• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ZORBEN: jo, konecne tomu zacinam rozumnet, fakt to selhava na podmince slunce:

ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    SEJDA: Nemelo by tam but byt "device_id" NEBO "entity_id"? Pokud entita neni primo cislo, tak by to jeste chtelo "attribute". Kazdopadne ten tracelog vetsinou ukaze, kde je chyba.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Popř. časovač.

Podmínka splněna - pustíš časovač - pokud je podmínka splněna i po vypršení časovače, provedeš akci.
    Podmínka už není splněna - zastavíš časovač.

Tj. pomocí toho zastíníš, až když je 22 °C třeba 30 minut v kuse.

(Nevím, jestli HA má nějaký takový koncept.)
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    SEJDA: to by mohla pomoct odhalit trace timeline, taky me to parkrat zachranilo
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SEJDA: Jasně, i přes mraky to něco vyzáří, ale ty mraky už nějaké stínění poskytují, tak nevím, jestli další stínění na úkor světla nějak extra pomůže. Určitě by to byl zajímavý experiment (potažmo, někdo tohle už určitě jako nějakou bakalářku/diplomku zpracoval a určitě to bude i v nějaké projektantské literatuře).
    Jinak to čidlo venkovního osvitu asi ještě využiješ, když rozhoduješ, jestli má smysl přistínit, když tě zajímá nepřímé osvětlení.

Jinak aby se to nepouštělo při nějakém "nárazu" chceš asi PI regulátor?
    Případně pak se používá taky hystereze, aby to pořád necyklovalo kolem "setpointu".
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ZORBEN: ja jsem to puvodne naklikal.
    Asi je problem s tim "sluncem", after_sunset je asi podminka na presny ces, ne na porovnani.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    SEJDA: když si nejsem jistej yaml syntaxi, naklikam si to v jejich ui editoru, dám zobrazit jako yaml a uložím kam potřebuju... a tam by to mělo jít i vyzkoušet, případně tam je krásně vidět log kde, co se v automatizaci dělo
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SPIKE411: I pod mrakem slunce topi, to jsem odpozoroval "pod mrakem v prosinci". V podstate je jemejsi ladeni jenom pro jeste vetsi prostory, resp. s mensimy okny. Anebo jak pises, kdybych mel zaluzie i na SV, ted mame jenom JV.

Ano je to Home Assistent, fakt jsem chtel jenom jednoduchy skript.

Jak triggerujes teplotu? potrebuju tam ten "for" element?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SEJDA: To je Home Assistant?

Proč ti to nespíná netuším, ale co použít toto řešení?
    To myslím řeší polohu slunce trochu sofistikovaněji (asi nepotřebuješ stínit na fasádě, kam nesvítí slunce, když už je za rohem; sice tam máš ty 2 hodiny po východu a hodinu před západem, které jsi asi nějak odpozoroval, ale přijde mi to neelegantní, když se ta poloha (vůči fasádě/oknům) dá přesně spočítat), plus případně další podmínky. Ideální je mít venku i čidlo osvitu, abys věděl, jestli není pod mrakem.

GitHub - basbruss/adaptive-cover: An Adaptive Cover component for HomeAsisstant to control covers based on the sun's position
    https://github.com/basbruss/adaptive-cover

Plus nějaké diskuse
    Automatic blinds / sunscreen control based on sun platform - Share your Projects! - Home Assistant Community
    https://community.home-assistant.io/t/automatic-blinds-sunscreen-control-based-on-sun-platform/573818
    Advanced automated blind control based on the sun's position - Share your Projects! - Home Assistant Community
    https://community.home-assistant.io/t/advanced-automated-blind-control-based-on-the-suns-position/741567
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Snazil jsem se vytvorit skript, ale nejak nikdy nesepina. Trigger je asi zle napsany, chtel jsem aby teplota byla trvaleji vyssi nez 22 °C a ne jenom nejaky "zavan tepleho vzduchu".

alias: Zatvorit zaluzie cez den kdyz > 22 °C
    description: ""
    triggers:
      - type: temperature
        device_id: f5a793bba7d9e68bc7b6a396d128bc6e
        entity_id: fd5dd329e9e48870c805de481bc8d2e2
        domain: sensor
        trigger: device
        above: 22
        for:
          hours: 0
          minutes: 5
          seconds: 0
    conditions:
      - condition: sun
        after: sunrise
        after_offset: "02:00:00"
      - condition: sun
        before: sunset
        before_offset: "-01:30:00"
    actions:
      - action: cover.close_cover
        metadata: {}
        data: {}
        target:
          device_id:
            - ad97c46ed78d4fe0844676e268a0ff23
            - 0b22de0c1015d58d2b65bf1fe0d2368e
            - 9da2e24c443229a2acb23e19c5348274
            - 45b753f481ac7839ab65ac05ce4ab669
            - e7a4cbf42b0ab936845e97475a6b51a9
            - fa53b5dd643633ffc74e6f7cac299243
            - f6b86244be86628563cbb06aca1f1f9b
            - 917063baaa003e7ec317d8ca350ed431
    mode: single

BOAR
    BOAR --- ---
    SPIKE411: to je super, a tváří se, že by to mělo mít i zigbee
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Případně je tu české Netio, ale ti se nesnaží cenově konkurovat Číně.
    PowerBOX 4Kx | NETIO products a.s.
    https://www.netio-products.com/cs/zarizeni/powerbox-4kx

(Mají i PDU do racku.)
    SWEDE
    SWEDE --- ---
    AXTHEB: Už jsem na to přišel, proč ta žárovka vypadává. Je kousek od infrazářiče a když si chce žena udělat v koupelně saunu, tak já potom vidím na mobilu výpadek a poslouchám nadávky o diskotéce.
    No, to je potom každá rada drahá.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    QWWERTY: Tak já teď mám všude psy s přepěťovkou, chtěl jsem přidat ještě měření a ovládání jednotlivých zásuvek :)
    Přeci jen řetězení psů nebude úplně košér, i když tam bude jen jedna obsazená zdířka, tím Shelly…
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    NAVARA: to uz se resi snadneji nez to mereni :D
    APC Essential SurgeArrest PM1WU2-FR / přepěťová ochrana / 230 V / | Mironet.cz
    https://www.mironet.cz/apc-essential-surgearrest-pm1wu2fr-prepetova-ochrana-230-v-1-zasuvka-francouzsky-typ-zasuvky-i-pro-cr+dp396618/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SPIKE411: Ještě ideálně s přepěťovkou, ale vyzkouším a uvidíme :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Nesháněl se někdo před časem po prodlužce, která umí měřit jednotlivé zásuvky?

https://www.shelly.com/products/shelly-power-strip-4-gen4
    Shelly Power Strip 4 Gen4 (the Device) is a smart 4 plug/outlet with individual power measurement and overheating protection, which allows remote control of electric appliances through a mobile phone, tablet, PC, or home automation system. It can work standalone in a local Wi-Fi network or it can also be operated through cloud home automation services.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    SWEDE: S dobrym AP by s WiFi neměl být problém. Mě WiFi funguje líp než Zigbee, protože máme několik APček. Zkusil bych vynutit 2,4 Ghz (lepe prochazi zdma) a pohrát si s kanálama, aby se to nerusilo se sousedy.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SWEDE: zapálení koupelny bych se nebál. A nevhodnosti patice bych podotkl, že to může mít vliv max na životnost, pokud to výrobce špatně nevrhne. Led žárovek se do E27 prodává mrtě (a i do menší E14).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SWEDE: Pokud ti kolem žárovky může proudit vzduch, tak nijak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam