• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SPIKE411: Jde nastavit maximalni doba behu. Takze by to tim slo obejit. Max moving time ci neco takoveho.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Ano. Ne.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Ověřím to, ale myslím, že Shelly neumí nastavit čas běhu ručně. Spoléhá na to měření proudu.

Máš 2PM Gen3?

Nemáš dokumentaci k tomu motoru/žaluzii?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Ano, tak tomu nejspis je. A mam jednu zaluzii. Teda tri, ale ty druhy dve byly nainstalovany o rok pozdeji nekym jinym a tam jsem zatim Shelly nenacpal.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: To zní, jako by chyběl nebo byl rozbitý koncový spínač pro spodní polohu.
    To ti dělají všechny žaluzie?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Dotaz na zdejsiho odbornika na Shelly. Mam zaluzie, Shelly 2PM. Problem je, ze to nedokazu zkalibrovat, protoze motor sice pri plnem otevreni zaluzii bere 0W, ale pri plnem zavreni zaluzii proste dal bere 80W (coz bere i pri pohybu). Asi to blbe nastavili, kdyz to staveli a zed kvuli tomu otevirat nebudu. Je nejaka moznost, jak Shelly zkalibrovat (krome teda toho rucne mu rozpojit obvod pri plnem zavreni)?
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    PISTA1: Děkuji za vysvětlení :-D
    No každopádně máš teda buď extrémně nízkou spotřebu teplé vody, nebo hoooodně dlouhou topnou sezonu :-D
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    STETKINS: Bojler je taková věc na zdi ve který se ohřívá voda ;) Když je teplo tak elektrikou (to je ta položka Bojler) Když je zima tak topím dřevem v kotli který mě ohřívá nádrže i ten bojler. Položka Topení je spotřeba elektroniky a oběhových čerpadel.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    PISTA1: Co znamená to Bojler a Topení? To je nějak hrozně málo ne? Nebo to je jen napájení plynového kotle? :-D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SPIKE411: 6 let stara Hisense podle BW-SHP6 a dat z HA cca 0.7-0.8 kWh/den, tzn. 292 kWh/rok (resp. realne min, je k ni pichla jeste jedna drobnost). papirove by mela mit 0.707 kWh/24h; 258 kWh/rok
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Moje Samsung (cca 3 roky stara, 276l + 114l mrazak, trida B) ma uvedenou rocni spotrebu ~140kWh. Realne je to pak zhruba o 100 vic, viz prubeh z Home Assistanta, merim Shelly zasuvkou.

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SPIKE411: lednici píchlou nemám, zrovna tohle je věc kterou nechci píchnout do smart zásuvky aby rozmrz mražák když by náhodou odešla nebo vypla a na stejný větvi mám ještě 2 zásuvky tak jí nemůžu měřit trafem v rozvaděči.
    Jinak suveréně nejvíc z trvale měřenejch zařízení má NET (router, switch, server a kamerák :D

Graf spotřeby za tu dobu co jsem pořídil HA

TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    SPIKE411: standarně dnes lednice mají cca 250-280 kWh/rok
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Máte někdo přehled, kolik vám tak žere nějaká aktuální lednice?
    Si říkám, jak moc špatný je 600-700 kWh/rok. 😬
    (V podstatě třetina mojí roční spotřeby, jinak mi tu nonstop běží Wi-Fi router, NAS se čtyřmi disky a fontána/pítko pro kočky. Velkou část spotřeby bude mít na svědomí pračka a myčka.)

(Jo je to starej krám, kterej ne a ne umřít; nový krám bych ideálně pořídil s rekonstrukcí bytu a tedy i kuchyně, ale k tomu se taky ne a ne dokopat.)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    VLASTIS: Jasne, to jo, akorat to pak tam nebude na zdi termostat. A on to je pokoj k pronajmu, tam je potreba mit na zdi termostat, aby si lidicky mohli volit teplotu sami. Jako jasne, muzu termostat predradit tem primotopum u zasuvky, ale to bude hnusny, draty sem a tam. Jsem si rikal, kdyz uz tu krabici ve zdi mam, tak bych ji pouzil, ale asi mam smulu.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MAKROUSEK: Sry za zprasenou zprávu- nečetl jsem to po sobe. Mám trochu jiný scénář, ale pro tebe asi použitelný. Spínam kotel pomoci smart switch od tuya. V místě kde byl regulátor mám vypínač, kterým mohu topení sepnout i mimo HASS. Samotný smart switch mám u kotlee, kde jej napájím přes 220v a vede do něj obvod vypínače. Ovládat to mohu z hASS, tuya cloudu a vypínačem.

Shelly varianta je imho toto: https://allegro.cz/nabidka/shelly-plus-1-inteligentni-vypinac-wifi-bluetooth-alexa-google-home-17313171740
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAKROUSEK: Wi-Fi je na baterky trochu moc žravá a není to úplně technologie na usínající zařízení.
    A ani na Zigbee ty termostaty moc dlouho nevydržely na baterku, pokud měly i přepínat relé.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: No prave. A nemuzu najit wifi termostat napajeny baterkama, co by spinal drat. Asi tam tam proste svorku a radiator, ktery bude mit chytry termostat v sobe. I kdyz to neni tedy uplne idealni reseni.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jo aha, ne powerstealing, on je na baterky.

No myšlenka byla taková, že na termostatu bys žádné dráty nespínal a dal aktor do rozvaděče.
    Termostat by poveloval aktor bezdrátově. Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave, Matter přes Thread…
    Ale samozřejmě drát je drát, kor když tím spínáš elektrická topná tělesa.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SPIKE411: Aktor je v te skrini, takhle to je. Akorat nemuzu najit termostat, ktery by byl chytry a pritom spinal dva 240 V draty bez toho, ze by byl jinymi draty napajen (pacto jiny draty v ty krabici nejsou).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam