• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    mate nekdo osobni zkusenosti s https://www.laskakit.cz/hi-link-hlk-pm03-ac-dc-izolovany-zdroj-3-3v-3w/ ?

    ted mi nejde o zapojeni - o to bych nemel strach a imho to dokazu udelat bezpecne. Jde mi o konkretni step down... Doted jsem se vyhybal cemukoliv nad 20v, ale zacal jsem premyslet, ze dalsi sensor pritomnosti postavim do tvaru klasicke zasuvky, eventualne do krabice pod omitku.. Nicmene mam trosku cukani verit tomu co se pise v popisu. Podle toho obchodu se to normalne pouziva, takze predpokladam ze to asi lide i pouzivaji. co vy na to ?
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    tip na malé pohyblivé čidlo, ale se úzkým pruhem detekce ? drátové a ideálně v možnosti instalace pod omítku do nějaké krabice... velikostně něco jako toto
    Pohybový infra senzor PIR B 800W/230V | Svět svítidel
    https://www.svet-svitidel.cz/pohybovy-infra-senzor-pir-b-800w-230v/?gad_source=1
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    dTest: Zahraniční test: Chytré termostatické hlavice - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    https://www.dtest.cz/clanek-10698/zahranicni-test-chytre-termostaticke-hlavice
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    MRAKY: SAKALICEK: Bez vypínačů ne, fyzický ovládání není špatně.
    Jsou shelly nebo jiné varianty, které nepotřebují nulový vodič. K tomu doporučím změnu z přepínačů na tlačítka, aby jsi vždy mačka stejné místo na nástěnném ovladači.
    Pozitivní je, že se to dá vyndat a odnést při stěhování.
    SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    MRAKY: Je to malý byt a druhý obyvatel je pes. Pokud by bytna nechtěla úpravy dal bych tam komponenty, které se dají zase odnést.

    Každopádně mít dvě varianty je jedině dobře.
    KAPPI
    KAPPI --- ---
    Ahoj, chcete nekdo Ikea Tradfri GW E1526? Presel jsem na ciste ZigBee a je mi uz k nicemu. Pry uz ji Ikea moc nepodporuje.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SAKALICEK: tak pak jeste jedna moznost. smirit se s tim, ze nesmis pouzivat vypinace a vsechno udelat pomoci presence cidla a zarovek - trebas ty shelly. Imho je to ale opruz pro kohokoliv dalsiho kdo by zil ve tvem byte... nekdy ta automatizace za kazdou cenu neni nejlepsi napad.
    SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    Díky díky.. Budu to muset začít řešit komplexně. Měl jsem na sehnani pronájmu a stěhování necelý týden takže jsem vzal co bylo. V bytě jsou starý bakelitovy SEZ jističe. Modlím se aby to nebylo v hliníku. Dle blbě zamatlanych stěn by nemuselo.

    Zatím jsem akorát vymaloval a debordelil krabice.

    Bytná ač v důchodu je zaplať bohu nakloněna automatizaci.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    U spínání z rozvaděče bejvá problém, že klasický starý rozvody jsou dělaný "ekonomicky", takže máš třeba jeden okruh/jistič pro všechna světla v několika místnostech. Podobně se zásuvkami.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SAKALICEK: aha, já to pochopil že jsi v pronájmu. Pokud máš možnost dělat větší zásahy do elektro instalace, tak pak Shelly pro a vše z rozvaděče.
    SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    MRAKY: Shelly vypadá pěkně. Obávám se, že nemám Nko ve vypínači. Asi půjdu cestou spínání z domovního rozvaděče. Stejně budu velmi pravděpodobně dělat nový rozvaděč. Díky.. Mám zase o čem přemýšlet.
    DRIZDIK
    DRIZDIK --- ---
    SAKALICEK: Jak říká kolega, musíš se zbavit věcí, který ti tvoří fyzický stav, který neumíš ovládat, což je třeba ten vypnutý ovladač.
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SAKALICEK: do zarovek bych nesel, nechal bych to na vypinacich - poridil bych si shelly ( +Shelly Wall Switch ) + shelly. ( sam mam 25+ zarovek mix hue & shelly, ale ted mi to prijde jako zbytecnost. )

    v seznamu co jsi dal mi schazi pomerne dulezita vec a to je nejake detektor pritomnosti - neco jako https://www.aqara.com/eu/product/presence-sensor-fp2/ . urcite bych uz nesel do pir sensoru. - da se to jednoduse a levne sbastlit, ale nevim nakolik jsi do elektroniky.

    u rolet zalezi co mas za znacku.
    SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    Ahoj,
    do nového pronájmu se chytám pořídit si HA yellow + žárovky, termostat, kamera, rolety, čidlo vzduchu.....

    Je něco čemu bych se měl vyvarovat ať z toho není bastl? (Značka, protokol etc..) dost často se mi stává že jsem průkopníkem slepých uliček.

    Díky.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    používáte někdo netatmo hlavice integrovaný do HA přes homekit integraci, tzn offline, bez cloudu? po připojení do sítě se mi samý nabídly jako nový homekit zařízení, ale není tam vidět ani stav baterky, ani třeba pozice ventilu, na obě jsem byl zvyklej na čínských moes hlavicích přes zigbee2mqtt... a není třeba ani vidět stav relé, jestli to je zapnutý nebo vypnutý...
    vím že kdybych to přidal přes netatmo cloud integraci, asi by to bylo "chytřejší" ale cloudový řešení nemám z principu rád (a už vůbec ne u topení)
    není k tomu nějakej workaround?
    díky
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    EXCITE: Tuya local funguje lokalne, jen se pres cloud musi parovat. To uz je IMO celkem prijatelne.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VLASTIS: Tady jsem nedávno četl, že Tuya se může integrovat do HA přes jejich aplikaci, ale to asi popírá princip lokálnosti HA řešení, že?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    FATBOZZ: EXCITE: :D

    nad tím něco píše SKAFF:
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    FATBOZZ: až zjistíš, tak poreferuj
    má mi dorazit nějaký tuya kompatible, uvidím, jestli se mi do něj povede nacpat firmware kompatibilní s HA - dám pak vědět.

    BTW: máte někdo odkaz na stránky, kde se zabývají flashování tuya bazmeků?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Nejaky tip na levny co2 zigbee senzor do HA ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam