MR_DAN: Tak to ještě prověřím, Jakub je zrovna na dovolené. Měl jsem za to, že tu máme hlavice zapojené bez těch čidel a že to tedy přidali v nějaké revizi firmware, ale dost možná jsem se mýlil.
Controllerem myslíš řídicí jednotku, nebo tu hlavici?
Každopádně zobrazovat tu teplotu z interního čidla moc nedává smysl, protože je z hlediska reálný teploty v místnosti mimo. Nevím, proč po tom pořád všichni tak touží. :) Pro PID regulaci na té samotné hlavici to ale stačí.
Co jsem se dočetl, tak tam snad chybně nebo neobvykle reportují stav baterky, což je jejich Home Center/oficiálnímu Z-Wave SDK asi jedno, ale OpenZWave se to nelíbí.
Hlavice jinak žádný zvláštní API nemají. Vendor lock-in nevím. Ničemu nebrání, používají standardní protokoly (i když v nich můžou mít chybu), v rámci těch command class se prostě vyměňují nějaký standardní datový typy; je jim asi vcelku jedno, jestli někdo používá HA nebo jiný DIY, jenom neplatí lidi, kteří tomu budou ještě poskytovat podporu. Tenhle přístup má asi většina firem, co dělá spotřební elektroniku, v tom mi nepřijdou nějak nepřátelštější než je obvyklé.
Co je může být nepříjemný, jsou (OTA) aktualizace firmware. Stejně jako v případě Philips Hue, IKEA Trådfri apod. je může prakticky provádět jen originální řídicí jednotka, protože na tohle nemají žádnou (otevřenou) infrastrukturu.
Tak snad alespoň Z-Wave Alliance bude tlačit na to, aby byly aktualizace firmware dostupné i třetím stranám.