• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DIABOLUSPřátelé českých tradic
    Nejvyšší důležitostí jest českou tradici zachovati! aneb diskuse o českých tradicích, jejich formách, skutečnostech, ale i o folkloru a zvycích...
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIABOLUS: Na české vlajce červený pruh, bílý pruh a mezi nimi modrý klín. To co mají ti výrobci přívěšků na tom přívěšku českého anděla.

    modrý klín tam přibyl po vzniku československa a symbolizoval slovensko. Pak už tam zůstal, protože původní vlajka, se kterou se čeští obrozenci idnetifikovali byla jen červeno bílá a to už maj poláci.

    Nechat Českého andlěa symbolizovat současnou vlajkou - budiž. Tvrdiž je to prastarý patron České země a jeho uctívání bylo potlačeno invkizicí a trvat na tom, že je červeno-modro-bílý znamená, že dotyčný ví prd o vývoji tracičních českých symbolů.

    Jako jo - snaží se vytvořit nějaký symbol/egregor, pokud jedou v nějaké okultismu - ale prostě to s tradicí a nebo s něčím, co se v české kotlině uctívla nemá nic společného.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    ZUZKAOU: jaký klín?


    TRISSIE: jistě že vím jaký je rozdíl - veliký, ale to nemusíme přeci rozepisovat...


    HARALD: Jak je mohli zapsat když už byl zapomenut? a když už jsme u toho Němcová a Erben zapisovali jen folklor a zvyklosti, tradici zapsat nemohli to nikdo nemohl...
    Mimochodem jedna firma to není, projekt je neziskový, Ti lidé do toho investují obrovské množství času a úsilí a vůbec se mi nelíbí že tady, byť někdo naznačuje, že je to na kšeft. Rozjeď se za nimi a uvidíš sám. Ty projekty existující už pár let.


    TRISSIE: Den když chceš můžeme den českého anděla ustanovit jako tradici novou, která byla tak přetržena, že nemá historickou kontinuitu. Tradice to je viz popis níže.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    TRISSIE: prave proto, aby sem jeste autorka nekdy neco posilala mi prijde skoda to tu zamazavat podobnymi diskuzemi. Osobne bych se po takovem ajednocenem stvani na nejaky postovani vykaslal. Hlavne, ze dusicka ma dobrej pocit, jak odhalila o velkou bespravnost jednoho postu z padesati.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GIOMIKY: v tomhle klubu se objevuje spousta zajímavých informací, je tedy škoda, pokud by mezi nimi zůstaly nesmysly minimálně bez vyjádření pochybností.
    HARALD
    HARALD --- ---
    DIABOLUS: Zatím to vypadá spíš na kšeft jedné firmy, než na strašně utajenou tradici, která byla tak tajná, že ji nezaznamenali ani Němcová nebo Erben.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Tak googlit umi zuzka a trissie hezky, ale nechtely by jit s tema flames do jinyho klubu?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIABOLUS: nic ve zlém, ale pokud ani neznáš rozdíl mezi svatými (patrony) a andělem, tak opravdu tohle není úplně tvoje parketa...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jen pro jistotu - ten modrý klín je za slovensko. Takže s českým andělem to rozhodně nemůže mít nic společného.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIABOLUS: jasně - červenomodrobílá tradice - již od pohanů, tajné vědění, papežská klatba!
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    HARALD:
    ZUZKAOU:

    První řadě bych chtěla říci, že spoustu věcí se zapisovat nesmělo. Kupříkladu podstata tradice, proto byla většina tradic uchovávána pouze lidovou slovesností. Všichni ji znali, předávali si ji z generace na generaci, chránili ji před cizími národy, vždyť nikomu cizímu do toho nic nebylo. To co bylo vždy vidět na venek, byl folklor, dalo by se říci jeden z nástrojů tradice. Další jsou kupříkladu zvyky. Ale podstatu proč se co dělá by nikdo ani neřekl, natož zapsal. Folklor a zvyky se mohou postupem času měnit, tak aby vyhovovali současné společnosti, národu, aby je chápala, rozuměla jim a dokázala je nekostnatě používat a mít prožitky. Tradice je ale stále stejná, má stejnou podstatu, i když forma se časem mění.

    Další věcí je, že je přesně na téhle zemi dáno jak tradice vzniká a opravdu to není o tom, že si někdo něco vymyslí a začne se to pravidelně opakovat. To není tradice, to je jakýsi zvyk nebo obyčej. Tradice má řekněme obrovskou duchovní hloubku a na zemi sestupuje a člověk ji přijme, nikoli stvoří. I když se slovo tradice často používá jako synonymum slova zvyk, není to stejné.

    Před cca 600 lety byla vydána na Českou zem papežská klatba, ta souvisela mimo jiné i s českým andělem. Každá země má krom zástupu patronů a svatých i svého anděla. Naše země také, ale lidé o něm neví, zapomnělo se. Projekt Český Anděl vnikl, aby vešel náš ochránce ve známost národu. Jestli si chcete zakladatele obou projektů jak Cesta Česka tak Českého Anděla osobně prohlédnout a na vše se jich vyptat, můžete se zúčastnit poutě za českého anděla. Bude se konat 19.5.2018 pod Řípem http://www.cestaceska.cz/pou%C5%A5-%C4%8Desk%C3%A9ho-and%C4%9Bla-2018 Projekty vznikly nezávisle, ale spolupracují spolu.


    ZUZKAOU: můžu se zeptat co to je alt- vlastenecký? Tento termín ještě neznám a ráda bych věděla co to znamená.

    ZUZKAOU: ani jeden z nich není anděl?


    TRISSIE: velké A a velké Č bylo použito jako název projektu.

    ZUZKAOU: Nadační fond ORIEL ale s českým andělem nijak nesouvisí...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: voni nějak jedou v andělech https://nf-oriel.webnode.cz/

    Jméno našeho nadačního fondu jsme si vybrali podle jména anděla osudu a vládce desáté hodiny...anděla jménem ORIEL. Protože víme, že osud není vždy a ke všem přívětivý, snažíme se o to zlepšovat podmínky osobám, které to potřebují. Děkujeme za každou pomoc firmám, skupinám či jednotlivcům, kterým osud ostatních lidí,není lhostejný stejně jako nám.

    Více zde: https://nf-oriel.webnode.cz/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: aniž bych otevřela stránky, tak to velké A v Český Anděl je podezřelé... a popravdě i to velké Č.
    kdyby to měl být nějaký tradiční patron, tak (když ani jedno není vlastní jméno) se píšou obě písmena malá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: aha, tak beru zpět, pan zakladatel Cesty Česka je sice kultivovaný, ale alt-vlastenec.

    https://www.facebook.com/jindrich.chmelar?fref=mentions
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ale mají plus za to, že oddolávají alt-vlastenectkým či panslovanským tendencím.

    Cesta Česka |
    http://www.cestaceska.cz/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    sorry - ale tohle jakýsi soukromý projekt s tradicí nemá zhola nic

    Český Anděl
    https://cesky-andel5.webnode.cz/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIABOLUS: a co se stalo s Václavem, Ludmilou, Vojtěchem, Prokopem,Cyrilem. Janem Nepomuckým a nebo třeba Anežkou?
    HARALD
    HARALD --- ---
    DIABOLUS: Ale kde se to vůbec vzalo? O nějakém českém andělovi slyším vůbec poprvé. A zní mi to dost uměle, protože národní koncept vznikl až v době vlády Habsburků, ti by neměli co přetrhávat. V té době byl užíván (a zůstává dodnes) koncept zemských patronů. A patrony bývají svatí, nikoliv andělé.
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    HARALD: Český anděl je ochránce České země. A 20. května se obnovila jeho oslava. Den není vybrán náhodou. Je pravda že obnova trvá zatím pár let. Defakto tento svátek tradici přetrhali již Habsburkové....
    HARALD
    HARALD --- ---
    DIABOLUS: Kde se tahle tradice vzala? A co je to český anděl?
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Den Českého Anděla - 20. květen

    Den Českého Anděla je dnem češství a vlastenectví.

    Je to den jako stvořený k objevování našeho vztahu ke své zemi. Den pro setkání s přáteli a bavení se o tom jaké to tu máme krásné a co bychom mohli udělat, abychom ještě více zvelebili naši zem a mohli jsme být na ni náležitě hrdí.

    Den pro zastavení se, pro modlitbu za naši zem a národ.

    Nezapomínejte, že láska ke své vlasti není totéž, co vztah k politice. Když otevřeme srdce své zemi, budou se dít věci...

    Zdroj: Laďka Sůvová - přednášky a semináře + kniha Naše tradice
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    1. Máj – 1. května

    1. den v měsíci květnu je zasvěcen milování a nejčistší lásce. Je to také den, kdy se slaví svatý Filip a Jakub.

    Tento den se pojí s oslavou staročeských májů. Staročeské máje mají mnoho tradic a zvyků, některé držíme do dnes, jiné pomalu mizí.

    Nejdůležitějším aktem hned po ránu je stavění Májky.

    Májku staví každá ves. Je to věc prestiže, čím vyšší májka tím lepší. Je ostuda, pokud vesnici krásná májka nezdobí a také o ni nesmí přijít.

    Chlapci z vesnic jdou v předvečer (ne za tmy) prvního Máje do lesa, vyberou zdravý ztepilý smrk či borovici, s úctou, modlitbou a popěvky ji porazí, oklestí a větve nechají jen na špici. Pak ji odnesou do vsi, kde ji sloupou kůru, nazdobí pentlemi, šátky, fáborky, květinami a hlavně věncem, který má velký symbolický význam. Takto nazdobenou Májku hlídají u zapálených ohňů až do rána, kdy ji průvodem jdou vztyčit na náves a tam ji hlídají nadále. Je totiž zvykem, že jinoši ze sousedních vesnic jdou k "sousedům" a chtějí jim Májku ukrást či skácet. Tyto boje mezi vesnicemi si mladí muži velice užívají, hlídají a jdou do jiných vsí porazit tu cizí, přičemž jejich Májka nesmí padnout. Je škoda, že tato krásná tradice se hodně vytrácí.
    Mladí muži hlídají Májku bedlivě někde do půlnoci jinde do rána a pak každou neděli až do letnic, kdy se Májka slavnostně skácí. Stojí-li některé vesnici májka i po letnicích, strží ostudu a posměch. Vztyčená májka má být živá a proto se pak slavnostně kácí, aby vstoje nezemřela. Ale kupříkladu v jižních Čechách se nechávají stát rezavé, opadané Májky až do dalšího Máje, kdy se májka pouze vymění.

    Mnohem větší a veselejší slavností je pak kácení Máje, jinoši Májku uhlídali a vítězoslavně za velkého veselí, dobrého pití a jídla se kácí. Na Vysočině bylo zvykem (nevím jestli ještě stále je) Májku postavit a ten den odpoledne ji skácet, zřejmě chudý kraj, tak měli slavnost spojenou. V jiných krajích se většinou kácí někdy do Letnic nebo přímo o oslavnosti Letnic a někde se nekácí vůbec.

    Symbolika Májky je nasnadě. Zdravý mladý ztepilý strom představuje mladého svobodného jinocha v plné síle. Věnec kolem špice Májky představuje věneček svobodného děvčete.

    Nejznámější a neméně důležitou májovou tradicí je políbení děvčete chlapcem pod rozkvetlou třešní. To má hned několik významů. Chlapci líbají děvčata, aby neuschla, byla celý rok krásná a usměvavá. Svobodné i manželské páry milenecké se políbí, aby jim vztah vydržel celý další rok.
    Rozkvetlá třešeň je v České kotlině symbolem lásky.

    Tady si dovolím malou vsuvku. Slovo milenec, milenka, milenci pochází od slova milovat, mít z celého srdce rád. Milenci se tedy nadmíru milují. Postupem času toho nádherné slovo bohužel dostalo ještě jiný význam, dnes známější a to lidí, kteří zanáší nebo těch kteří spolu „něco mají“ na rozdíl od správného významu, který s tělesným aktem neměl nic společného.

    Dalším krásným zvykem je od prvního máje nosit v kapse pár drobných, aby nás kukačka neokukala. Když zaslechneme první kukání kukačky, tak zachrastíme v kapse penězi, aby se nám peníze nerozkutálely a kukačka nás neokukala.

    A pár zvyků, které již z vesnic téměř vymizely:

    Důležitým úkolem chlapců na 1. máje bylo postavit malou opentlenou Májku, většinou březovou, děvčeti svého srdce před její dům či vrata. Dívky musely být dle zvyku svobodné a neposkvrněné. Někde se tyto malé Májky stavěly všem mladým pannám, byť neměly milence, který by jim májku postavil. Tak se poznalo ve kterém stavení je ještě dívka nezadaná a dokonce i jak je stará, neboť starším dcerám se stavěly Májky větší a těm mladším menší.

    V některých krajích bylo zvykem nad ránem vysypávat Chodníčky lásky. Pěšinky z pilin, vápna, škváry, otrub nebo jiného materiálu spojovali stavení zamilovaných dvojic. Kolikráte se tak ukázalo i to co ostatním nebylo zřejmé.

    Takže políbit a nezapomenout mít v kapse drobné :).


    Zdroj: Laďka Paterko - přednášky a semináře
    Vlastimil Vondruška - Církevní rok a lidové obyčeje...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam