• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SPIKE411: asi si to pletu s tím starým typem, ten nový sensor neznám.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ZORBEN: Ano, Matter je postavený nad IPv6 a IPv6 může běhat na různých médiích – Ethernet na různých typech kabelu a Wi-Fi nebo Thread ve vzduchu. To jsou síťové vrstvy v praxi (OSI model - Wikipedia).
    Nicméně pokud má zařízení (třeba snímač) jako rádio jen Thread, tak potřebuješ Matter hub s Thread rádiem. Na Wi-Fi ho nepřepneš.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SMOKY: IKEA ALPSTUGA má v sobě Sensirion SEN63C.

Kolega to rozebíral a psal:
    Zaujímavé je, že má malý ventilár pre obeh vzduchu a naozaj veľmi rýchlo reaguje na zmeny vo vzduchu.

Obsahuje aj PM2.5, teplotu, vlhkosť a displej.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    MALLOCH001: mám tohle https://www.airgradient.com/indoor/ , koupil sem stavebnici, je tom postavený za 20min. Má to přímou integraci s HA. Jen to teda není úplně plug and play, chce to trošku laborovani jak to vlastně funguje. Spíš pro fajnšmekry. Jestli chceš zapnout a zapomenout vzal bych to Airview. Taky si lidi chválí toto https://apolloautomation.com/products/air-1?srsltid=AfmBOorNwhkd_WIUt6YZxuZYauf4_KBKEtYGpMsAbRN2Vmhy1VGwi4L1 , ale nemá to žádný displej. Ta IKEA má co já vím celkem garbage pm25 senzor, ale na nějakou základní informaci to bude stačit.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    MALLOCH001: "Tento výrobek využívá technologii Matter over Thread", takze je potreba thread koordinator. ale nedavno jsem zjistil ze Matter muze fungovat i pes Wifi (napriklad Tasmota s ESP32 tu moznost ma...) to jen tak pro info, ze me to prekvapilo
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    KARIBIKCZ: tohle vypadá dobře, ale mám ZHA home assistentu. Jsem v automatizaci celkem nováček, ale na Matter potřebuji nějakou další "krabičku", že?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MALLOCH001: Nevím, mám v tom strčený USB, aby mi to posílalo data častěji :)

Dalo se to sehnat v akci i za 5100, ale mají i horší a levnější modely
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    SMOKY: převážně CO2 a prachové částice.

NAVARA: wow, to vypadá celkem cool. Jak dlouho to vydrží na baterce? Tohle bude asi můj ultimátní cíl, ale teď se mi do toho nechce investovat tolik... Nejsou nějaké levnější varianty?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    MALLOCH001: Mám do HA napojený Airthings View Plus

SMOKY
    SMOKY --- ---
    MALLOCH001: co konkrétně tě zajímá? Pm2.5, CO2 , tvoc?
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    Ahoj, přemýšlím že bych si doma pořídil měření kvality vzduchu, nějaká doporučení? Zatím mám v každé místnosti ZigBee teploměr a měřič vlhkosti SZ-T04 od Tuye(možná by to chtělo taky vylepšit, něco to ukazuje, ale říkám si, jestli správně)
    DACAN
    DACAN --- ---
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    HELVETE: Takže vyřešeno. Nejdřív vytvořit scénu k provedení v apce, tj. všechny žárovky co chci ovládat scéna ON a scéna OFF a pak autimatizece kde input je ovladač a ON tlacitko (má přednastavené na ON 4 scény, takže 1 ON, 2 OFF, 3 ON, 4 OFF) a zmáčknutí teda udělá signál do brány a přes cloud to zapne / vypne. Brightness na tlačítku nefunguje, ale neřeším. Off taky ne. Zatím při pokusech to ani netrvá přes tu zeměkouli sem a tam extra dlouho ;)
    MALLOCH001
    MALLOCH001 --- ---
    NAVARA: Jj, když jsem to zkoušel poprvé, říkal jsem si, jestli to není rozbité jak to furt blikalo :D Díky za foto, hned udělám pár úprav. Líbí se mi ten ukazatel baterie co tam máš:)

Asi si spíš budu platit 100 za rok, než abych se zaseknul na dělání vlastního webserveru...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    QWWERTY: firmware je opensource, takže si můžeš napsat vlastní webserver, co bude vracet obrázky, a ve firmware změníš endpoint a nahraješ si to tam
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    QWWERTY: Nejspíše si to budeš moci upravit na svoje prostředí - https://github.com/MultiTricker/zivyobraz-fw - ale nestálo mi to ani za průzkum
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    uz jsem na to koukal nekolikrat, ze to vypada jako optimalni dashboard na zed (i kdyz kvuli eInku ne uplne levny)
    funguje to i bez toho jejich subscription? ne ze by 100/rok bylo moc, ale smrdi mi to jako vendor lock-in zavisly na dostupnosti externi sluzby :/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MALLOCH001: mám, jeden doma, 4 v práci. Na jeden kupříkladu sypu rozpis zasedaček.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Počasí venku mi tedy ukazuje samostatný panel od Garni a uvnitř AirThing, to bych měl duplicitně
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam