• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    SKAFF: myslím že by to mělo jít vyčíst z "trigger.entity_id", do textu notifikace jde pak dát klidně rovnou friendly_name
    akorát nevím jak se to nakliká v tom UI, ale určitě najdeš spoustu příkladů jak to napsat v yaml
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    mám teď trochu jednodušší dotaz snad - mám automatizaci, která má vždy poslat notifikaci na můj telefon, pokud device state vybraných entit je déle než 1 minutu 5 sekund ve stavu on. Device jsou sonoff switche s origo FW, kde jsou čerpadla, který někdy zůstanou ve stavu on - z neznámého důvodu, přitom mají nastavený schedule i inching, aby byly on pouze 1 minutu. Důvod teď neřeším, spíš chci vědět, když se to stane. Je to jedna z dalších fail-safe pojistek. Nicméně, abych nemusel na každý čerpadlo dělat zvlášť automatizaci a celou workflow notifikace, tak bych rád, aby mi tu automatizaci spustil takový event u jakéhokoli vybrané entity. Což funguje.

Co ale neumim je, dostat v notifikaci zprávu o tom, která kromě toho, že informuje o eventu mi řekne i to, která z vybraných entit ten event vyvolala.

Dá se tohle nastavit nativně v HA actions nebo musim jít do Node-Red? Dík

Nastavení automatizace

Action
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    DRIZDIK: kdo by se nechtěl zakopat do příšerný králičí díry, tak jsem to udělal já, TLS na ESP8266 není možná a plán B autorizace pomocí ssh_fingerprint na MQTT brokera při kompilaci configu crashne protože https://github.com/esphome/issues/issues/1253 a nikdo z developerů to za 2 roky neřeší...

údajně poslední build co fungoval je tahle kombinace

esphome:2021.10.3
    platform:espressif8266@2.6.3
    platform_packages:
    - platformio/toolchain-xtensa@2.40802.200502
    - platformio/framework-arduinoespressif8266@3.20704.0

Na githubu to issue teď vyndali ze stavu closed/stale, tak snad si toho někdy někdo všimne
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SKAFF: Pro 8266 ne, můžeš si jen zkusit vynutit novější Arduino/PlatformIO https://github.com/platformio/platform-espressif8266/releases/ a možná tam bude nějaký rozdíl.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    DRIZDIK: a můžu esp8266 vybuildit na espidf? Ja jen abych z toho neudělal cihlu...
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SKAFF: V yaml konfiguráku můžeš určit, že to bude buildováno nad esp-idf místo arduina. https://esphome.io/components/esp32.html#esp-idf-framework
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Mám nějaký problémy s mqtt. Jak se dá se s nodemcuV2 boardem připojit přes TLS k mqtt brokeru? ESPHome to umí jen na platformě espressif/esp-idf, ale ne na ESP8266.

Je tam nějaká možnost ten nodemcuV2 flashnout, nebo to je no bueno a musim vyměnit boardy za nějaký, co jsou stavěný na esp-idf? Nějak mi nedává smysl, že by veškerá komunikace musela běžet na unsecured 1883 portu, místo na 8883 TLS. Prostě mi ten yaml v ESPHome nedovolí definovat .pem certifikáty a tvrdí mi, že tahle platforma to neumí...
    BOAR
    BOAR --- ---
    Ot: a já v tom proxmoxu běhám lxc kontejnery s nixosem. Konfigurace celého systému a aplikací v jednom souboru, a reproducibilni updgrade a downgrade. Něco, jako kdyby byl součástí systému ansible s hotovejma rolema
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    BOAR: provozoval jsem HA roky nejdriv jako standalone aplikaci, pozdeji v Dockeru... a musim rict, KVM je uzivatelsky zatim nejprivetivejsi...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DRIZDIK: protoze me nebavi travit cas psanim a troubleshootovanim dockerfile pro kazdy service a aktualne nemam prostor na to ucit se k8s, abych si delal doma kompletni setup celyho serveru

takhle to bylo:
    - download proxmox iso
    - install proxmox
    - rmb > new LXC
    - instalace sluzby do LXC
    - test
    - snapshot: "v1 - operational"
    - done

v zivote jsem s proxmoxem nepracoval a i tak to byla prace ani ne na pul odpoledne
    hotovy intuitivni system, kde jsem nasel vsechno co jsem potreboval, aniz bych ho kdykoliv predtim videl a musel se hrabat v dokumentaci
    doba kdy me bavilo si hrat s temahle vecma a zkouset a testovat a ladit, je davno pryc
    nemam cas ani chut to delat. ocekavam, ze s minimalnim overheadem nasadim reseni a to bude stabilne fungovat a max. se postaram o aktualizace, ktery nezvladnou unattended upgrades
    BOAR
    BOAR --- ---
    DRIZDIK: jednoduchy běh kvm (tuším, že HA má preferovaný běh v kvm)? Zálohy? Hotové a funkční easy managed prostředí pro ovládání virtualizace? Proxmoxu je hotové řešení. Pro k8s/docker je potřeba nějaký orchestrator ... Navíc k8s IMHO nemá smysl má 1 stroji.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    QWWERTY: Pokud tam nechceš provozovat i Windows, nějaký důvod proč jít proxmoxem a ne jen obyčejný docker/k8s?
    BOAR
    BOAR --- ---
    QWWERTY: já jsem to vzal podobne, akorát místo odroida (teda k němu) mám 3x HP thin client T630. Stojí to pár korun, dal jsem dotoho 2x SATA, a jednu extra síťovky, a mám cluster proxmoxu a ceph
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MIKULAS: migruju z RPi4 na Odroid H3+, kde kazdy server/aplikace dostane vlastni VM/LXC v Proxmoxu, at mam proste jeden low power box, ktery bude "all in one"
    a) uz me nebavi, jak HA Supervised instance porad breci, ze na tom RasPi bezi ostatni kontejnery
    b) vetsi RAM, lepsi CPU, NVME primo na desce a ne pres USB
    c) SATA porty ...planuju na tom casem rozjet i NAS
    d) x86 ... zadny reseni, jestli danou vec nekdo portoval na ARM, etc..

ale ja nastesti resim jenom byt, takze zadny vzdaleny aplikace, problemy s konektivitou, etc...
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    jeste me napadlo k tematu ... neresili jste neco jako samoodecet? Mobilni appka, BT discovery, projdes okolo (predem sparovaneho) senzoru a dojde ke stazeni dat, bez interakce uzivatele...
    Kolega takhle sbira data o vlhkosti pudy, ma k tomu proprietarni datalogger se kterym se projde po poli...

Ptam se proto, ze ne vzdycky je mozne dat proxy do rozumne vzdalenosti.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    QWWERTY: jakou platformu mas v planu?

AQUARIUS: diky, projdu si to, espcka se mi doma vali ... jinak mam RPI+HA, jednou jsem tam neco jako BT proxy zkousel spustit (na stahovani dat z Eddystone Beacon), ale moc mi to nefungovalo
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    AQUARIUS: dik, ted budu prekopavat cely HA na jinou platformu a asi zacnu from scratch, tak vyzkousim proxy taky :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MIKULAS: pouzivam ESP32 v roli bluetooth proxy, to je to, co hledas. https://esphome.github.io/bluetooth-proxies/ . Krome ESP32 je podporovana i 2. generace Shelly zarizeni. Jinak do teplomeru si dej PVVX firmware, advertising nastav na bthome nebo xiaomi (xiaomi reportuje teplotu s presnosti jen na 1 desetinny misto, ale podle reportu o dost min zere baterku).
    QWWERTY: na tento use case je lepsi pouzit prave proxy, protoze pak vidis ty entity v HA primo, nikoli jako soucast konkretniho ESP.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MIKULAS: z esp se pres esphome da udelat BLE hub, ktety sbira data z BT a posila ti je pk wifi do HA
    ESP32 Bluetooth Low Energy Tracker Hub — ESPHome
    https://esphome.io/components/esp32_ble_tracker.html
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    Používáte doma nějaký bluetooth dmart hub? Případně kombinace ZigBee/BT/WiFi?

Chtěl bych sbírat data především z BT senzorů typu Mi Temperature & Humidity Sensor... Mám HomeAssitant, ale BT z raspiny nedosáhne všude.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SKAFF: pouzivame thinx.cloud
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam