• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SELECTsmart homes - DIY - X10 a dalsi (Home Assistant, Shelly, Tasmota)
    nizkonakladova automatizace v bydleni, protokoly, dodavatele, tipy, aplikace pro android/iphone... - ovladani pomoci smartphone/tabletu
    rozbalit záhlaví
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    no s tim se prave peru, jak to usporadat/udelat aby se to tam nejak veslo. Kdyz to tam nepujde poskladat, tak tam holt nebude to RPi.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TR1: rekl bych, ze na to mas ponekud malou krabici :)
    TR1
    TR1 --- ---
    Jen pro predstavu, snazim se tohle nejak poskladat.

Prvni rada zleva doprava: sporak, mycka+lednice, svetla, pracka, kuch.linka, zasuvky1, zasuvky2, LK-BZ-3 G

Druha rada z leva do prava: RPi3b+, napajeni 5V, Shelly Pro 3EM-3CT63, Shelly Pro 2

TR1
    TR1 --- ---
    DACAN:
    Diky za tip, tohle vypada pouzitelne. Trosku me zarazilo, ze na tme.eu je ve schematu zobrazeno zapojeni pouze s jednou fazi ale na strankach vyrobce maji i 3f variantu. Ze je to Polske mi nevadi.

Signal lamp LK-BZ-3 G
    https://www.fif.com.pl/en/signal-lamps/1108-signal-lamp-lk-bz-3-g.html
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Kdyz tam date dostatecne tenky drat, tak bude fungovat zaroven i jako pojistka :-)

Je zvlastni, ze by Shelly pozadovalo pojistky a pritom ani nespecifikuji jake. Podle me je hlavni, aby to bylo zapojene za hlavnim jisticem a ne pred (malem jsem tu chybu udelal, protoze hlavni jistic je "obracene" nez ostatni)
    DACAN
    DACAN --- ---
    DACAN: tvoje reseni je levnejsi, navic tohle vyrabi PL vyrobce a neni replacement kdyby se to rozbilo a prestali ho vyrabet. tvoje reseni mi prijde lepsi.
    DACAN
    DACAN --- ---
    TR1: https://www.tme.eu/cz/details/bz-3/instalacni-prislusenstvi/f-f/

Akorat co koukam tak tvoje pojistka je 3 x 9 mm a jeden modul na dinu je 17,5 (predpokladam,ze tenhle multipojistkac ma 1 dilek)? takze asi nic tragickeho. jen kdybys fakt potreboval usetrit max mista.

DACAN
    DACAN --- ---
    TR1: me se tvoje reseni s trubickama libi, asi bych volil i slabsi pojistky. jak rikas, potece tam nula nula prd.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPIKE411: Ksyž se podíváš na schéma DACAN, tak nahoře jsou tři pojistky. V dokumentaci od Shelly k nim není nic, makakové z internetu tam dávají 3f 10A jističe.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Kde ty vysoké proudy vidíte?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TR1: Ty vysoké proudy nejsou v dokumentaci. To tam někdo napráskal, nezamyslel se nad tím, a ostatní to bezduše kopírují.
    DACAN
    DACAN --- ---
    ELIJEN:
    TR1:
    taky jsem z toho trochu jelen.
    pokud bych mel takovy pochybnosti v dokumentaci, tak bych ten HW asi nekoupil :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    TURF: CCU223 vykopneš a nahradíš těmi moduly Shelly.
    Z označení svorek na tom CCU223 je zřejmé, k čemu každý vodič slouží.
    Dráty od centrálního ovladače jen zakončíš nejlépe třeba malými Wago svorkami (asi bys je neměl zkratovat, takže co drát, to svorka).
    Kdybys přeci jen chtěl centrální odchodové tlačítko, tak budeš potřebovat ještě jeden Shelly modul pro tento účel.
    TURF
    TURF --- ---
    čau, pořídil jsem si 3x shelly plus 2pm, abych si v bytě nastavil automatický stahování a otvírání žaluzií. zapojení se dle návodu zdálo celkem jednoduchý, skripty na polohování jsem našel, tak jsem si myslel, že to zvládnu sám.

ale.. nenapadlo mě, že pod dvojtlačítkama najdu tohle
    20260507 110855 hosted at ImgBB — ImgBB
    https://ibb.co/HpRX4JK5
    20260507 104059 hosted at ImgBB — ImgBB
    https://ibb.co/B54TMhFf
    hromadu kabelů a alnic ccu223 pod nima.

shelly se tam teď fyzicky nevejde. plus nevim jestli se nad alnic vůbec zapojit může. předpokládám a doufám, že alnic je tam jen kvůli centrálnímu tlačítku u dveří, který nepoužívám. ale netroufám si ho sám u každý žaluzie vymontovat, protože si nejsem jistej, že bych poznal kterej kabel sloužil k čemu a jak to znovu zapojit.

poradíte jak na to, ppř. nasměrujete k někomu, kdo by mi to pomohl vymontovat a shelly zapojit (praha dejvice)? dík :)
    BOAR
    BOAR --- ---
    JIMX: obojí bych dal klidně i ty sondy za jistič. Ale záleží, jak má udělaný dráty. Já mám třeba sondy na přívodních drátech pod jističe (ty co jdou na takovou tu listů co rozděluje fáze do jističů.) A fáze mám vzatý za 3f jisticem pro troubu. Ale to jen proto ze tam bylo místo.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Já bych to zapojil za hlavní 3F jistič; tj. na vstupní straně (tj. z ulice) toho 3F jističe bude to měřící trafo a na výstup (tj. na straně domu) bude připojený shelly; další jistič bych tam vůbec nedával.
    TR1
    TR1 --- ---
    DACAN:
    Na me to schema prave taky pusobi, ze to vyzaduje vlastni jisteni ale na druhou stranu me matou ty vysoke proudy. Pres ty svorky podle me potecou mA. Mam hlavni jistic 25A a tahle hodnota rozhodne Shelly neochrani, maximalne ochrani samotne vodice, ktere se k nemu pripojuji a pokud je to takto mysleno, pak staci zapojeni jak pise ELIJEN. Navic na jednom obrazku jisteni maji, na jinem zase ne.

https://www.shelly.com/blogs/documentation/shelly-pro-3em-3ct63
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    DACAN: To je zvlastni. Nekde tam ty pojistky jsou nakreslene a jindy zase ne (treba primo na schematu natistenem na Shelly nejsou).

Ja mam asi starsi verzi, ktera ma vlastni napajeni zvlast (to jedine mam pres jistic).
    BOAR
    BOAR --- ---
    DACAN: pro měření spotřeby potřebuješ:
    - zjistit napětí na konkrétní fázi=připojit jednu fázi za jisticem do Shelly.
    - změřit proud na dané fázi= nasadit na tu stejnou fázi objímky pro měření proudu.
    DACAN
    DACAN --- ---
    ELIJEN: ja ti uplne nevim

ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    TR1: Jestli se nepletu, tak ty svorky Va, Vb, Vc jdou na hlavni jistic, ktery meris. Samotne zarizeni potrebuje jen jistic na jednu fazi. Ja ho tusim mam pripojeny k jistici nejake zasuvky, takze jsem nic noveho nepridaval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam