• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    HONCKA: mela byt prelomu roku 2018/2019, je stale hovno..
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    FATBOZZ:
    LEDOFREDO: jak je to u nich s lokalizací?
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    FATBOZZ: ja mam jen mini a ne na kuchyni.. ten obrazovkovej sem si chtel taky koupit, presne jak pises na kuchyň, ale nakonec sem se nedokazal presvedcit ze to dava smysl.. je to vlastne tablet, ale nic poradnyho na nem nemuzes delat.. kdyz mit v kuchyni obrazovku tak si na tom chci pustit netflix, twitch, kodi, nebo horizon go ale to na tomhle nemuzu, nebo alespon vetsinu ne.. nechapu pointu tohohle produktu, proto sem se skoncil jen u "mini" a radsi si přinesu do kuchyně tablet
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Máte někdo dlouhodobější zkušenost s google hub / google nest hub max ? porovnání ? Hodí se na pracovní desku do kuchyně ? odolnost vůči vodě, špíně ?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HONCKA: Pod vypínačem bývá instalační krabice vcelku běžně, třeba KU68. Je na ni přišroubovaný.
    Málokdo má na zdi přilepené bezdrátová tlačítka.
    DWAY
    DWAY --- ---
    Teda pro cloveka co tomu rozumi to asi trivialni bude.
    DWAY
    DWAY --- ---
    Kazdopadne dekuji vsem za odpovedi, i za upozorneni at se v tom nehrabu :) Uvedomuju si, ze to neni uplne trivialni a bezpecna zalezitost. Proto se hodne ptam nez se do neceho pustim :)
    DWAY
    DWAY --- ---
    SAKALICEK: jo to se neboj. Jednak to nedelam pri nahozenych pojistkach. A jednak nejsem doma sam.

HONCKA: planuju to nahodit na cidlo takze jsem doufal ze to pujde vyresit jen pres jeden vypinac. Aby toho nebylo malo, tak se jedna o schodistak kde jsou dva dvojite (kazdy ovlada napul schodiste a napul predsin) a treti ktery ovlada pouze schodiste. (neco viz nize imo)

A v podstate se ucim. Diky vsech tech konverzaci zacinam chapat schema zapojeni a o tom mi vlastne slo. Jeste mam na telefonu elektrikare ktery to zapojoval. Pokud to bude moc velka jizda, tak asi radsi pockam na nej.

Ale nechci ho volat kvuli kazdeho noveho switche co si doma koupim.
    SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    DWAY: Pokud nemáš el.tech. vzdělání a nevíš jakej vodič je jakej, vůbec bys na to neměl sahat. Proud a napětí v těch vodičich ti může způsobit smrtelný úraz.... Pokud přeci jen musíš to zapojení vyřešit sám, doporučuji ti aby byla přítomna další osoba, která ti bude umět poskytnout první pomoc (vyprostit, PP, lékař).

Účinky elektrického proudu na organismus – WikiSkripta
    https://www.wikiskripta.eu/w/Účinky_elektrického_proudu_na_organismus

Skutečné zapojení v elektroinstalaci, schéma zapojení vypínačů ke světlům – mylms
    https://www.mylms.cz/skutecne-zapojeni-v-elektroinstalaci-schema-zapojeni-vypinacu-ke-svetlum/
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SPIKE411: ty máš ještě krabici pod vypínačem? Já mám nově rekonstruovaný byt, schválně jsem si rozdělal schodišťový vypínač a odpovídá to tomuhle schématu, žádnou krabici pod vypínačem nemám, drát jde rovnou ze zdi, jinak možná je někde poblíž zazděná, ale barvami to dopovídá s tím, co psal DWAY, hnědá - klasika fáze, na tom vadaska svítí vždycky, černá a šedá, pokud světlo svítí, tak jde naměřit na obou, pokud světlo nesvítí, tak jde naměřit na jednom, záleží podle polohy protivypínače.

DWAY: vzhledem k tomu, že se jedná o schodišťák, tak to musí samozřejmě být vyřešenu u obou stran, s těmihle elektrickými nemám moc zkušeností, mám ho akorát na světle, kde nemůžu mít chytrou žárovku, ale asi nejednodušší bude zrušit to schodišťový přepínání, daát tohle akorát na jednu stranu a na druhou dát akorát nějaký wireless switch
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    HONCKA: No jasně, do vypínače fáze… a z vypínače mu to musí jít do vstupu/vstupů (S1, S2) na tom modulu.
    Nebo myslíš do krabičky pod vypínačem, že mu jde jen fáze? No to by byla zastaralá elektroinstalace.

Na tom schématu zapojení modulu je všechno vidět, jen ty vypínače tam nejsou rozkreslené.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DWAY: teoreticky vůbec do vypínače kromě fáze nic jít nemusí, tady máš schéma typickýho zapojení schodišťových vypínačů pouze s fází
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    No a osobně bych doporučil spíš tlačítka (1/0) místo vypínačů.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jestli je to teda schodišťák, tj. řazení 6, 6+6, případně 7, tak tam je právě třeba důležité určit, která svorka je ta vstupní a má se tam připojit přívod/fáze, protože klapka to pak přepíná mezi dvěma výstupy.
    Obecná schémata jsou všude na internetech, třeba tady:
    Schémata zapojení vypínačů - spínačů - přepínačů
    http://usporyvm.sweb.cz/pomucky/schemata_zapojeni_vyp.htm
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Revizi to proslo. Jedna se o schodistovy vypinac. Hneda je ziva, to vim. Tusim ze jim dosel modry tak tam natahli cerny. Je to normalne trojzila. Sedy by mel byt zem.

Já tomu teda ale fakt vůbec nerozumím a v oboru nejsem vzdělán, takže je to třeba jen pomluva, ale neříká se v normách někde něco jako že ochranná zem musí bejt žlutozelená a rozhodně se nemá nikdy přeznačovat apod.?

Sviti i kdyz mam vyhozene pojistky.

To nemusí být chyba fázovky, spíš se ti na tom vedení "indukuje" nějaké napětí (souběhem s jinými dráty třeba).
    Úplně značka ideál to taky není.
    (Ale už jsem narazil na fázovky, které po čase přestaly svítit úplně, i když jsi je píchnul na fázi, což může být docela nebezpečné.)

trosku mi tam chybi to scehma zapojeni do vypinace akorat.

No… tak si ho najdi. Na trhu je milarda vypínačů, proč by Fibaro mělo mít schémata jejich zapojení? To má snad výrobce tvého konkrétního vypínače.

Každopádně typicky na jedný straně budeš mít vstupní svorku/svorky a na druhý straně budeš mít výstupní svorku/svorky. Takže z jedný strany tam půjde fáze, z druhý strany to půjde do S1/S2 na modulu. Vypínač prostě přerušuje/spojuje obvod, stejně jako když budeš mít dva kusy drátu a ty budeš přikládat k sobě. Žádná věda.
    Dá se to taky propískat multimetrem třeba, abys zjistil, které svorky jsou kdy spojené.
    DWAY
    DWAY --- ---
    jako zapojit do smart switchu, Normalni vypinace a zasuvky sem zapojit zvladl.
    DWAY
    DWAY --- ---
    SPIKE411: Mam nove delanou elektrinu. Revizi to proslo. Jedna se o schodistovy vypinac. Hneda je ziva, to vim. Tusim ze jim dosel modry tak tam natahli cerny. Je to normalne trojzila. Sedy by mel byt zem.

Myslim ze po trosce studovani uz jsem pochopil jak funguje to zapojeni. Na tom videu me zmatlo ze tam jsou 3 a 3 kabely.

Pokud to dobre chapu, jeden zivy zapojim do vypinace, druhy zivy primo do switche. Ze switche vytahnu do vypinace dva kabely pres s1/2 (jen si nejsem jisty kam je pripojim presne) a ty dva cerne co jsou ted odchozi vyvedu do switche do q1/2 misto do vypinace.

trosku mi tam chybi to scehma zapojeni do vypinace akorat.

fazovku mam, akorat je trosku z formy. Sviti i kdyz mam vyhozene pojistky. A kdyz mam pojistky nahozene tak sviti "hodne"

a ano jsem laik. Neco uz jsem zapojoval, a snazim se naucit jak si zapojit vypinace a pak zasuvky.

BUNDA
    BUNDA --- ---
    DWAY: jak píše SPIKE411, bez nuly (správně by to měl být modrý drát) ti to fungovat nebude. Takže pokud nemáš nulu taženou jedou z těch barev co se používají na fázi, tak máš smůlu.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DWAY: No asi by bylo dobrý mít doma aspoň fázovku. Ostatně i v tom video návodu je použití fázovky názorně ukázané. :) Mám vždycky trochu dilema na dálku radit někomu, kdo si neporadí s úplně jednoduchým a jednoznačným elektro schématem, natož aby měl požadovanou odbornou způsobilost v elektrotechnice. (Zejm. proto, že sám tu odbornou způsobilost taky nesplňuju, takže vše na vlastní nebezpečí.)

Z praktickýho hlediska… Barvy nejsou „podstatné“, důležité je, co jsou ty dráty zač ve skutečnosti. Co je přívod, co pokračuje dál do světla. Hnědá, černá i šedá se používají pro fázi (L, "živej" drát"), ale třeba se v tom hrabalo nějaký prase kutil a fáze je na modrým (revizí by to samozřejmě neprošlo), nikdy nevíš. Aneb důvěřuj, ale prověřuj.
    Na vypínačích taky bejvá označený, která svorka je jako "vstupní", a která je "výstupní", ale v principu to může být jedno (pokud to teda zrovna není vícenásobný vypínač, který používá jednu společnou vstupní svorku pro všechny výstupy).

L je fáze, tj. živej drát, kterej jde "od jističe". Zjistíš pomocí fázovky. Při kontaktu bude svítit. Když shodíš jistič, nic na něm svítit nebude. (Samozřejmě bez shozenýho jističe do toho hrabat je nebezpečný, takže trochu začarovanej kruh.)
    Na tom drátu, kterej jde dál do světla, fázovka svítit nebude, pokud je vypínač rozepnutej. Když ho sepneš, bude ti svítit i na tom odchozím drátu.

Nulák (N, modrej) pod tím vypínačem nemáš?
    Pak máš asi starou elektroinstalaci a máš smůlu, pod takový vypínač můžeš dát jen stmívač, který si bude brát malý proud skrze zátěž (světlo) pro vlastní napájení.
    DWAY
    DWAY --- ---
    dokazal by mi nekdo prelozit toto schema do vypinace?
    Mam dva hnede, dva cerne, a dva sede kabely (zapojeny je jen jeden sedy do vypinace)

tak nejak netusim ktery zapojit kam.

Je k tomu tady video: https://smarterhome.sk/cs/zwave-bezdratove-vypinace/fibaro-double-switch-2-fgs-223-297.html ale tam sou kabely uplne jine barvy a zapojeni.

JOPS
    JOPS --- ---
    MARTEN: mam tyhle xiaomi

Meteostanice XIAOMI Mijia LYWSD02MMC | AppleMix.cz
    https://www.applemix.cz/meteostanice-xiaomi-mijia-lywsd02mmc-p38623/

Netusim presne jak funguje synchronizace, ale synchronizace probiha pres BT a v aplikaci vidim ted cca 4 mesice dozadu, kdy jsem to poridil.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam