• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Wi-Fi je na baterky trochu moc žravá a není to úplně technologie na usínající zařízení.
    A ani na Zigbee ty termostaty moc dlouho nevydržely na baterku, pokud měly i přepínat relé.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: No prave. A nemuzu najit wifi termostat napajeny baterkama, co by spinal drat. Asi tam tam proste svorku a radiator, ktery bude mit chytry termostat v sobe. I kdyz to neni tedy uplne idealni reseni.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo aha, ne powerstealing, on je na baterky.

No myšlenka byla taková, že na termostatu bys žádné dráty nespínal a dal aktor do rozvaděče.
    Termostat by poveloval aktor bezdrátově. Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave, Matter přes Thread…
    Ale samozřejmě drát je drát, kor když tím spínáš elektrická topná tělesa.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Aktor je v te skrini, takhle to je. Akorat nemuzu najit termostat, ktery by byl chytry a pritom spinal dva 240 V draty bez toho, ze by byl jinymi draty napajen (pacto jiny draty v ty krabici nejsou).
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VLASTIS: Jsem to zmeril voltmetrem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    https://www.regulus.cz/download/navody/cz/termostat_elektronicky_tp18_a5.pdf

Podle návodu by to mohlo být i 24 V stř. (resp. cokoli mezi 24 a 250), to by pak někde bylo trafo.
    Tak radši změřit multimetrem.
    Ale spíš tam pro jednoduchost bude těch 230 V.

Jinak s trochou štěstí by to mohlo jít nahradit dvojicí termostat (bude trvale napájen přes ty dva dráty) plus aktor (bude někde ve skříňce/rozvaděči/krabici spínat ty radiátory).
    Záleží, kde přesně vedou dráty.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Píše, že spíná elektrické radiátory.

Asi ten termostat umí tzv. powerstealing.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MAKROUSEK: To za tam vede 220v víš jak? Zaměřením nebo z návodu, kde se píše, že denně až 220v ? Pošli typ kotle, který špínaš
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Tak jeste jeden dotaz, tentokrat do jineho bytu. Zene se moc libilo reseni, ktere jste mi doporucili a tak by chtela nahradit stavajici termostat chytrym, aby ho mohla ovladat pres toho HA. Akorat ze stavajici termostat je tenhle:

Pokojový termostat TP18 : Regulus
    https://www.regulus.cz/cz/pokojovy-termostat-tp18

Vedou do nej jenom dva draty, 220 faze a nulak. Predpokladam, ze je bezpotencialne sepne a pak v pojistkove skrini stykac prehodi napeti dal, na elektricke radiatory.

Ktery HA kompatibilni termostat (pokud mozno do krabicky na zed) umi presne tohle? To znamena sepnout dva 220 V draty, efektivne udelat v nich zkrat.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MARTEN: zásuvky bych volil něco od Shelly, případně doma mám do HA integrovanou Tasmota zásuvku s měřením spotřeby

i4wifi.cz | Solarmi PG01 Chytrá Wi-Fi zásuvka s měřením energie, TASMOTA (TP29), v2 ATSPTP29
    https://www.i4wifi.cz/cs/260088-xtend-solarmi-pg01.
    MARTEN
    MARTEN --- ---
    Resim par veci k hass a nemuzu se porad rozhodnout, co by bylo nejlepsi a da se u nas sehnat.

Zasuvky: rad bych mel moznost sledovat spotrebu, pripadne vypnout zasuvku. Asi to nechci resit na jisticich. Mam "redukce" do zasuvky, funguji dobre, ale zabira to misto. Jakou krabicku doporuvite? Nebo sjelly narvat do stavajico zasuvky?

Svetlo: Zkousim chytre zarovky. Na ovladani z HASS jsem s nima spokojen. Ale resim i jak ovládat i pres vypinac. Mam moznost menit i barvu, coz je prijemne, ale ne co bych pouzival porad. Nebo radsi chytry vypinac a obyc zarovku? Zkousel nekdo, ma osobni pohled na obe moznosti? Vypinac ktery zvladne ovladat zarovku moc nenachazim, jen par. Na obladani vice zarovek jsem nasel snad jen jeden.

Display: nejake doporuceni na ovladaci panel bez baterie? Nejlepe s wifi a moznost napajeni jak pres poe, tak usb, mozna vyvedene z vypinace. Pripadne i neco s ink displayem pouze pro ingormovani?

Server: Koukam po mini pc, ktere chci pouzit na Frigate a ovladani fo 10 kamer. Mozna k tomu nejaky retro gaming a drobnosti. Nejlepe kvuli spotrebe vypadalo neco s N100, N150. Prijdemi ale, ze u nas je vyber nic moc, nebo predrazene. Neco co se u nas prodava za rozumnou cenu a jste s tim spokojeni?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    THEON: ja bych nespravoval neco co neni rozbity :⁠-⁠) mam to stejne jak ty, jen uplne bez problemu, mozna vec controlleru? ale jinak imho HA+z2m nejlepsi kombinace

navic nemusis migrovat, staci poridit threadovej usb stick, pichnout ho do HA a kombinovat oboji
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MAKROUSEK: Používám tailscale vpn. Má integraci v HA i mobilní aplikaci
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MAKROUSEK: VPN do vnitřní sítě
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Omlouvam se za smrst dotazu, ale jeste bych mel dotaz k securite HA. Abych si mohl z telefonku zapinat topeni par dnu predem treba z Japonska. Mam statickou IPinu. Nechce se mi uplne otevirat port HA do netu, je nejake proverene reseni (krome placeneho cloudu)? Port knocking mi prijde jako overkill, ale kdyz to jinak nepujde, prozenu to svym Mikrotikem...
    THEON
    THEON --- ---
    Hele a ten Matter - je to něco co bych měl nějak řešit? :)

Stav je u mě doma takový, že mám HA s USB Zigbee bridgem/coordinatorem a následně všechny žárovky/teploměry/zásuvky přes zigbee2mqtt. Ale je pravda že ne vždy to funguje perfektně, některé napřímo spárované ovladače se občas odpárují, některé teploměry je občas potřeba restartovat, a podobné radosti.

Ale víceméně je to “v pohodě”, tak přemýšlím jestli nějak houfně migrovat na Thread/Matter nebo prostě počkat až si to vynutí nějaké zařízení co se mi zalíbí.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MAKROUSEK: Ovsem ten Home Assistant je jiny kafe, moc pekna vec, vrele doporucuji.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Já to říkal, že to cvaká! :)
    [SPIKE411 @ smart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)]

No a nechceš natáhnout lištama ty dráty někam mimo, popř. tam rovnou dát nějaký vícekanálový topný aktor s TRIACy? :)

Jinak musel bys asi najít nějakou stmívací zásuvku a to jsem teda v EU provedení a Wi-Fi / Matterem nenašel. Ale třeba blbě hledám.
    Řešením by mohlo být schovat do zásuvky stmívací modul. (Ale pak ti tam žena/hospodyně nesmí připojit vysavač, počítač atd.)
    Shelly teda ještě nemá Gen4 s Matterem.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Existuji smart zasuvky nebo vypinace, ktere v sobe nemaji rele, aby to v loznici necvakalo? Nebo budu muset obalit molitanem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam