• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    BOAR: Nakonec to bylo napájecím adaptérem. Číňani k tomu žádnej nedali, já tam prsknul nějakej 45W od Samsungu a asi to fungovalo tak nějak napůl, že nesvítily status ledky. Dal jsem tam nějakej obyč adaptér s menším výkonem a tradá, vše funguje. Díky za pomoc
    BOAR
    BOAR --- ---
    GEKONZPRAHY: žárovky dost často musíš nějakým způsobem dostat do parkovacího módu, bývá to třeba rozsvitit-zhasnout-rozsviti. Jen ten počet zhasnutí bývá třeba 4 -5 a vždy tak půl vteřiny počkat. Pak začne jinak blikat, a je v parovacím režimu. Viz manuál. (Jestli máš.) A ještě občas musí být blízko nějakému routeru. Míval jsem na to objímku na zastrccez a vždy to připojil přímo k Igbee controlleru
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    Ahoj, mám menší problém se zapojováním chytrý domácnosti.

Mám TaHoma switch a Zigbee Gateway, oboje drátem zapojeno do routeru, kterej vysílá 5GHz wifinu. V mobilu aplikaci TaHoma, skrz ní ovládám venkovní rolety. Dokoupil jsem z Aliexpressu Zigbee a pár píčovin pro začátek, všechno funguje jak má, ale LED žárovky ne. Našroubuju, zapnu, začnou blikat. Spustim v TaHomě přidání zařízení - Chytrá žárovka - Zigbee - a nic. Uplynou tři minuty a žárovku to nenajde. Zkoušel jsem aplikaci Tuya/SmartThings, ale se stejnym výsledkem.

Co dělám blbě? Všechny tyhle Zigbee výrobky jsou z Aliexpressu, nicméně žárovky jsem vybíral podle hodnocení, recenzí a několika desítek tisíc prodanejch kusů v domnění, že to nebude šmejd...

SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KURVADRAT: Neštve. Lepší tu vodu nechat cirkulovat. Menší pravděpodobnost, že se sekne čerpadlo. Kocour to tak má rád. A já mám doma aspoň uklidňující zvuk zurčící vody. :)
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    SPIKE411: Kdyz by te taky stvalo, ze pitko pro kocky bezi porad, tak ja poridil toto
    https://www.aliexpress.com/item/1005005862376001.html
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    To by chtělo tu dokumentaci, potažmo aspoň typ motoru, podle toho už se dohledá.

Horní doraz jsem teda viděl udělaný i mechanickým spínačem, tam není co nastavovat (prostě jak lamely dojedou nahoru, zatlačí na spínač a ten odpojí motor). Ale jak je v takovém případě udělaný spodní doraz, nevím.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAKROUSEK: zkousels zkalibrovat motor zaluzie? Pri montazi se nastavuji dorazy, tak si je pro jistotu nastav znovu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    AXTHEB: Jojo, to vyresi oba najednou.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAKROUSEK: Nestačilo by podmínky pro oba switche rozšířit o kontrolu toho, že druhý není on? A pak ty switche schovat ze všech dashboardů :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Docasne jsem to v HA vyresil automatizaci - Shelly je v rezimu dvou switchu a kdyz je jeden z nich on po 15 sekund, tak se vypne. Ale to neni spravne, to nezarucuje, ze nekdo nezapne oba naraz a motor nespali.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Tak jako to poznam, tak to nedelam.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MAKROUSEK: Jo, to asi vybouchne, pokud na to motor neni stavenej. To jsem asi mel napsat, ze? :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MEDWYN: Neznam. Ale kdyz tam pustim obe faze (teda nahoru a dolu), zni to, ze to brzo vybouchne. To to nebude.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MAKROUSEK: Vis aspon model motoru? Treba u Somfy WT to jde kalibrovat podle navodu online a nastavit horni i spodni dorazy. A to i bez toolu. Klicove pro tohle kalibrovani je, ze do motoru pošleš najednou obe faze. Ale znam jen Somfy, mam jich 11+2 na pergole.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    MEDWYN: Nebo jinak: takhle by to slo pouzivat, ale ne zkalibrovat. Hmm.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SPIKE411: Jde nastavit maximalni doba behu. Takze by to tim slo obejit. Max moving time ci neco takoveho.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Ano. Ne.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Ověřím to, ale myslím, že Shelly neumí nastavit čas běhu ručně. Spoléhá na to měření proudu.

Máš 2PM Gen3?

Nemáš dokumentaci k tomu motoru/žaluzii?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Ano, tak tomu nejspis je. A mam jednu zaluzii. Teda tri, ale ty druhy dve byly nainstalovany o rok pozdeji nekym jinym a tam jsem zatim Shelly nenacpal.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: To zní, jako by chyběl nebo byl rozbitý koncový spínač pro spodní polohu.
    To ti dělají všechny žaluzie?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Dotaz na zdejsiho odbornika na Shelly. Mam zaluzie, Shelly 2PM. Problem je, ze to nedokazu zkalibrovat, protoze motor sice pri plnem otevreni zaluzii bere 0W, ale pri plnem zavreni zaluzii proste dal bere 80W (coz bere i pri pohybu). Asi to blbe nastavili, kdyz to staveli a zed kvuli tomu otevirat nebudu. Je nejaka moznost, jak Shelly zkalibrovat (krome teda toho rucne mu rozpojit obvod pri plnem zavreni)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam