• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MR_DAN: Já mám ten stříbrno černý nest, já měl za to, že přítomnost měří prostorovým čidlem a ne mikrofonem (zapne se lcd a zobrazuje to teplotu, když k tomu někdo přijde) ten heatlink je přijímač, ten jsem namontoval ke kotli, je zapojenej do kotle a na 230V, pak je přes USB samotný to kolečko, kterým to ovládáš a to si dáš kamkoli v bytě
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    SPIKE411: jestli tam budou cucet draty ze zdi, tak asi jo (ani tohle zatim nevim, jete tam nebydlim, zatim jen planuju velky veci :-)
    blby je, ze pak musi clovek vymejslet, kam dat ten samotnej nest, couha z nej kabel a tak
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MR_DAN: Nemůžeš ten Heat Link hodit právě k tomu ventilu?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    MR_DAN: jo uz tmu asi rozumim, kvuli 230V v evrope je ta krabicka (heatlink) nutny, tim padem nemuzu nest proste jen prohodit za existujici termostat... to je trochu blbe :-/
    je to podlahove centralni vytapeni, cili nemam v tom byte zadny kotel, ke kteremu bych to hodil, ten termostat vlastne jen ovlada ventil s horkou vodou, jako hlavice na radiatoru, jen je to na zdi .. vlastne ani nevim, jestli tam jsou v tom nejake draty
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    HONCKA: bigbrother mi trochu vadi u toho hubu, ale je tam fyzickej vpinac mikrofonu, tak to mi asi staci :-)
    takze mas tu variantu co ma bilou krabicku s tlacitkem u kotle a termostat pak bezdratovej/napichlej na usb kabel kdekoliv v byte, jo?
    ja prave nevim, jestli jsou to jen ruzny variantynebo jak to je, ale vcera jsem koukal na nejaky videa a nekde zapojovali takovy kolecko na draty ze zdi a na nej pak nasadili ten nest, ale vsechny videa cz/sk byly s touhle krabickou ke kotli... tak z toho jsem trochu zmatenej
    budu se muset v novym byte podivat (jeste tam nejsme prestehovany), jsou tam kroutici cudliky (s termostatem) na zdi prave na to podlahovy vytapeni, ktery je ale centralni, tzn zadnej kotel tam neni, ale podle me na to by to melo fungovat

mne se ten nest prave libi dost vzhledove, co jsem koukal na alternativy, tak je to vzdycky takovy "meh", na druhou stranu pokud bych dostal feedback ze je to ptakovina a ze mam radsi vzit neco levnejsiho, tak bych dost premejslel, jestli vyhazovat ty penize jen za vzhled
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Všechny spínače (relé) potřebují nulák.

Naproti tomu stmívací aktory umí často (s nějakými omezeními) fungovat i bez nuláku, takže se dají použít pod vypínačem i ve staré elektroinstalaci. Malý proud si kradou přes zátěž. To fungovalo skvěle zejména s klasickými (a halogenovými) žárovkami, které potřebují trochu větší proud, aby se vlákno vůbec začalo žhavit. LED žárovky s miniaturním příkonem (krom toho, že jejich stmívání klasickými triakovými/mosfetovými stmívači není tak pěkně plynulé a v celém rozsahu, na rozdíl od klasiky, navíc to není tak efektivní) můžou i ve „vypnutém“ stavu svítit. Řeší se to pak nějakým „bypassem“ (tuším RC členem?), který se paralelně připojí k zátěži.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    QWWERTY: to má i ta aqara https://www.aqara.com/en/smart_light_switch_no_neutral.html , jinak ten sonoff, tam je problém ta hluboká krabice, nepoužiješ to u dvouvypínače a že potřebuje nulak, tj to nedáš do starších instalací, kde máš u vypínače akorát fázi.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HONCKA: btw jsou vypinace, ktery umoznuje pouzivani jak smart kontroly, tak normalni fyzicke soucasne
    tzn. kdyz instinktivne prepnes fyzicky, tak smart funguje dal a kdyz chcipne sit, tak to porad muzes pouzivat, jako normalni vypinac
    viz [ DRIZDIK @ smart homes - DIY - X10 a dalsi ]

popr. kolega rikal, ze ma doma tuhle vec a vejde se i do hluboke podomitkove krabice
    https://www.aliexpress.com/item/4000052729714.html
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MR_DAN: mám google nest k plynovýmu kotli, drahý mi to nepřišlo, že standardní hnusnej bezdrátovej termostat ke kotli byl akorát o 500 levnější, pokud ti nevadí google bigbrother, tak je to strašně praktický, nemusíš skoro vůbec nic nastavovat, nastavíš akorát běžnou a eco teplotu a přepínání mezi nima si to dělá automaticky podle toho jak okolo chodíš a pokud to spáruješ s telefonama, tak podle lokace telefonu, tj odejdeš z bytu, přepne se to na eco režim, přijdeš domů, zapne se standard (možná se to řeší s předstihem podle gps)
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    JAZZZ: no takhle to presne mam.. obyvak a loznice.. tam bych si udelal i ty prepinace pac se sam zapominam a pak si muzu s mobilem na gauci vytrit, kdyz sem si to predtim zhasnul na zdi :)

IV0: vubec ti nerozumim, ale to je problem u me :)
    IV0
    IV0 --- ---
    LEDOFREDO: Kolega z práce si nainstaloval klasickou instalaci s tím, že to celé tahal v pětižíle (takhle dneska tahá světla většina elektrikářů), všude dal schodišťové prepínače a v rozvaděči (někdy taky rovnou v krabičce) doplnil inteligenci. Takže když se inteligence rozbije, tak to furt funguje, ovládá se to stejným vypínačem (různým přepínáním) a lze i stmívat...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LEDOFREDO: casem jsem zjistil, ze cool rgb stmivatelny svetlo potrebujes tak maximalne v obyvaku a pripadne v loznici pokud si nekdo ulitava na cervenem pritmi, takze uplne staci nechat normalni instalaci a k tomu wifi led zarovky a ty si ridit pres mobil. kazda specialni instalace je pro domacnost overkill a to rikam jako clovek co ma doma svetla stmivany pres D.A.L.I. a dost jsem se na svem pribytku naexperimentoval :) jedina home automation picovinka co mi dava smysl je casem rizeny prirozeny vetrani a napojeni kotle na internet.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    zdarek, nemate nekdo doma google nest termostat? shanim realne zkusenosti, jestli je to jen draha blbost, nebo ne... chtel bych neco na ovladani podlahovyho topeni, krat 3 mistnosti, ovladat pres google home hub (uz nechci bastlit hass), dulezity je i jak to vypada
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ad Xiaomi Aqara (popř. Philips Hue, IKEA TRÅDFRI) – nutně nemusí být potřeba ta jejich gateway (hub), ale je to další bastlení navíc. (Navíc typicky jen přes ten originální hub s originální aplikací se dá aktualizovat firmware.)

Centrum chytré domácnosti – HomeAssistant (Hass.io) – 10 část – vlastní Zigbee gateway - blog.vyoralek.cz
    https://blog.vyoralek.cz/iot/vlastni-zigbee-gateway/

Jinak když vezmu ty typické Zigbee/Z-Wave/Wi-Fi „puky“, která se dávají pod stávající vypínače (nebo lépe tlačítka, tj. bez aretace) – lokální ovládání na nich zpravidla funguje vždycky*, i když spadne „síť“, potažmo hub atp.

*Pokud tam teda nemáte nastavené, že stisk tlačítka se posílá do hubu a až ten vyhodnocuje, co se má provést za akci.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LEDOFREDO: ono to má normálně rozteč na šrouby, jako mají klasický vypínače, tj starý vysílač odmontuju, místo toho tam frknu věneček a přes to našroubuju ten chytrej
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    HONCKA: no ja myslel ze to nejde kdyz to budeš mit prekryty.. ze se na ten puvodni prepinac nedostanes bez sundani toho chytryho
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LEDOFREDO: Já to teď budu předělávat, budu používat ty vypínače aquara přes home assistant, původní vypínače vymontuju, propojím to a přes to tam dám ten aqara, budu doufat, že síť neklekne. že nechat ty původní většinou znamená, že ti ty chytrý nebudou fungovat, protože instinktivně zhasneš tím normálním
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    HONCKA: tos dobre trefil, prave ze moc cinskyho bigbrothera nechci :) ... navic ja vlastne nevim jestli chci uplne nahradit ty normalni vypinace .. pak klekne sit a ani si nerozsvitim.. jestli tomu dobre rozumim tak jsou tri moznosti - uplne se vymeni celej vypinac (jako ta aqara), nebo se sunda ten vrsek vypinace a na to se da hue-compatible vypinac, nebo se na puvodni vypinac vubec nesahne a na to se pridela nakej plastovej sráč s vypinacem - nejcasteji primo ten hue dimmer od philipsu .... tak ja bych si predstavoval to prostredni reseni, ale chtel bych nejakou ozkousenou referenci
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LEDOFREDO: Na to Xiaomi je potreba hub, ale je zase pekne udelanej, ze jde pouzit misto nocniho svetylka, jinak jestli to chces integrovat s hue, tak bud pouzijes nejakou integraci ala home assistant, nebo imho pokud mas ty xiaomi z regionu china mainland, tak jde pouzit i ta aplikace od xiaomi, ale pak zalezi, jestli si chces pustit domu cinskyho bigbrothera
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    Mam phillips hue a hledam nejaky reseni ktery nebude znamenat dalsi nakej hub, zatim z toho moc moudrej nejsem.. podivam se na to co mate píšete..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam