• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    S474N: no to uvažuješ špatně. boardy jako arduino ti dávaj svobodu v tom co s tim uděláš místo výčtu vlastností k čemu to slouží.

Myslím si že DIY alias kutilství se dělí trošku podle přístupu.
    Zatimco jeden si veme arduino a udělá si z něj zabezpečovačku na míru svému domu.
    Druhej si zabezpečovačku koupí z dílů (bloků) který mu vyhovujou a pospojuje to a je rád že mu to "nějak" funguje.

ten první to postaví za 2k ten druhý za 15k oba se stejným výsledkem. rozdíl je jen v tom jak moc "yourself" to chceš dělat.

Tohle je pro tu první skupinu. Musíš mít představu co chceš dělat. Například bys arduinem mohl řešit termoregulaci domu měřit teplotu v prostoru na mnoha místech, ovládat tepelné ventily tak aby doma bylo tak jak chceš.

pokud bych byl arduinofilní tak by to mohlo vypadat i takto:

přijdeš domu, otevřeš si čipem/mobilem/kartou/kódem/otiskem který ti arduino ve dveřích vyhodnotí a pustí tě domu. Doma už je pěkně teplo protože běžně sice chodíš domu v 18h ale dneska jsi mailem/sms obeslal svůj dům aby zatopil trošku víc (quest pro netduino nebo gsm modul).

V předsíni se ti rozsvítí světlo který ale nezhasne hned ale až chvíli to tom co opravdu vysmahneš do jiné místnosti. Ani si nevšimneš že příjemnou intenzitu (případně i barvu) osvětlení hlídá jiné arduino podle toho kolik světla jde dovnitř zvenku.
    vemeš si ovladač pustíš si hudbu v jakékoliv místnosti kde se zrovna nacházíš.

Ovladač funguje všude od regulace osvětlení, topení, televize, rádia.

S474N
    S474N --- ---
    RAINBOF: me jde spis o nejake realne vyuziti v beznem zivote. Tedy na co bezny clovek, ktery do toho nevidi (tedy ted ja :-) ) to proste muze v dome realne vyuzit. Jinak ty frekvence a ohmy mi vubec nic nerikaji a proto se ptam na vyuziti :-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    S474N: použití arduina je hodně univerzální, dá se použít na lecos od frézek, tiskáren, zabezpečovaček, robotů, řízení motorů, .... je to prostě procesor s univerzálními vstupy/výstupy. krása arduina je v tom že se s nim snadno pracuje programuje se v dost jednoduchém C, nepotřebuješ programátor, komunikuje přímo přes USB ze kterýho je schopen se napájet. Pracuje na frekvenci kolem 16Mhz.
    Například v poslední době omílaný 3D tisk je postaven na platformě ATmega. Deska saigolulu je vlastně takové velké arduino s více vstupy. (je s ním kompatibilní)

Programy co napíšeš na jednom arduinu ti budou z většiny fungovat i na vyšších verzích.

Mnou zmiňovaný PicAXE je levnější varianta. na svoji funkci potřebuje jen jeden odpor 200ohm a 5V. Programuje se v Basicu. Picaxe je ale dost choulostivý na vyšší napájecí napětí a má oproti arduinu omezené možnosti co do délka programu.

V případě zájmu můžem udělat takový úvod v jehož rámci bychom mohli udělat i nějakou praktickou aplikaci.
    S474N
    S474N --- ---
    RAINBOF: po pravde presne neco takoveho jsem od tohoto auditka ocekaval. Ze se dozvim nejaky konkretni tipy a triky, ktery budu moci vyuzit v realu.

Koukam na to arduino a vypada to zajimave. Mohl by zde nekdo napsat realny vycet toho, na co by se to dalo vsechno pouzit?

V kazdem pripade se docela tesim, az vyrobce vyda to Rapsberry PI, o kterem jsem cetl na zive.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    FESTER: to ale síťovou komunikaci nemá
    FESTER
    FESTER --- ---
    DRIZDIK: IR543
    Alpha Electronics- Computers, Electronics Sales & Service
    http://www.alpha-electronics.net/proddetail.asp?prod=IR543-HA
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DRIZDIK:
    no ja si myslim ze netduino by nebylo nutny. proc ? sitovej "server" potrebujes jen jeden. udelas si ho napr ze staryho notaku, nebo z Rapsberry PI (ktery snad zejtra vyjde)
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    RAINBOF: Presne tohle jsem si tu predstavoval, jen s netduinem, protoze se mi nechce resit sitovou komunikaci a tady na tom muzu vzit rovnou jejich knihovnu a pohodlnejsi jazyk na programovani, jen ta cena je hnusna.
    Ale když mi pak někdo poradí, jak předělat některý IR zařízení na RF třeba .. to by se mi hodilo.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    arduino za 500,- (hobyrobot)
    IR diody 5-20,- (gme)
    shift register 20-50,- (gme)
    pokud potrebujete neco primo ridit tak ULN2020 20-50 :D

;)
    skilly k nezaplacení...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DIY nemusí být nutně změť drátů; ale napadlo mne že hodně domácí automatizace se nabízí aby je člověk dělal na koleni.
    Zvlášť když existují prakticky hotové věci jako arduino nebo pro úplná nemehla PICAXE :)
    S474N
    S474N --- ---
    RAINBOF: dle meho nazoru bychom meli, uz jenom kvuli tomu DIY v nazvu topiku :-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    tady se asi samotnou vyrobou nezabyvate ze :)
    FESTER
    FESTER --- ---
    v podstate byly RF programovatelne vypinace a RF programovatelne zasuvky...

pak veskere sekvence vyly naprogramovany v remote control, tj pri sledovani televize
    jsem zmackl tlacitko : watch TV a nasledne se stalo :
    vyply se veskera svetla ktere byly pod kontrolou naopak se zaply nektera svetla , nektera svetla zmenily intenzitu, zapla se TV zaplo se stereo.
    pri zmacknuti tlacitka Going sleep : vyplo se vsecko , a zaply se svetla, pro moji cestu do postele... tl svetla na chodbe a na nocnim stolku...
    S474N
    S474N --- ---
    FESTER: muzes se zkusit trosicku vic rozepsat o tom, cos mel a jak si to mel presne poresene? Diky
    FESTER
    FESTER --- ---
    S474N: well ja zase koukam po tom aby umel oboje...

ten logitech co jsem dal je luxury stuff , daji se sehnat i levnejsi co umi oboje...
    ted momentalne automatizaci doma nemam... ale ve svem starem baraku jsem si ji udelal, a kdyz jsem se baraku zbavil tak jsem to tam vsechno nechal...nechtelo se a byl jsem linej to vsecko vymontovat...

nejaky veci byly od X10 nejake byly Leviton a neco od Insteon Remote control byl od Sony

ale pac umi jenom infrared tak jsem musel pouzivat od X10 convertor
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    Já zrovna tohle řeším s RF spínanejma zásuvkama a pár IR zařízeníma.
    Budu na to kupovat NetDuino Plus, které propojím s těma ovladačema které mám a připojím k síti. Ovládání bude přes telefon a bude to s minimálníma nákladama vše v jednom.
    S474N
    S474N --- ---
    LIDL - osobni zkusenosti s konkretnimi vyrobky - FinExpert.cz
    http://forum.finexpert.e15.cz./viewtopic.php?f=326&t=1122015&p=7861523#p7861523

Nejaka recenze asi starsiho modelu:
    Univerzální dálkový ovladač z Lidlu? Proč ne! | DIGIlidi
    http://www.digilidi.cz/univerzalni-dalkovy-ovladac-z-lidlu-proc-ne

Ale pozor, je to pouze klasicky IR ovladac na libovolne takove zarizeni. Nic tak high-end jako ten Logitech. Ale zase s tim muzu svihnout do kouta, rozslapat a vytahnout si ze skrine dalsi novej :-D
    FESTER
    FESTER --- ---
    S474N: co umi ten z lidlu za 169 ?? nejaky spacifikace ???
    S474N
    S474N --- ---
    FESTER: no tak to neni snad jenom o usetreni, ale o tom, mit idealne vse "pod jednou poklickou". Jinak nejak nesdilim nazor, ze "smart homes" se zrovna vyznacuje tim, ze ma univerzalni dalkovy ovladac od Logitechu. Sam mam zatim univerzalni dalkovy ovladac z LIDLu za 169 Kc a muzu ti rict, ze toho zvladne vic a lip, nez znackovej PHILIPS za 3500, kterej mi tu ted lezi ladem.

FESTER: osobne si teda pod tim predstavuji to, ze mam v dome nejake rozhrani, ktere mi umoznuje ovladat vse pohodlne z jednoho mista, ci i pres internet odjinud. Pocinaje stavem alarmu, respektive cidel, dohledu kameroveho systemu, pres ovladani kotle, vzduchotechniky a dalsich veci, jako jsou treba elektricke predokenni rolety nebo treba i pecici trouba ci digestor (pekne ma poreseno Miele). A nejenom ovladani, ale kuprikladu i zjistovani informaci.
    FESTER
    FESTER --- ---
    jde o to co si clovek pod pojmem domaci automatizace predstavuje...
    nejlevnejsi remote control co znam pro domaci automatizaci je od X10 ale ten umi jenom RF od X10

RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    taky mi pojem "udělátko" zní jako když si žena jde koupit modré auto.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam