• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MAKROUSEK: Používám tailscale vpn. Má integraci v HA i mobilní aplikaci
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MAKROUSEK: VPN do vnitřní sítě
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Omlouvam se za smrst dotazu, ale jeste bych mel dotaz k securite HA. Abych si mohl z telefonku zapinat topeni par dnu predem treba z Japonska. Mam statickou IPinu. Nechce se mi uplne otevirat port HA do netu, je nejake proverene reseni (krome placeneho cloudu)? Port knocking mi prijde jako overkill, ale kdyz to jinak nepujde, prozenu to svym Mikrotikem...
    THEON
    THEON --- ---
    Hele a ten Matter - je to něco co bych měl nějak řešit? :)

Stav je u mě doma takový, že mám HA s USB Zigbee bridgem/coordinatorem a následně všechny žárovky/teploměry/zásuvky přes zigbee2mqtt. Ale je pravda že ne vždy to funguje perfektně, některé napřímo spárované ovladače se občas odpárují, některé teploměry je občas potřeba restartovat, a podobné radosti.

Ale víceméně je to “v pohodě”, tak přemýšlím jestli nějak houfně migrovat na Thread/Matter nebo prostě počkat až si to vynutí nějaké zařízení co se mi zalíbí.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MAKROUSEK: Ovsem ten Home Assistant je jiny kafe, moc pekna vec, vrele doporucuji.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Já to říkal, že to cvaká! :)
    [SPIKE411 @ smart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)]

No a nechceš natáhnout lištama ty dráty někam mimo, popř. tam rovnou dát nějaký vícekanálový topný aktor s TRIACy? :)

Jinak musel bys asi najít nějakou stmívací zásuvku a to jsem teda v EU provedení a Wi-Fi / Matterem nenašel. Ale třeba blbě hledám.
    Řešením by mohlo být schovat do zásuvky stmívací modul. (Ale pak ti tam žena/hospodyně nesmí připojit vysavač, počítač atd.)
    Shelly teda ještě nemá Gen4 s Matterem.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Existuji smart zasuvky nebo vypinace, ktere v sobe nemaji rele, aby to v loznici necvakalo? Nebo budu muset obalit molitanem?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo Home Assistant podporuje taky Matter.
    Ale plně podporuje i klasickou integraci Shelly přes CoAP API.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Jo, taky uz mi to doslo, tak jsem zalozil Home Assistant v Raspberry PI a zkusim to nastavit tak, abych to ovladal lokalne.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Nicméně koukám, že Bulhaři o té podpoře Matteru nemají prakticky žádné info na wiki.

Tady aspoň obecně od Googlu:
    https://support.google.com/googlenest/answer/13127223?hl=en

Tipuju, že Makrousek našel tohle
    Google Home with shelly devices :
    https://support.shelly.cloud/en/support/solutions/articles/103000046458-how-can-i-start-using-google-home-
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: To Shelly by snad mělo jít přes Matter (Zigbee nebo Wi-Fi) integrovat do Google Home přímo/lokálně, ale aby to fungovalo nezávisle na telefonu a cloudu, tak bys musel mít nějaký Google Nest hub. (Někde holt musí být ten mozek, kde bude ta logika/vazby mezi různými zařízeními.)
    Immax neznám, Tuya ve mně úplně důvěru nevzbuzuje. :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MAKROUSEK: dej si tam paralelne jeste obycejnej bimetalovej termostat, kterej nastavis na nizsi teplotu... abys mel zalohu pro pripad, ze se v tom orloji neco rozsype, MEDWYN ma pravdu, ale vlastni zkusenost je neprenosna :D
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MAKROUSEK: Hmm, odvazne. Mit doma ovladani topeni zavisle na internetovem pripojeni a tune API tretich stran bych nepral ani nepriteli.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Tak jsem to nakonec rozchodil, ale trvalo mi to peknych par hodin. Postup:
    1. Prepinac Shelly od kolegy Spika - pres Shelly cloud integrovan do Google Home
    2. Chytre zasuvky od Immax Neo - pres Tuya app integrovane do Google Home
    3. IR krabicka s teplomerem od Immax Neto - pres Tuya app integrovane do Google Home

Rutiny:
    1) Kdyz teplota na teplomeru mensi nez cilova zapni zasuvku, naopak vypni - v Tuya app
    2) Kdyz zasuvky zapnute, zapni Shelly - v Google Home

Je to porod, protoze ty integrace nefunguji vetsinou obema smery a integrovany jsou jenom nektere funkce, ne vsechny. Je to takovy pokus / omyl.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Dobra, posledni dotaz - ma smysl si porizovat hub, nebo tu automatizaci nechat na nejakem cloudu? Bydlim v Praze, internet tady nepada skoro vubec.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Tak to ja to zrusim a necham si poslat zpatky penize!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Tak kolega trochu mystifikoval, objednával v úterý, ve čtvrtek to odeslali, v pondělí to měl v Balíkovně.
    (Tj. dopravu bral poštou, ne DHL.)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Dobra, objednana ctvrta generace. Protoze ma fyzicke tlacitko, na rozdil od treti generace, presvedcilo me to. Ja mam fyzicka tlacitka rad.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Tak to relé uvnitř má nějaké specifikace, maximální proudovou zatížitelnost, maximální napětí, které snese.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Co pošleš na I, to vyleze z O (platí i naopak).
    Takže pokud připojíš ovládací svorky kotle, poteče tam to, co si tam pošle sám kotel.

L/N je od I/O galvanicky oddělené.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam