• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    PISTA1: Děkuji za vysvětlení :-D
    No každopádně máš teda buď extrémně nízkou spotřebu teplé vody, nebo hoooodně dlouhou topnou sezonu :-D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    STETKINS: Bojler je taková věc na zdi ve který se ohřívá voda ;) Když je teplo tak elektrikou (to je ta položka Bojler) Když je zima tak topím dřevem v kotli který mě ohřívá nádrže i ten bojler. Položka Topení je spotřeba elektroniky a oběhových čerpadel.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    PISTA1: Co znamená to Bojler a Topení? To je nějak hrozně málo ne? Nebo to je jen napájení plynového kotle? :-D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SPIKE411: 6 let stara Hisense podle BW-SHP6 a dat z HA cca 0.7-0.8 kWh/den, tzn. 292 kWh/rok (resp. realne min, je k ni pichla jeste jedna drobnost). papirove by mela mit 0.707 kWh/24h; 258 kWh/rok
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Moje Samsung (cca 3 roky stara, 276l + 114l mrazak, trida B) ma uvedenou rocni spotrebu ~140kWh. Realne je to pak zhruba o 100 vic, viz prubeh z Home Assistanta, merim Shelly zasuvkou.

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SPIKE411: lednici píchlou nemám, zrovna tohle je věc kterou nechci píchnout do smart zásuvky aby rozmrz mražák když by náhodou odešla nebo vypla a na stejný větvi mám ještě 2 zásuvky tak jí nemůžu měřit trafem v rozvaděči.
    Jinak suveréně nejvíc z trvale měřenejch zařízení má NET (router, switch, server a kamerák :D

Graf spotřeby za tu dobu co jsem pořídil HA

TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    SPIKE411: standarně dnes lednice mají cca 250-280 kWh/rok
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Máte někdo přehled, kolik vám tak žere nějaká aktuální lednice?
    Si říkám, jak moc špatný je 600-700 kWh/rok. 😬
    (V podstatě třetina mojí roční spotřeby, jinak mi tu nonstop běží Wi-Fi router, NAS se čtyřmi disky a fontána/pítko pro kočky. Velkou část spotřeby bude mít na svědomí pračka a myčka.)

(Jo je to starej krám, kterej ne a ne umřít; nový krám bych ideálně pořídil s rekonstrukcí bytu a tedy i kuchyně, ale k tomu se taky ne a ne dokopat.)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VLASTIS: Jasne, to jo, akorat to pak tam nebude na zdi termostat. A on to je pokoj k pronajmu, tam je potreba mit na zdi termostat, aby si lidicky mohli volit teplotu sami. Jako jasne, muzu termostat predradit tem primotopum u zasuvky, ale to bude hnusny, draty sem a tam. Jsem si rikal, kdyz uz tu krabici ve zdi mam, tak bych ji pouzil, ale asi mam smulu.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MAKROUSEK: Sry za zprasenou zprávu- nečetl jsem to po sobe. Mám trochu jiný scénář, ale pro tebe asi použitelný. Spínam kotel pomoci smart switch od tuya. V místě kde byl regulátor mám vypínač, kterým mohu topení sepnout i mimo HASS. Samotný smart switch mám u kotlee, kde jej napájím přes 220v a vede do něj obvod vypínače. Ovládat to mohu z hASS, tuya cloudu a vypínačem.

Shelly varianta je imho toto: https://allegro.cz/nabidka/shelly-plus-1-inteligentni-vypinac-wifi-bluetooth-alexa-google-home-17313171740
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Wi-Fi je na baterky trochu moc žravá a není to úplně technologie na usínající zařízení.
    A ani na Zigbee ty termostaty moc dlouho nevydržely na baterku, pokud měly i přepínat relé.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: No prave. A nemuzu najit wifi termostat napajeny baterkama, co by spinal drat. Asi tam tam proste svorku a radiator, ktery bude mit chytry termostat v sobe. I kdyz to neni tedy uplne idealni reseni.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo aha, ne powerstealing, on je na baterky.

No myšlenka byla taková, že na termostatu bys žádné dráty nespínal a dal aktor do rozvaděče.
    Termostat by poveloval aktor bezdrátově. Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave, Matter přes Thread…
    Ale samozřejmě drát je drát, kor když tím spínáš elektrická topná tělesa.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Aktor je v te skrini, takhle to je. Akorat nemuzu najit termostat, ktery by byl chytry a pritom spinal dva 240 V draty bez toho, ze by byl jinymi draty napajen (pacto jiny draty v ty krabici nejsou).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VLASTIS: Jsem to zmeril voltmetrem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    https://www.regulus.cz/download/navody/cz/termostat_elektronicky_tp18_a5.pdf

Podle návodu by to mohlo být i 24 V stř. (resp. cokoli mezi 24 a 250), to by pak někde bylo trafo.
    Tak radši změřit multimetrem.
    Ale spíš tam pro jednoduchost bude těch 230 V.

Jinak s trochou štěstí by to mohlo jít nahradit dvojicí termostat (bude trvale napájen přes ty dva dráty) plus aktor (bude někde ve skříňce/rozvaděči/krabici spínat ty radiátory).
    Záleží, kde přesně vedou dráty.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Píše, že spíná elektrické radiátory.

Asi ten termostat umí tzv. powerstealing.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MAKROUSEK: To za tam vede 220v víš jak? Zaměřením nebo z návodu, kde se píše, že denně až 220v ? Pošli typ kotle, který špínaš
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Tak jeste jeden dotaz, tentokrat do jineho bytu. Zene se moc libilo reseni, ktere jste mi doporucili a tak by chtela nahradit stavajici termostat chytrym, aby ho mohla ovladat pres toho HA. Akorat ze stavajici termostat je tenhle:

Pokojový termostat TP18 : Regulus
    https://www.regulus.cz/cz/pokojovy-termostat-tp18

Vedou do nej jenom dva draty, 220 faze a nulak. Predpokladam, ze je bezpotencialne sepne a pak v pojistkove skrini stykac prehodi napeti dal, na elektricke radiatory.

Ktery HA kompatibilni termostat (pokud mozno do krabicky na zed) umi presne tohle? To znamena sepnout dva 220 V draty, efektivne udelat v nich zkrat.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MARTEN: zásuvky bych volil něco od Shelly, případně doma mám do HA integrovanou Tasmota zásuvku s měřením spotřeby

i4wifi.cz | Solarmi PG01 Chytrá Wi-Fi zásuvka s měřením energie, TASMOTA (TP29), v2 ATSPTP29
    https://www.i4wifi.cz/cs/260088-xtend-solarmi-pg01.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam