• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HERRICH: jen 6 vstupu bohuzel
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    CERMI_FOX: zmeri to jen tech 6 nebo to pobere i dalsi senzory na ten jeden prijimac?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    U nas je internet stabilnejsi nez elektrina. Internet mel tento rok vypadky asi 8x 5 minut, server je s routerem spojeny kablem, ale jednou mel kernel panic, 24 hodin nez jsem na to prisel (nebyl jsem doma), no a eletrina to budou radove stovka vypadku v celkove souhrnne dobe tyden. Taky uz mam zalohovane obehove cerpadla i router i server a pro hodinove a delsi vypadky premyslim nad elektrocentralou.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Vzhledem k tomu, že zkrachoval můj původní "smart" měřič spotřebované elektřiny (a samozřejmě jsem si debil z toho jejich cloudu nezálohoval data, ale to je na jiné povídání), pořídil jsem si novou hračku - Meross z Alzy https://www.alza.cz/hobby/meross-smart-energy-monitor-d13064648.htm a jsem docela pozitivně překvapen - za cenu nižší než shelly zvládne měřit 6 okruhů (buď 6x1f nebo 2x3f - nejde vybrat, který CT je na které fázi). Má to svou appku, která je potřeba na instalaci, ale pak už se bez ní obejde - homeassistant má integraci, která s tím komunikuje lokálně. Dokonce se měřáček zvládne připojit na VLAN bez internetu - sice "zle" svítí červeně, ale HA se k němu v klidu připojí a vesele si bere data. Bohužel nicméně pak nejde updatovat firmware - to jde jen přes appku a když je to online. Po delším zamyšlení to asi nevadí - pravidlo "nehrab se do toho, když to funguje" :-)

Jinak měří klasicky proud, výkon, napětí a PF - výkon cca (~2%) sedí s jiným měřákem, PF nemám jak otestovat - na ETA robotu hlásil 0.3 (to mi přijde nějak málo, ale nemám jak rozporovat, navíc je to vlastně jedno :) ), na čistě rezistivní zátěži pak správně 1.0.

Nějaký zkušenosti z tímhle výrobkem nebo aspoň značkou?
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    AXTHEB: Tak to jasně. Jen jsem chtěl říct, že lokální jednoduché ovládání smarthome jde docílit s tuya hubem, ale s google home ne.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BALDA_CHYN: Ja mam za to, ze cestina v Google Assistentovi nebude nikdy, jako trest za to, ze pouzivame Seznam vic, nez Google.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AXTHEB: ...svoje ZigBee firmware..., nejen na hub, ale i na všechny ostatní zařízení.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BALDA_CHYN: Jo, protože je to všechno ZigBee. Ale Philips i IKEA mají svoje gateway firmware, nepoužívají nic z Tuya infrastruktury.
    Takže třeba můžeš IKEA vypínač připojit k HUE žárovce (bez hubu) a ovládat to, protože mají bohatší implementaci ZigBee protokolu.
    Tuya firmware implementuje úplné minimum, protože je cílem, aby šlo všechno přes hub/cloud a Strana měla přehled kdo co dělá.
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    {replyAXTHEB|58229820}: To nesouhlasím, k té Lidl bráně jsem měl připojených pět ikea žárovek a pohybový senzor ikea.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BALDA_CHYN: Philips ani IKEA nejdou na Tuya
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    AQUARIUS: Přesně. A navíc je to systém, jehož funkčnost se postupem času měřitelně zhoršuje, "zapomíná" povely, které ještě včera bez problému zvládal.

Plus další vážná otázka je v tom, že pro spoustu lidí jsou hlasové příkazy dost vysokoprahé, hodně lidí v mém okolí absolutně odmítá ovládat věci tak, že na ně budou nahlas mluvit a navíc anglicky (češtinu pro Google assistant slibujou už nejmíň osm let).
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    BALDA_CHYN: Ke google home se jeste hodi dodat, ze zrovna google ma ve zvyku produkty ukoncovat v dobe, kdy je lidi jeste pouzivaji. Majitele prvnich generaci Nest termostatu by mohli vypravet.
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    NOFNAK: Jo, vlastně, ještě jsem zapomněl - do google home i do smart things si můžeš například věci v hubu tuya připojit, takže když řekneš "Hey, google, turn on the light", zavolá tvůj google home do Ameriky, aby zavolali do Číny, aby zavolali tvojí žárovce, aby se rozsvítila.
    Tohle by v budoucnu měla ta matter řešit, ale zatím - aspoň u mě doma, spíš neřeší.
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    Myslím, že dost záleží na tvém levelu počítačové zdatnosti. Jestli tě baví se v tom vrtat, učit se se softwarem, zkoušet nové věci, sledovat na youtubu lidi, jak si to programujou a pak to dělat podle nich, tak Home Assistant je zdroj nekonečné švandy. Jestli bys chtěl, aby věci spíš fungovaly (bez ohledu na to, jestli vám doma vypadl internet), zkus nějaký smart hub, ke kterému můžeš připojovat zařízení s protokolem zigbee, to je pro smarthome dost důležitý slovo. Je jich obrovský výběr ve všech cenových kategoriích a (obvykle) fungujou napříč výrobci, hub si je ovládá přímo a nemusí se kvůli každému rozsvícení světla připojit na nějaký server v Číně. Těch hubů je hrozná spousta, je to krabička s anténou, ovládáš ji sice přes internet, ale jakmile si v ní nastavíš, že když tenhle pohybový senzor zaznamená pohyb tak se má rozsvítit tahle žárovka, dělá si to už dál lokálně i bez internetu. Slušnej a svůj vlastní měla IKEA, drahej (a prej dobrej) je Philips Hue, svoji zigbee bránu prodává i Lidl. Z 90 % je ale uvnitř stejnej software stejného čínského výrobce jménem Tuya, který má v komunitě sice špatnou pověst, ale já měl ten Lidl třeba mnoho let na chatě a fungoval po nastavení přes net v pohodě i oflajn. Tahleta tuya připojuje ke stejnému hubu i svoje wifi zařízení, ale to bych fakt nedoporučoval. I proto, že ti zaserou doma wifi síť a že často dost trvá, než ti čínskej server rozsvítí na hajzlu.

Problém s budování chytrého domu je, že ve chvíli kdy na něčem začneš budovat, je dost těžké, časově náročně a drahé začít znovu, když zjistíš, že jsi udělal chybu. Nebo případně budeš mít na ovládání každé věci v mobilu jinou aplikaci a ty věci spolu nebudou mluvit přímo. Proto bych ti v tuto chvíli nedoporučoval Google Home - je dlouhodobě nespolehlivý, googlem přehlížený, všichni si z něj dělaj prdel. Teď teda oznámili, že do něj naperou gemini, ale zřejmě nějak za předplatný, v každým případě je teď v nějakém přerodu a moc nevíš, jak bude vypadat za rok. Podle mě budeš platit, ale třeba Google není evil.

Teď začínají to Zigbee nahrazovat novým protokolem Matter, který by měl podporovat to lokální ovládání i s použitím domácím wifi - asi je to budoucnost, ale teď je to dost v plenkách a zatím mě to spíš sere a nutí věci složitě řešit, než abych měl pocit, že bych to mohl doporučit někomu, kdo začíná.

Co se kotle týče - já jsem to vyřešil tak, že jsem si k němu místo klasického termostatu připojil tohle relé https://www.pamitech.cz/zigbee-5v-7-32v-rf/, který ho zapíná a vypíná podle toho, jestli nějaká moje zigbee hlavice radiátoru systému sdělí, že hodlá topit. Ale k zigbee existuje celá řada klasičtějších termostatů.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    NOFNAK: ja bych vybral takovej termostat, kterej bude fungovat i kdyz nahodou nebude k dispozici konektivita do Internetu, nebo cloud vyrobce. Idealne by to melo byt schopne v nejakem autonomnim rezimu fungovat bez vazby na libovolnou sit.
    Co se tyce kompatibility s kotlem, je tam bezpotencialovy spinac, takze naroky nejsou vysoke, da se to i vyrobit svepomoci (viz [AQUARIUS @ Vytápění rodinných domů] - slouzil 3 roky, letos chystam vymenu za Shelly)
    NOFNAK
    NOFNAK --- ---
    Může mi někdo prosím poskytnout základní radu?

Rád bych postupně začal s chytrou domácností. Mám pár zařízení, která lze označit za "smart". Nicméně, co teď řeším poměrně spěšně je nový termostat ke starému kotli, který by zároveň fungoval s budoucím smart home.
    Co se Smart home týká uvažuji buďto o Google assistant nebo Samsung smart things.
    Kotel je Protherm 9K z roku 2010.

Tak asi první otázka, zda k takovému kotli je možné připojit nějaký chytrý termostat.
    Druhá, jaký termostat vybrat, aby byl kompatibilní se smart home?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ELIJEN: Trochu zavádějící. Matter jako protokol funguje jak přes Wi-Fi potažmo standardní IPv6 infrastrukturu, tak přes Thread. Záleží na zařízení.
    (A jasně, Thread je jiný rádio a tak musí mít i "hub" odpovídající rádio.)

Takže to není Matter vs Thread, ale Matter přes Wi-Fi vs Matter přes Thread.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CERMI_FOX: Matter funguje na WiFi, Thread potrebuje dongle. Mel by stacit treba Aqara M100.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    CERMI_FOX: A takhle by to mělo bejt!

Kdyby se ti to někdy chtělo sepsat třeba jako nějaký článek, tak si myslím, že by to třeba na root.cz apod. mohli chtít vydat. Pěkný seriál o HA tam měli.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SPIKE411: HA v té IoT vlaně už sedí a mDNS funguje (díky bohům za snadnou podporů vlanů v HA). Ono by to u mě ani jinak nešlo - iot vlan je izolovaná - zařízení se nedostanou ani do Internetu, ani do jiných subnetů a dovnitř se dá dostat jen z pár whitelistovaných adres :-) (další díl ze seriálu "paranoidní ITák si staví nové obydlí a komplikuje si život")
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ale pokud HA bude "sedět" i v té VLAN s Matter zařízeními, tj. budou mu normálně chodit multicasty, tak by snad neměl být problém.
    Ale jen tipuju, zkušenost s tím nemám.

Discovery | Matter Handbook
    https://handbook.buildwithmatter.com/how-it-works/discovery/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam