• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    DOKIS: TIL to jsem netušil, já myslel že tam je nějakej solenoid, teprve teď poctivě čtu ten popis:-D
    MR_DAN: Vyměnit za smart hlavice v tom případě nejjednodušší varianta.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    DOKIS: ty kraso v tom je jeste vevnitr kapalina, jo? jako rikal jsem si jak se to muze takhle na dalku otvirat/zavirat, kdyz tam neni zadna elektrika ... takze to stopro bude ono

no jestli se nedostanu k ventilu, tak budu predpokladat ze vsechny nasledujici zimy budou teply jako ta letosni a topeni vlastne ani nezapnu :-D
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    MR_DAN: Osobne bych se obaval, ze pokud nedokazes vymenit ten druhy konec, tak nejschudnejsi cesta ke "smart" je zautomatizovat toceni tim cudlikem na zdi :-/
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    DRIZDIK: Ten "dratek" tam neni na elektrinu, je to trubicka s kapalinou. Tyhle termostaticke hlavice funguji tak, ze kdyz roste teplota, tak se kapalina v ni rozpina, zacne tlacit na ventil a ten se privre. Cili kdyz otocis koleckem "dolu", zvedne se tlak na kapalinu, kapilara to prenese k ventilu a ten se privre. A obdobne naopak. Cili predelat to na smart, pokud se nedostanes k tomu konci na ventilu, abys ho mohl vymenit, bude dost problem.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    MR_DAN: Ano, nejjednodušší je vyměnit. Druhá možnost zjistit co vede drátkem .. Jestli je to nějaké PWM, nebo hladinová regulace pro ten samotný ventil, nebo jen zavřeno/otevřeno.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    zdravim, pred par tydny jsem tu resil nejake ty termotaty k horkovodnim konvektorum v byte, nemel jsem moc predstavu o tom, co to je vlastne za ovladani...
    tak ted uz vim, je to neco jako toto: https://www.bola.cz/termostaticka-hlavice-s-oddelenym-ovladanim-siemens-rtn-81
    z te krabicky vede jen nejaky dratek (kapilara zda se se tomu rika), neni tam zadne napajeni, nic
    nevite, jestli se to da nejak "zesmartovat"? k tomu druhemu konci, kde je to pridelane na ten ventil, se podle me nedostanu, resp. povrchnim patranim a nahlizenim do mrizky jsme ho nevidel (zkusim popatrat jeste vic)
    asi by bylo nejlepsi, odpojit tuhle haluz, dat tam chytrou hlavici primo na ten ventil a ovladat na dalku a tenhle cudlik nechat mrtvej na zdi jako ozdobu, co?
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    NECROMAN: Ještě jsem viděl jednu variantu s řetězem. Viděl jsem to běhat a stále si nemyslím, že to to okno potom pořádně dovře.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    NECROMAN: našel jsem tohle, máte s tím někdo zkušenost? :)
    WiFi otevírač oken - SMARWI (2,7m) | Chytre vypinace
    https://www.chytrevypinace.cz/WiFi-otevirac-oken-SMARWI-2-7m-d43.htm
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dotaz, existuje něco jako smart otevírač ventilačky na eurookně?
    Představuji si to jako něco, co by třeba v určitý čas otevřelo na 30 minut ventilačku, popř. by bylo možné otevřít ventilačku on-demand pomocí API či IFTTT.
    DWAY
    DWAY --- ---
    SPIKE411: to si budu muset nastudovat. Budu muset nekomu rict at mi zapoji prvnich par kousku at pochopim co je co :)

Kazdopadne diky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DWAY: Jo, tak to bude.

Fibaro má kdyžtak zakreslená schémata zapojení.
    DWAY
    DWAY --- ---
    SPIKE411: ale kdyz ma dva vstupy na tlacitka, tak se ty kabely potkaji predpokladam v te krabici, odkud povedou do svetla. Takze misto abych je zavedl tam, tak je v te krabici zavedu do toho stmivace a odatama pujde vystup do svetla?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DWAY: Bypass je pro problematické / malé zátěže, aby neblikaly / stmívaly do nulové úrovně.

Stmívací aktor od Fibara má přímo dva vstupy na tlačítka, které můžeš použít.
    Nebo můžeš připojit paralelně dvě tlačítka na jeden vstup.
    DWAY
    DWAY --- ---
    IV0: takze (omluv me laicke terminy) kdyz budu mit v obyvaku dva vypinace (schodistove) a oba povedou pres jednu krabici do svetla, tak staci dat treba toto: https://www.alza.cz/fibaro-bypass-stmivac-2-d4249645.htm do te krabice na zdi a to bude prijimat signal z obou vypinacu, a ridit svetlo, a zaroven tim budu moct to svetlo zapinat mobilem?

Nebo to proste staci strcit pod jeden ze dvou vypinacu, a ono to bude posilat signal podle potreby mobilem a zaroven budu moct pouzivat ty vypinace?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dotaz, něco mi uniká, nebo stropní světla typu Aurelle, Ally nebo Struana opravdu neumí měnit barvu, jen teplotu bílé?
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    Neresil jste nekdo ukladani dat do elasticu? Pouzivam Home assistant, ale pro nektere dashboardy by bylo lepsi mit data i v ES. Na raspberry se mi nepovedlo ho rozchodit, image pro arm moc neni nebo nefunguje. Koukal jsem na cloud reseni, ale uprimne nechci platit $XX za storage.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Máte doma někdo nějaký vtipný integrace, na který jste pyšný? Pro inspiraci. :)

Já bych rád v rámci rekonstrukce a nového nábytku nějakou hezkou garáž na robovysavač.
    Tohle se mi líbí:
    Yet another vacuum garage : homeassistant
    https://www.reddit.com/r/homeassistant/comments/cx9cyw/yet_another_vacuum_garage/

Akorát teda bych nerad, aby tam zůstaly trčet kočky…
    TEJPEQ
    TEJPEQ --- ---
    NECROMAN: i přes HUE pohybový senzor to nastavit jde. mám nastaveno že od 8 - 21h se při otevření dveří na WC se aktivuje pohybový senzor a zapne se světlo na 100% výkonu. když po jedné minutě nezaznamená pohyb, vypne se. (vypínač vůbec nepoužívám). od 21 - 8h mám při pohybu nastaveno světlo jen na 5% výkonu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    NECROMAN: S extra službami/krabičkami to jde.

GitHub - stefanwichmann/kelvin: Kelvin - The hue bot
    https://github.com/stefanwichmann/kelvin
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Dotaz, je možné nastavit pro Hue nějakou rutinu, aby když zapnu světlo ručně třeba mezi 22-7 hodinou, když jdu v noci na záchod, aby svítilo jen na 30%? V Hue appce vidím jen různé časovače, ale ne změnu typu světla při zapnutí v určitý čas. Dík.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam