• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    LUDO
    LUDO --- ---
    MEDWYN: hlavne do toho narvi ram, mam nieco podobne a 16GB je mi uz pomaly malo
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    MEDWYN: pomerne dobry pomer cena/vykon mi prijde ze maji Asus PN50 NUCy - jsou v tom Ryzeny a velikosti je to Intel NUCu, vykonu ma teda na rozdavani. Sam mam v racku v podobnych teplotach jak zminujes tu variantu s Ryzenem 3 a bezi naprosto stabilne.
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    MEDWYN: synology nas - všechno co pises tam rozebehnes, neco nativně, většinu v dockeru, zvladne to i stolni verze ;)

ale pokud preferujes vlastni spravu tak spis zakt nejaky zelezo no...
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    Co byste si koupili jako maly domaci server?

Chtel bych tam spustit:
    - Pihole
    - Unifi controller
    - MQTT server
    - Home Assistant
    - Mozna nejaka obecna Unix VM treba sem tam na torrent ci delsi stahovani atd
    - Mozna casem nejake NAS funkce

Predstava byla, ze bych to strcil do racku na pudu a vetsinu tech veci bezel v kontejnerech/VMkach apod.

Necekam od toho hvezdny vypocetni vykon, ale musi to stabilne vydrzet pudni prostredi (teploty klidne 45+, rack ma vetracek)

Rozpocet - idealne dobry pomer cena/vykon, spise nizsi
    BOAR
    BOAR --- ---
    Hledam nejakej zigbee modul, kam bych si pridal 1-2 teplotni senzory, pripadne neco, co ma senzor na kabelu.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    V sobotu bude v Brmlabu party a dopoledne bych chtěl rozebrat pár těch sonOFF krabiček a přehrát na tasmotu.

"event"
    [Brmlab hackerspace Prague]

(Kdyby se někdo chtěl účastnit asi bych se nechal ukecat už v pátek)

Tasmota projekt
    News - Tasmota
    https://tasmota.github.io/docs/
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    AUSS: Většina chytrých vypínačů funguje na vzestupné nebo stestupné hraně na ovládacím obvodu. Schodišťák tak jde zapojit, pokud ti to funguje na obe hrany.
    Druhá možnost je vyměnit vnitřnosti za tlačítka do séie a obvod jen rozpojovat nebo je zapojit paralelně k sobě a obvod spojovat. Obojí je řešitelné ja jakékoliv existující kabeláži.
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    Zdar, nemate nekdo zkusenost s TaHoma Somfy switch 3.0? Za zadnou cenu se mi ten krap nedari rozbehat s termostatem… nema to zadny poradny menu a sparovani pres prog toacitko se proste nedari…
    AUSS
    AUSS --- ---
    ahoj, mám na chodbě 4 standardní vypínače na ovládání těch stejných chodbových světel. Jeden z nich je dvojitý - ten jeho druhý vypínač je pro světlo v kuchyni. Koupil jsem si dvoukanálový Sonoff https://www.hadex.cz/t323a-dalkove-ovladany-vypinac-sonoff-t0eu2c-wifi-2kanalovy/. Moje původní myšlenka byla, že tento dvojitý vypínač tím Sonoff nahradím, ostatní tři chodbové vypínače tam nechám hloupé, budou fungovat stále stejně, jen přes ten Sonoff budu ovládat světlo na chodbě a v kuchyni nově i přes WiFi a někdo mi to správně zapojí. Když jsem pro to tady sháněl elektrikáře, tak mi bylo vysvětleno, že tento vypínač nemůže být dle mého očekávání zapojen a fungovat, protože je "schodišťový" a jeho zapojením by se zrušilo ta schodišťová funkce.

Neřešil jste někdo něco podobného? Existuje nějaký jiný chytrý dvojvypínač koncipovaný jako schodišťový, který by šel zapojit jak očekávám? Nechci kvůli tomu zase měnit i ty ostatní chodbové vypínače apod.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ATAN: určitě se dělají LED zdroje řízené pomocí 0-10V případně PWM, tj pak najít nějaký převodník
    ATAN
    ATAN --- ---
    Ahoj. Mam misto svetel led panely, a chtel bych u nich vymenit led zdroje (odpojitelne) za neco, co umi mqtt. Je to realne? Prodava se neco takoveho v CR? Nejak se mi nedari nic relevantniho vygooglit.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MEDWYN: Takhle - ono to s tím Somfy tlačítkem v zásadě nějak fungovat bude, ale ta aretace je tam pak k ničemu a hrozí, že ji někdo omylem použije. Jak se bude chovat pak ten Shelly modul nevím. Možná to ničemu vadit nebude, protože reaguje jen na změnu stavu.
    Ale hlavně to vypadá hnusně a neladí to s žádným designem. :)

Jo koupit vzorek na testování je vždycky dobrý nápad.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SPIKE411: Takze z toho vychazi ten ovladac https://ebc.elima.cz/produkty/spinac-zaluziovy-razeni-1-0-1-0-polar, ktery v sobe bude mit pruzinku...

Pro me je strasne dulezita hlaska o nefungovani 5P se Shelly.

Ja prave planoval to Shelly az treba za par mesicu ci rok a mezitim mit solidni moznost to ovladat aniz bych u toho musel stat.
    Zatim jsem koupil jednu shelly na testovani. Mam totiz 11 zaluzii takze nechci koupit 11 krabicek a 11 ovladani a pak zjistit, ze jsou mi k nicemu...

Do budoucna urcite planuju nejake jednodussi sceny a mobilni appku, ale nechtel jsem to stavet na kritickou cestu instalace zaluzii...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MEDWYN: Tak to, aby se to nemuselo celou dobu jízdy držet, typicky řeší právě ty vestavné aktory od Shelly, Sonoffu, Fibara... typicky (ale může to být i naopak) krátké stisknutí tlačítka - krokování lamel (krátké impulzy na výstupu), dlouhé stisknutí tlačítka - aktor nechá výstup sepnutý po nastavenou dobu, tj. než motor odroluje žaluzii/roletu do koncové polohy (kde ji typicky stopne koncový spínač).

Potažmo žádné obyčejné žaluziové (dvoj)tlačítko neřeší nic, to jsou jen dva dotýkající se plechy s pružinkou. Abys to nemusel držet, musí tam být nějaká aktivní elektronika aspoň na úrovni nějakého časového relé jako takový primitivní "controller".
    Nebo to teda řešit tou aretací jako pětipolohový Somfy, což je jak řešení z 30. let 20. století (ale je to laciný a obejde se to bez elektroniky, no). Ale hlavně ti to nebude fungovat s tím Shelly apod., protože ty počítají s krátkými a dlouhými impulzy na vstupech a navíc když to budeš mít zaaretovaný - jak se to pak bude chovat, když to budeš chtít ovládat z mobilní aplikace, z nějaké scény...?
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    Jaky byste doporucili vypinace na zaluzie? Aby se aspon ramcove pohodlne dalo resit naklapeni, a aby se vypinace nemusely celou dobu jizdy drzet.

Mame svetla a zasuvky Schneider unica color, takze by se nabizelo toto:
    https://ebc.elima.cz/produkty/spinac-zaluziovy-razeni-1-0-1-0-polar

Ale zaluziari me presvedcuji, ze by bylo pohodlnejsi petipolohove tlacitko od somfy. Nevim.
    Smoove UNO WT 5P s aretací - mechanický spínač pro ovládání venkovních žaluzií - SOMFY eshop, www.OvladaniRolet.cz, www.OvladaniZaluzii.cz, www.OvladaniMarkyz.cz
    https://www.ovladanirolet.cz/p/371/smoove-uno-wt-5p-pro-venkovni-zaluzie-novinka

Chci pod to strcit Shelly 2.5 takze resim i kompatibilitu s tim.

Diky
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ledky pryc, porad tu mam ten sonoff kterej nikdo nechce :) takze jsem se rozhodl ze udelame nejakou seznamovaci rozborku.

BrmOff [brmlab]
    https://brmlab.cz/project/brmoff
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    kdyby někdo chtěl vymetam sonoff nějak mě to neoslovilo.
    [Sonoff Smart home věci]

pak tu mam wifi ovladač na ledky s IR (ovladač nemůžu najít)
    Home WiFi Bluetooth LED RGBW / RGB Controller DC 5V 12V 24V Android IOS APP 24Key IR Remoter Controler For LED Strip light – koupit za nízké ceny v internetovém obchodě Joom
    https://www.joom.com/cs/products/5edb5dd88b2c370101ff2d67
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Pěkný, to se bude hodit. FOSS firmware pro IP kamery založený na OpenWrt.

OpenIPC, open source firmware pro IP kamery
    https://www.abclinuxu.cz/zpravicky/openipc-open-source-firmware-pro-ip-kamery

Nezbývá než doufat, že podobný projekty budou přibývat, např. i pro vysavače apod. (Sice se dají rootnout, ale pořád tam běží původní Ubuntu , jen na to jsou nalepené vlastní služby, otevřené SSH.)
    DILDOO007
    DILDOO007 --- ---
    Teď jsem dal F5 a místa i na Severu. Když jsem tam byl 12:15 tak tam nebylo nic....
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: HONCKA: Po velmi dlouhem case se zacalo prodavat alespon podobne Yeelight Arwen "C", misto puvodne zamysleneho "S".

A prislo mi domu. Paradoxne zatim neposoudim integraci na Google, protoze nebyla potreba. To svetlo mam zatim nejradsi ze vsech stropnich svetel, se kterymi jsem mel tu cest. Snadna instalace - namontujes lehounky drzak, do nej elegantne zacvaknes svetlo. Velmi prijemny zdroj svetla. Paradnich 55cm prumer. Po vypnuti a znovu zapnuti svetla vypinacem na zdi si to vsechno pamatuje. Hura, hura, hura.

Mam zatim jeden kus, nejaky cas pockam jestli se neprojevi nejake dalsi pripadne problemy a pak objednam dalsi.

Doufam, ze se podari slibovany pristup "univerzalnich drzaku". A ze pri pripadne vymene/upgrade svetla budu moct nechat jiz nainstalovany drzak a do nej jen zacvaknout nove svetlo. Uvidime, uvidime.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam