Myslím, že dost záleží na tvém levelu počítačové zdatnosti. Jestli tě baví se v tom vrtat, učit se se softwarem, zkoušet nové věci, sledovat na youtubu lidi, jak si to programujou a pak to dělat podle nich, tak Home Assistant je zdroj nekonečné švandy. Jestli bys chtěl, aby věci spíš fungovaly (bez ohledu na to, jestli vám doma vypadl internet), zkus nějaký smart hub, ke kterému můžeš připojovat zařízení s protokolem zigbee, to je pro smarthome dost důležitý slovo. Je jich obrovský výběr ve všech cenových kategoriích a (obvykle) fungujou napříč výrobci, hub si je ovládá přímo a nemusí se kvůli každému rozsvícení světla připojit na nějaký server v Číně. Těch hubů je hrozná spousta, je to krabička s anténou, ovládáš ji sice přes internet, ale jakmile si v ní nastavíš, že když tenhle pohybový senzor zaznamená pohyb tak se má rozsvítit tahle žárovka, dělá si to už dál lokálně i bez internetu. Slušnej a svůj vlastní měla IKEA, drahej (a prej dobrej) je Philips Hue, svoji zigbee bránu prodává i Lidl. Z 90 % je ale uvnitř stejnej software stejného čínského výrobce jménem Tuya, který má v komunitě sice špatnou pověst, ale já měl ten Lidl třeba mnoho let na chatě a fungoval po nastavení přes net v pohodě i oflajn. Tahleta tuya připojuje ke stejnému hubu i svoje wifi zařízení, ale to bych fakt nedoporučoval. I proto, že ti zaserou doma wifi síť a že často dost trvá, než ti čínskej server rozsvítí na hajzlu.
Problém s budování chytrého domu je, že ve chvíli kdy na něčem začneš budovat, je dost těžké, časově náročně a drahé začít znovu, když zjistíš, že jsi udělal chybu. Nebo případně budeš mít na ovládání každé věci v mobilu jinou aplikaci a ty věci spolu nebudou mluvit přímo. Proto bych ti v tuto chvíli nedoporučoval Google Home - je dlouhodobě nespolehlivý, googlem přehlížený, všichni si z něj dělaj prdel. Teď teda oznámili, že do něj naperou gemini, ale zřejmě nějak za předplatný, v každým případě je teď v nějakém přerodu a moc nevíš, jak bude vypadat za rok. Podle mě budeš platit, ale třeba Google není evil.
Teď začínají to Zigbee nahrazovat novým protokolem Matter, který by měl podporovat to lokální ovládání i s použitím domácím wifi - asi je to budoucnost, ale teď je to dost v plenkách a zatím mě to spíš sere a nutí věci složitě řešit, než abych měl pocit, že bych to mohl doporučit někomu, kdo začíná.
Co se kotle týče - já jsem to vyřešil tak, že jsem si k němu místo klasického termostatu připojil tohle relé
https://www.pamitech.cz/zigbee-5v-7-32v-rf/, který ho zapíná a vypíná podle toho, jestli nějaká moje zigbee hlavice radiátoru systému sdělí, že hodlá topit. Ale k zigbee existuje celá řada klasičtějších termostatů.