• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    MIKULAS: Pokud provozuješ docker kdekoliv, není problém si HA image rozjet. I když s malým omezením co se add-onů týká, tak je to v pohodě na vyzkoušení
    ABE
    ABE --- ---
    MIKULAS: Myslím ze to nepůjde uz kvůli výkonu. Navic je i poměrně dost omezena podpora HW na provozovani HA.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MIKULAS: Jestli si s tím chceš zatím pohrát s minimální investicí s tím, že uvidíš, jestli to má dál smysl, tak bych šel cestou virtuálního stroje. (Já mám třeba NASku, která podporuje virtuální stroje a docker, s tím se dá leccos vyzkoušet. Případně bych si to mohl pustit asi v lxc na Turris Omnia. Tam bych to mohl provozovat dlouhodobě. Jinak samozřejmě na testování stačí vlastní PC.)

Jinak bych řekl, že chceš minimálně něco na úrovni RPi 3 s 1 GB RAM, ale nevidím moc důvod si v takovém případě nepřiplatit za RPi 4, Odroid N2 nebo tuhle věc:
    [ DRIZDIK @ smart homes - DIY - X10 a dalsi ]

Ten Linux + userspace + Python 3 a Node.js něco paměti sežerou.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Je nějaká šance spustit Home Assistant server na mikrotiku? Snažím se najít nějaký zařízení co se mi válí doma a zvládlo by to. Raspinu kvůli tomu kupovat nechci...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    btw varovani/fyi k zasuvkam - nespolehejte na softwarovy vypnuti, pokud si nezkontrolujete zapojeni/chovani

konkretni pripad: Blitzwolf - konkretne SHP6, ale urcite se to bude tykat i dalsich (SHP13, SHP10, SHP5, etc...)

1. zasuvky jsou SCHUKO ... tzn. nemaji zemnici kolik (stanovisko TK22/CSNI ohledem SCHUKO v CZ rozvodech)
    Nastesti vetsina kabelu pro evropsky trh je UNISCHUKO, takze to neni az takovy problem, ale je tu jiste riziko ze zasuvka, ktera neni UNISCHUKO, si pripojenim pres tuhle zasuvku urizne uzemeni. Moje dosavadni praxe nastesti je, ze takove zasuvky tam zapojit nejdou, protoze jak nemaji vyrez na horni a dolni zemnici kontakt, tak tam nejdou nacpat, ale je dobre kontrolovat, jake kabely tam zapojite.

2. zasuvky pocitaji s normou pro zapadni evropu, jenze v takovych zemich se dle normy zapojuje faze vpravo
    Bohuzel, u nas mame fazi vlevo, takze zasuvka nerozpina aktivni vodic ale nulovy. Vysledkem je, ze pri vypnute zasuvce je na spotrebici stale pripojena faze. Nekterym spotrebicum to staci i na to, aby se pokousely fungovat - napr. tady mam LED zarivku, ktera slabe sviti i pri vypnute zasuvce, nebo napr. zdroj k Raspberry u kteryho se kazdych 26 vterin nabije kondenzator a RasPi se pokus zapnout (problikne cervena LED).
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SPIKE411: Tak to jsem se byl u vás koukat na Control4 :-)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Z-Wave teda řeší primárně jinej kolega a Shelly další, tak kdyby bylo něco potřeba, asi bych se stejně ptal jich. Nebo normálně pište/volejte na podporu YATUNu.

Kdyžtak nás nějak dokopu tady ten Home Assistant taky konečně rozběhnout. Chci si s ním víc pohrát už strašně dlouho, ale furt není čas.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SPIKE411: Potřeboval jsem dostat do HA
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A vlastně teda i toho Shelly, když na to přijde. :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRIZDIK: Jako přes Home Assistant jsem to nikdy nezkoušel, ale kdyžtak jako distributor děláme podporu Fibara pro ČR. ;)
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SPIKE411: Snažil jsem se, ale nenaklánělo, motor tam byl myslím přesně stejný. Nakonec tam skončil Shelly, čím hloupější motor, jím asi jednodušší ho ovládat :-D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DRIZDIK: FIBARO stopro náklon umí. Pokud si teda pořídíš žaluziový aktor (FGR-223 v nejnovější iteraci) a nastavíš mu správné parametry.

Jestli se nepletu, sám o sobě je Somfy J4 WT je jen vcelku hloupej motor, do kterýho zapojíš nulák a posíláš 230 V nahoru nebo 230 V dolů. Náklon lamel se dělá jen krátkými impulzy, jízda nahoru dolů potom sepnutím na příslušnou dobu, dokud to nedojede do polohy, kterou potřebuješ (nebo do koncáku).
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SPIKE411: ABE: MEDWYN: Přesně jak píšou níže, mám to měření spotřeby a minimálně jako detekci koncového stavu to je dobré použít. Somfy bude mít možná lepší řešení ovládání náklonu (pokud máš překlápěcí žaluzie), což je trochu oříšek řešit a moc firmwarů na to není.

Celkově ale cesta dobrá, default firmwary Shelly, případně z-wave modul od Fibara mi ovládání náklonu stejně nedal.

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Já teď nevím, jestli to Shelly takhle umí, ale měření spotřeby u žaluziových aktorů se používá na automatickou kalibraci/detekci koncových poloh.
    FIBARO to umí. KNX žaluziové aktory s měřením spotřeby od MDT to umí taky.
    ABE
    ABE --- ---
    MEDWYN: Myslím, že jo. Je to bezdratove ovladanany vypinac. My jsme s tim udělali instalaci v rodinném dome a ja to mam celém byte. Co jsem koukal tak ty Shelly 2.5 mají o proti sonoff akorát mereni spotřeby což nevím jestli u žaluzií využiješ ;)
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MEDWYN: Jakoze abych si mohl hrat s naklapenim lamel apod
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    ABE: Chci tim resit zatim zaluzie - na to se ten Sonoff hodi taky? sorry, prd tomu rozumim, barak se teprve stavi takze nemam nic...
    ABE
    ABE --- ---
    MEDWYN: Mame ESPhome na Sonoff mini spojené s HA. Jednoduché na nastaveni a stabilita v super. Pro vetsi počet vypínačů mi to přijde lepší než Tasmota.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    DRIZDIK: Ahoj, mas k tomu prosim nekde nejake chytre navody? Ted zrovna vymyslim jak koupit zaluzie a zatim to vidim na Somfy J4 WT motor + k tomu nejake petistavove tlacitko na stenu + casem pod to shelly 2.5 a nejaka integrace do Home Assistantu.

Dival jsem se, ze jedna Izymo Shutter receiver rele krabice od somfy stoji asi 4k (budu mit 11 zaluzii) a jedna shelly 2.5 stoji 0.7k takze je to celkem no-brainer.

ESPHome je nejaky alternativni firmware pro to Shelly? A pro integraci do Home Assistantu jsou rozumne ke stazeni navody?

Je nejake pekne forum v aj/nebo i cj kde je dost podobne naladenych bastleru?
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SKAFF: Pokud máš ESP32, tak jeho DAC výstup přímo na operák napětí-napětí, takže ti vypadne ta i2c deska.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam