• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Taky k tomu nic nevidím.

Tak příště holt asi vybírat zařízení s podporou standardních protokolů jako Z-Wave, Zigbee, popř. reálnou možností flashnutí nějakého komunitního firmware (Tasmota, Espurna atd.), na všelijaký nešifrovaný 433MHz krámy jsou taky rozhraní (Bond Bridge, Sonoff 433). Jak je to proprietární, závislý na cloudu výrobce, tak je to otázka času, kdy z toho bude elektroodpad.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Zdaleka ne vsechno, jeste mam LifeSmart Cube senzory (asi 10) a ty tam nejsou, nebo blbe hledam.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Home Assistant; pravděpodobně tam integruješ i všechno, co v budoucnu přijde.
    Ale musí ti to někde běžet (Raspberry Pi 4, Odroid N2, Intel NUC, virtuální stroj, NAS).

TP-Link Kasa Smart - Home Assistant
    https://www.home-assistant.io/integrations/tplink/
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    FARFELOO: Tohle mi přijde jako velkej úlet

Finally finished my attempt at a hyper-realistic floorplan. First proper project in Homeassistant and am chuffed with how it turned out. Let me know what you think. : homeassistant
    https://www.reddit.com/r/homeassistant/comments/qycn0x/finally_finished_my_attempt_at_a_hyperrealistic
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MUSHKA: Já myslím, že se vůbec nevylučují obě varianty současně. Homebridge udělá HomeKit kompatibilitu. To je super, protože se automaticky všechno zobrazí v iOS zařízeních celé rodiny. Základní vypnout/zapnout řeším z control center. Je možný i dělat automatizace v Home appce, zvlášť, když má člověk Apple TV nebo HomePod, ale jsou to spíš základní pravidla. Home appka pracovat s několika Gateways zároveň umí bez problémů.

Home Assistant mi běží na serveru spolu s Deconz. Jdou tam řešit mnohem složitější pravidla, ale je tam hrozná learning curve. Ideální je všechno zapisovat do yaml souborů a ten syntax je takovej podivnej, ale nakonec dost flexibilní a existuje komunita, která si dost pomáhá. Jdou tam dělat dost složitý dashboardy a viděl jsem třeba hyperrealistký zobrazení domů a tak. Nejspíš je to lepší varianta v domácnostech, který nejedou čistě na iOS. Hodně lidí má třeba dedikovanej jeden tablet jen na ovládání domu a dělají to právě přes Home Assistant.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Pred par lety jsem koupil sadu chytrych zasuvek TP-LINK HS100, ktere maji nejakou proprietarni Kasa appku. Ted uz se do te appky nedaji nove zasuvky koupit a ja bych nerad pouzival na jednu vec nekolik appek (tech zasuvek mam asi 10 a potrebuju dalsich 5). Nejaky napad? Nejaka appka, ktera by s tim fungovala nebo nejake jine zasuvky, ktere by se daly poridit a ovladat appkou Kasa?
    MUSHKA
    MUSHKA --- ---
    No vypadá to že s tím mixem zařízení, které jsem teď pořídil se prostě rozhodnu podle kompatibility.
    A šlo by do budoucna k tomu Conbee (s deconz) pořídit třeba do druhého USB další gateway kde bude zigbee2mqtt aby fungovaly současně?
    Doporučení na Home assistant nebo Homebridge? Četl jsem že HB je "jednodušší" pro uživatele ale HA má zase více možností nastavení..
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MUSHKA: Z Tradfri. Začal jsem s IKEA protože cena, ale nechci u nich zůstat navždycky a chci mít možnost postupně upgradovat. Měl jsem ale taky problém s Homekitem, kdy nebyly věci vždycky responsive.
    MUSHKA
    MUSHKA --- ---
    FARFELOO: Z čeho přecházíš a proč?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MUSHKA: Já přecházím teď na Deconz a je tam bug, kdy nefungují IKEA vypínače(protože mají nový firmware), tak jsem migraci musel zastavit a čekám na patch. Ale jinak mě hodně zaujalo že Homebridge umožnil na Tradfri žárovkách Adaptive Lighting, což normálně nepodporují.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    MUSHKA: s conbee zkusenost nemam, ale mam ZZH (CC2652R USB) a spokojenost, je to stabilni a vlastne o tom ani nevim. mam na tom pres zigbee2mqtt 6 termohlavic a jeden PIR. mel jsem predtim CC2531, ale to je spis takova hracka, to moc nefungovalo ani kdyz jsem si pro rozsireni signalu vyrobil CC2530+2591 router
    Zkousel jsem jeste Sonoff zigbee gateway s tasmotou - to funguje pres integraci ZHA, ale to me taky nejak neoslovilo
    HA mam na RasPi4 s HassOS
    MUSHKA
    MUSHKA --- ---
    DREEK: Objednal jsem to Conbee a uvidíme. Můžu vyzkoušet obě varianty. A náhodou Aqara Cube jste někdo nenastavovali v Homebridge?
    DREEK
    DREEK --- ---
    MUSHKA: Když jsem to tehda porovnával, tak mqtt má větší podporu napříč zařízeními, ale deconz je údajně stabilnější a více user-friendly na správu.
    DREEK
    DREEK --- ---
    MUSHKA: Mám Conbee II a v pohodě. Snadná aktualizace skrze Homebridge, je přímo integrováno v menu. V Node-RED taky bez problému. Mám připojeno IKEA tlačítko, Xiaomi senzory teploty a vlhkosti a Gledopto led pásek.
    MUSHKA
    MUSHKA --- ---
    Ahoj. Přemýšlím nad koupí Conbee II nebo Sonoff USB dongle Raspberry 4. Preferujete zigbee2mqtt nebo deconz? Případně nějaké zkušenosti?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    STEMBUS: tady se nekdo tvari, ze se mu to povedlo?
    HowTo - Ledvance SMART+ Plug Wifi in Home Assistant (Solution) - Hardware - Home Assistant Community
    https://community.home-assistant.io/t/howto-ledvance-smart-plug-wifi-in-home-assistant-solution/350280

jinak pouzivam jeste blitzwolf, ale posledni dobou nejak kravily a musim se podivat, jestli je to configem nebo proste odchazeji

a bacha na to, ze vetsina (i ty Lidl) jsou podle obrazku Schuko, takze by se oficialne nemely v CR pouzivat
    napr. u Blitzwolfu jsem se potkal s tim, ze ceka fazi vpravo (ackoliv v CR se bezne dava vlevo), takze po rozpojeni rele se odpoji nulovy vodic, ale faze zustane ziva
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    https://www.lidl.cz/p/ledvance-wifi-zasuvka-3-kusy/p100339319 - vcelku dobrá cena

netušíte někdo jestli jdou zaintegrovat do HA? Zatím co tak čtu tak mi přijde že ne - nebo případně někdo nějakej tip na podobný, co jdou zaintegrovat do HA za podobný peníze?
    EFESH
    EFESH --- ---
    ahojte, poradil by tu nekdo s elektroinstalaci termostatu (nahrada soucasneho za smart termo, ale neni to standardni zapojeni, zda se)
    BOAR
    BOAR --- ---
    co zigbee deska teplotni sondou ? potrebuju merit teplotu treba nejaky vody, a rad bych ten teplomer treba nekam zasunul, na neco pridelal, ci tak. idealne moznost pripojit tech teplomeru vic ... ?
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    Tip na Zigbee rgb led pasek do exterieru, idealne ip67 a vyssi ?
    Diky
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    Ještě jdu s jednou věcí:
    Jdu si dneska pro Yale Linus zámek a líbil by se mi k němu i zvonek. Má představa: notifikace do google assistantu (v úplně ideálním případě, aby mi to třeba řekl Google Nest) a já následně odemkl (to předpokládám vzhledem ke kompatibilitě Linusu a GA půjde přes hlasový příkaz v pohodě). Určitě s mikrofonem a na baterky. Je to před dveře panelákového bytu, takže spíš něco minimalistického, nice to have je kamera a oboustranný přenos zvuku, ale není nutné. Nějaké ozkoušené typy? Cena hraje roli, vytopit za zvonek nějaké vyšší tísice se mi příliš nechce
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam