Ahoj všem.
Narazil jsem na tohle vlákno a docela se mi to teď hodí. Jelikož studuji na TUL a nejen ve své ročníkové práci se zabývám právě intelignentním bydlením :)
Když to tu tak čtu, tak DIY cesta je super řešení... Řeším systém modelu základních funkcí inteligentního domu s PLC, především Webové rozhraní a GSM modul... Paralelně k tomu, ale řeším inteligentní zástavbu domu, který rodiče před nedávnem koupili... tam si s tím docela hraju - celou zimu jsem ukládal data z celého domu abych věděl, kde co jak změnit apod. Ve výsledku jsme díky tomu měnili několik radiátorů (3 se zvětšovali, jeden se kupodivu, dva jsme zmenšili - vyšlo to i podle výpočtů velikosti radiátoru) a celkově si myslím, že to bude hodně sofistikované řešení...
Mno a k jádru pudla - myslíte si, že přístup do domu přes biometrii (otisk prstu) je lepší než klávesnice?
Řeším to například kvůlu přístupu do spodního patra domu v nočním režimu, kdy přízemí bude mít zapnutý alarm ale patro, kde jsou ložnice ne. Když někdo půjde dolů, tak v rozespalosti se zaplepenýma očima se na dotykovém displayi bude blbě vyťukávat kód, chci to vyřešit právě snímaček otisku prstu, kdy se jen načte otisk a v přízemí se alarm vypne... zpětné zapnutí mám již vyřešení rozpoznáváním přítomnosti osob v místnosti - načítám množství CO2 - cca s tolerancí 4min zjistím, zda-li tam osoba je nebo není.
Další věc, kterou bych rád konzultoval - je podle vás jako řídící jednotka lepší klasické PLC napojené na nějaký sběrnicový systém, nebo nějaká řídící jednotka přímo pro int. domy?
Loxone - máte někdo zkušenosti s jejich produkty? Co jiné firmy? Když tak koukám na jejich weby, tak mi to přijde všechno tak nějak ne moc user-friendly, nebo naopak jsou to zase přemrštěné pálky v porovnání s tím co jsem instaloval doma...
Uff...trochu jsem se rozepsal :)
Díky moc za každý názor ;)