• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    QWWERTY: Aha, mozna jsem se spatne vyjadril, ja bych to vsechno chtel mit zapojene do zasuvky, aby to nezralo baterky. Proste neco jako ma to netatmo - u kotle relay, nekde termostat (hub), po pokojich hlavice...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MAKROUSEK: " ktera je pripojena k wifi a kdyz dostane signal od hubu" bude imho problem, protoze by jsi musel neustale drzet vzhuru radio poslouchajici prichozi traffic, coz bude zrat baterky
    versina IoT veci afaik funguje opacne. jsou v deepsleepu, jednou za cas se probudi, pripoji, odeslou data a zase se uspi
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Prestava me bavit v Netatmu porad menit baterky, protoze mam deset radiatoru. Existuje nejaka proverena spinaci jednotka, ktera je pripojena k wifi a kdyz dostane signal od hubu, tak sepne? Nic jineho nepotrebuju, pak bych mohl k pripadnemu wifi hubu pripojit zasuvky a k nim hlavice a baterky menit nemusim. Nekdo neco provereneho?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Na samotný HA 4ková malina bohatě stačí.

Mě jede 5/8G okolo 40% loadu
    SD je RO jenom na boot a systém běží na SSD
    Jako hlavní na ní běží Openmediavault coby domácí nas s 2 diskama na kterých je 1 raid
    3 Disk je na kamerák. ( u něj bych nějak extra nebrečel když by klekne :)
    V dockeru kontainery:
    Nexcloud, Mariadb, ngix, certbot, HomeAsist, Frigate, Mosqito broker, Zigbee2mqtt, nut

Ve frigate jede 6 kamer s detekcí, HA ukazuje 91 zařízení.
    Všechno v jednom a dostupnost odkudkoliv v mobilu nebo prohlížeči bez zapínání VPNky či něčího cloudu je naprosto super.

Jo provedení je trochu prasárna, ale potřeboval jsem kompaknost abych se vešel na vrchní polici skříňky na chodbě ;)

TR1
    TR1 --- ---
    VDFLAT:
    Provozuji domaci automatizaci/cloud na RPi zhruba 7 let a mSD rozhodne doporucit nemuzu. Po 2 letech jsem upsal k smrti i dva flashdisky Samsung. Zatim nejdele (do soucastnosti) mi funguje casto zatracovany 2.5" SSD Kingston A400 ktery pro jistotu zrcadlim s UUgear.

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Má jen 4 GB RAM, RPi se dělají i s 8 GB (čtyřka i pětka) a 16 GB (pětka). A kdyžtak můžeš to RPi zužitkovat na něco jiného.
    Ale lidi často píšou, že za podobnou cenu jako RPi5 s 16 GB RAM už můžeš koupit i nějaké x86-64 mini PC a nebudeš se muset drbat s nespolehlivými SD kartami.

Home Assistant Green vs Raspberry Pi, Which One Should You Buy for Home Assistant? - Seeed Studio Product Catalog
    https://www.seeedstudio.com/blog/2024/09/06/home-assistant-green-vs-raspberry-pi-which-one-should-you-buy-for-home-assistant/
    Raspberry Pi 5 vs HA Green? - Hardware - Home Assistant Community
    https://community.home-assistant.io/t/raspberry-pi-5-vs-ha-green/855826
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VDFLAT: Co koupit krabičku rovnou od nich, pokud se ti zrovna neválí doma nepotřebné RPi?
    Home Assistant Green - Home Assistant
    https://www.home-assistant.io/green/
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Dospěl jsem do fáze, že budu potřebovat zprovozni home assistant (zatím jsem jel Tahoma + Shelly). Doma nemám žádný server, kde bych to mohl pustit. Jaká je preferovaná varianta stroje "nainstaluj, spusť a zapomeň"? Raspberry Pi4 + SD karta? Díky!
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Kamera s AI detekcí osob
    🔍 AI bezpečnostní kamera: Frigate + Home Assistant | Levná 4K kamera s chytrým dohledem
    https://youtu.be/MhKyyPILUL4
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    NIXIMOR: to me nenapadlo a ani se mi do toho nechce .)
    NIXIMOR
    NIXIMOR --- ---
    BANANABOY: nezkousel ses koukat jestli nestaci pridat pruzinku k tomu spinaci? Co mam treba doma nejaky ABB, tak jediny v cem se lisi spinace od tlacitek je prave ta pruzinka, vylisky kam ji nasadit tam jsou. Takze stacilo sehnat adekvatni pruzinky a mam vsude tlacitka bez nutnosti menit cele strojky.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    SPIKE411: to jsem nezkoušel

Každopádně mě překvapilo, jak je těžké takovéhle dvoutlačítko sehnat a že je většina velkých výrobců nedělá.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BANANABOY: Jasně, to dává smysl, pokud tím ovládáš přímo motor, tak se to tlačítko zacvakne, abys u toho třeba nemusel stát minutu, než ti žaluzie/roleta vyjede/zajede do koncové polohy (kde to pak zastaví koncový spínač).

Nedá se to zmáčknout lehce, bez toho zacvaknutí? (To by se asi hodilo pro krokování, tj. naklápení lamel.)
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    PREDSEDA: Ty dodavaji nejake random tlacitka a je problem ze od nich nedostanes zadne dalsi kompletace, kdybys k tomu chtel dat treba obyc vypinac
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    SPIKE411: Na to jsem se byl podivat a nazval bych to spis spinac s blokaci. Kdyz zmacknes jedno tlacitko, tak se zamackne a pak tim druhym ho odblokujes do vychozi pozice.
    Pak je jeste podobny modul, kde je pres ty tlacitka napis stop a to funguje podobne.
    V KV jsem byl osobne a hledali jsme to co jsem popisoval a nic takoveho KV neumi dodat ani objednat.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Legrand (Bticino) míval něco podobného myslím v designu Axolute, možná i v jiném, tam se do jednoho rámečku dalo dát třeba 5 těchle modulů (s italskými instalačními krabicemi), ale ten mechanismus se mi nelíbil, byla tam pružina jak kráva a připomínalo mi to nějaký sovětský stroj. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Schneider Electric Nová Unica žaluziové tlačítko bílá NU310718SC 1modul | K&V ELEKTRO a.s.
    https://www.kvelektro.cz/schneider-electric-nova-unica-zaluziove-tlacitko-bila-nu310718sc-1modul-p1794748
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    BANANABOY: zeptal bych se kdekoliv, kde dělají předokenní žaluzie.
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    Cau
    Mate nekdo tip na vyrobce, ktery dela s kompletaci dvojite třípolohove tlačítko? Jako je na fotce níž. Řazeni je 1-0-1+1-0-1. Potřebuji čistě manuální (analogové) řešení.
    Fotka níž je Simon 54.
    Takovehle dvojtlacitko nevyrabi ABB, SHNEIDER ani LeGrand, takze hledam kde se da…

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam