• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    BALDA_CHYN: Díky, evidentně to bude zábava. Dám si limit do kdy a pak to vzdám :)
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    HELVETE: Vítej na cestě do pekel.

HELVETE
    HELVETE --- ---
    AXTHEB: Hele vlastně na test jeden starý vyhrabu. Je tam Mint, předpokládám, že HA bude multi platforma. Tak si o tom teď začnu víc číst, trochu jsem doufal ve snazší cestu, ale pokud mi to vyřeší trable, budu happy
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HELVETE: nemáš nějaký starý notebook nebo tak něco, že bys to rozběhl bez nákupu hardware?
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    AXTHEB: upřímně nevím, jestli na to mám schopnosti i čas. Ale zrovna teď tu někdo nabízí malý PC na Intel NUC :) ale úplně se vidím, jak do Vánoc vymýšlím nesmysly a pak to vzdám :-D a budu mít doma další elektronický krám.

BALDA_CHYN: tohle tlačítko neznám, ale přesně podobný bych si představoval :) já mám 2, který byly podle mě k sadě 3 světel jestli si dobře pamatuju. Ale jde tím ovládat jen ty zigbee žárovky z lidlu, jiný to nevidí (ikdyž v tý apce Lidl home jsou všechny zařízení na jedný hromadě). ona tam nejde udělat ani skupina spotřebičů, která by kombinovala ty zigbee a Tuya prvky, takže si říkám, že budu ve slepé uličce.

Ty žárovky, který bych tam chtěl všechny dostat jsou tyhle https://svitimprotebe.cz/eshop/chytra-wifi-led-zarovka-oranzovka-e27-12w-1600-4000k/ zatím mě aspoň trochu poslouchá siri na zkratky jako ON/OFF a bílá/žlutá málo/hodně jasu ale já prostě nechci ovládat doma nic hlasem, připadám si při tom divně.
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    HELVETE: Jestli myslíš ovladačema ty bezdrátový tlačítka, tak s těma jsem na tý tuya bráně měl taky problém a připojovaly se mi jej některý, i když byly taky tuya, akorát od jinýho výrobce.
    Lidl měl vlastní smart button, kterej by teda snad proboha měl fungovat s jejich branou, ale už ho neprodávají.
    Lidl SilverCrest Smart Button HG08164 Zigbee compatibility
    https://zigbee.blakadder.com/Lidl_HG08164.html
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    V home assistantu to vyřešíš snadno:)
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    už jsem z těch smart věcí trochu unavenej. historicky mám zigbee bránu a k tomu nějaký zásuvky a osvětlení. to osvětlení mě začalo dost vadit, protože flickr, stmívání zdelšením prodlevy atp. tak jsem si pořídil žárovky oranžovka. ty jsou Tuya, ale brána je Lidl, takže si je tam v pohodě přidám, ikdyž jedou přes wifi. Co mě ale štve, že nedokážu zigbee dálkový ovladače donutit je ovládat, on je prostě nevidí (logicky), ale doufal jsem, že když je vidím v apce, brána zvládne poslat příkaz přes Tuya servery. Což evidetně nejde. Jde to vůbec v nějaké bráně? Existuje nějaký Tuya dálkový ovladač? Stačilo by on/off a třeba bonus stmívání. Změnu barvy žárovek řeším jejich automatizací (no taky jsem to čekal lepší). HW mi těch oranžovek velmi vyhovuje, ale... díky
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HERRICH: oni by se tam fyzicky ani nevesly :-) Ale jo, uvital bych krabicku na 2 pozice s dvojnasobnym poctem vstupu. Do toho esp32, ktery pravděpodobně tam bude, se to vleze.

Na druhou stranu lepsi jsem bohuzel nenasel. Tedy na Din listu. Jinak prodavaji jeste jednu krabicku, tusim s 15 vstupama a za necely dvojnasobek (imho nejdrazsi na tom totiz budou ty trafa), ale bohuzel neni na listu, takze se do rozvadece rozumne nevleze.
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    CERMI_FOX: skoda, myslel jsem si to, ale nadeje umira posledni. Byl by to kauf jinak
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HERRICH: jen 6 vstupu bohuzel
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    probehlo uz ve vedlejsich programming/security threadech, ale zaslouzi si zminit i tu

Chytrý vysavač je bez telemetrie výrobcem zablokován - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/chytry-vysavac-je-bez-telemetrie-vyrobcem-zablokovan/

The Day My Smart Vacuum Turned Against Me
    https://codetiger.github.io/blog/the-day-my-smart-vacuum-turned-against-me/
    HERRICH
    HERRICH --- ---
    CERMI_FOX: zmeri to jen tech 6 nebo to pobere i dalsi senzory na ten jeden prijimac?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    U nas je internet stabilnejsi nez elektrina. Internet mel tento rok vypadky asi 8x 5 minut, server je s routerem spojeny kablem, ale jednou mel kernel panic, 24 hodin nez jsem na to prisel (nebyl jsem doma), no a eletrina to budou radove stovka vypadku v celkove souhrnne dobe tyden. Taky uz mam zalohovane obehove cerpadla i router i server a pro hodinove a delsi vypadky premyslim nad elektrocentralou.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Vzhledem k tomu, že zkrachoval můj původní "smart" měřič spotřebované elektřiny (a samozřejmě jsem si debil z toho jejich cloudu nezálohoval data, ale to je na jiné povídání), pořídil jsem si novou hračku - Meross z Alzy https://www.alza.cz/hobby/meross-smart-energy-monitor-d13064648.htm a jsem docela pozitivně překvapen - za cenu nižší než shelly zvládne měřit 6 okruhů (buď 6x1f nebo 2x3f - nejde vybrat, který CT je na které fázi). Má to svou appku, která je potřeba na instalaci, ale pak už se bez ní obejde - homeassistant má integraci, která s tím komunikuje lokálně. Dokonce se měřáček zvládne připojit na VLAN bez internetu - sice "zle" svítí červeně, ale HA se k němu v klidu připojí a vesele si bere data. Bohužel nicméně pak nejde updatovat firmware - to jde jen přes appku a když je to online. Po delším zamyšlení to asi nevadí - pravidlo "nehrab se do toho, když to funguje" :-)

Jinak měří klasicky proud, výkon, napětí a PF - výkon cca (~2%) sedí s jiným měřákem, PF nemám jak otestovat - na ETA robotu hlásil 0.3 (to mi přijde nějak málo, ale nemám jak rozporovat, navíc je to vlastně jedno :) ), na čistě rezistivní zátěži pak správně 1.0.

Nějaký zkušenosti z tímhle výrobkem nebo aspoň značkou?
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    AXTHEB: Tak to jasně. Jen jsem chtěl říct, že lokální jednoduché ovládání smarthome jde docílit s tuya hubem, ale s google home ne.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BALDA_CHYN: Ja mam za to, ze cestina v Google Assistentovi nebude nikdy, jako trest za to, ze pouzivame Seznam vic, nez Google.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AXTHEB: ...svoje ZigBee firmware..., nejen na hub, ale i na všechny ostatní zařízení.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BALDA_CHYN: Jo, protože je to všechno ZigBee. Ale Philips i IKEA mají svoje gateway firmware, nepoužívají nic z Tuya infrastruktury.
    Takže třeba můžeš IKEA vypínač připojit k HUE žárovce (bez hubu) a ovládat to, protože mají bohatší implementaci ZigBee protokolu.
    Tuya firmware implementuje úplné minimum, protože je cílem, aby šlo všechno přes hub/cloud a Strana měla přehled kdo co dělá.
    BALDA_CHYN
    BALDA_CHYN --- ---
    {replyAXTHEB|58229820}: To nesouhlasím, k té Lidl bráně jsem měl připojených pět ikea žárovek a pohybový senzor ikea.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam