• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.

Otázky do pléna:

Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

rozbalit záhlaví
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    HC_: jojo, taky to tak mame, po odbaleni po jidle, pripadne rano hned po probuzeni.
    a je treba davat nejake tech ochranej latkovej pas pres tu okraj ty misy - proti otlaceni? podle me se to jenom zaspini...
    HC_
    HC_ --- ---
    KRISTY: my mame nejvetsi uspesnost po rozbaleni, po jidle, nic tim nezkazis, naopak se v budoucnu nebude nocniku bat, ja mam slehaci misku z kauflandu asi za 60kc, pak napis jak to slo,)
    KRISTY
    KRISTY --- ---
    ahoj devcata, zajimal by me vas nazor. dceri je 2,5 mesice a tak neak jsem zjistila, ze se rada pocurava a pokakava pri prebalovani, nejlepe kdyz sudnam plinku pred nandanim novy (pouzivam normalni papirovy). tak si rikam, ze bych tenhle opruz mohla v neco dobreho vyuzit, tak ze bych ji zkusila davat po odbaleni na ten malej nocnik. uplnou BKM se mi zatim praktikovat nechce - zcasti kvuli lenosti, bydleni v Praze, castymu cestovani MHD atp...ale rikam si, ze proc nezkusit aspon takhle ji davat na nocnik s tim, ze papirovky budu pouzivat dal. myslite si, ze to dava smysl? nechci ji zase naucit, ze se muze vyprazdnovat jen do nocniku, ale dat ji tu moznost......
    poradite, co na to budu porebovat? pocitam, ze staci ten nocnik - nasla jsem nejaky cinsky - evropsky.
    CHANA
    CHANA --- ---
    Od koruny kniha o bezplenkování

Bez plenky - Ingrid Bauerová (2775272957) - Aukro - největší obchodní portál
    http://aukro.cz/bez-plenky-ingrid-bauerova-i2775272957.html
    HC_
    HC_ --- ---
    CHANA: zas u sourozencu zase funguje napodobovani, tak treba te preveze, a bude to bez prace:)
    CHANA
    CHANA --- ---
    Celkem dobře si začala říkat asi ve čtrnácti měsících, nejdřív říkala čššš a v sedmnácti měsících už byla tak spolehlivá, že jsem rozhodování o vyprazdňování nechala na ní a přestala jsem vyvíjet iniciativu. V tu dobu už říkala: Mámo, močit! nebo: Mámo, močila!:) Krátce po druhém roc se sama svlékla, ale techniku dobrého se utírání zvládla teprve krátce před třetím rokem:)
    Teď s druhým dítětem a dovážením starší do školky jsem víc unavená a klidnější nebo rezignovanější. Už nejsem v noci schopná se probudit na jemnější podnět a většinou se vzbudím až když už je pozdě, takže pokud je unavená i dcera a nezakřičí nebo se na mne nevrhne, stane se, že spí v mokré pleně. Tím pádem je mladší mnohem tolerantnější k mokré pleně než byla starší a nenutí mě k přebalování po každém močení a já ji pak častěji nechám v mokru a tak se to zacykluje. Snažím se, ale...
    HC_
    HC_ --- ---
    CHANA: a pak uz si zaclo rikat? nebo jak to davalo najevo, ze chce na zachod?:)
    CHANA
    CHANA --- ---
    Hlavně a především bylo léto a dítě se plazilo v jedné vrstvě oblečení a z plen byla pořád začervenalá. Šlo o ten přechod z praní plen na praní oblečků, takže nejtěžší bylo se toho odvážit. A nutno podotknout, že nemáme luxusně zařízený byt a pomočený koberec nás příliš netrápí. Předpokladem pro odložení plen je pro mne tužší stolice po zavedení příkrmů, dostatek nepromokavých podložek a teplé léto:)
    HC_
    HC_ --- ---
    CHANA: tyjo tak to ste hvezdy! s variantou pod rok sem ani nepocitala..nechces trosku napsat vic, jak se vam darilo?:)
    CHANA
    CHANA --- ---
    my jsme odložili pleny okolo desátého měsíce. Myslím, že to jde i dřív, podle ročního období.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    HC_: v diskuzi ne, na nástěnce
    HC_
    HC_ --- ---
    nedalo mi to nevytvorit anketu, pro ty co delali bkm - od kdy jste byli bez plen

nicmene anketu jsem dlouho netvorila, tady v diskusi se nezobrazila, vidite ji? diky
    HC_
    HC_ --- ---
    tak celkem uspesne pokracujeme v BKM, kakani chytame vsechno..davam ho na nocnik po jidle, nebo kdyz zacne v prubehu tlacit a prestane pit, tak ho tam hned soupnu:), pak je rozbalenej, a pravidelne ho davam na nocnik..cas. intervaly se mi neosvedcily, spis davam nejak na intuici..ale taky se nekdy nedari a pocura se, ale ted to celkem de...dokonce sem zjistila, ze nepouzivam tolik papir. ubrousku, a vubec mast proti opruzeninam, a pleny nejsou vubec pokakany...takze spotreba latkovek stejna jak predtim, malej je spokojenej,...jak mu zacnu davat plenu, tak se hned krouti :)) no je to sikulka
    HC_
    HC_ --- ---
    CHANA: este sem ho neprala, zatim dobry, ale mam jen jeden, asi budu muset usit dalsi na vymenu
    CHANA
    CHANA --- ---
    HC_: jé, já jsem také první hovínko vyfotila:) Krásně Vám to jde! Ten návlek na okraj nočníku jsem nikdy nepoužívala, protože jsem myslela, že to je po jednom použití pomočné. Není to tak?
    HC_
    HC_ --- ---
    BLANCHE1: no ja si taky rikam, ze na dobu, kdy ho posadim po krmeni, mu dam nakou vkladacku opakovane, protoze si jen tak ucmrndne..a pak mu ji dam znova, stejne jde hlavne o to zapareni

no ja to beru hlavne jako zabavu, jako neco, co nam oboum dela poteseni.. a hlavne, aby vedel,ze se cura a kaka do nocniku...aby ve dvou letech nedostal nocnik a nekoukal, co to vlastne je...proste, aby byl s nocnikem kamarad:)
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    HC_: Jj, taky jsem si takhle párkrát "naběhla", v dobré víře, že to poznám, jsem ho nechala jen v tréninkových kalhotkách a za chvíli bylo hotovo :-)).
    Njn, chybami se moudrá hlava učí, žeano...
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    HC_: Měla jsem stejný pocit, že se vždycky ze sebe snažil něco vymáčkout, kdyby to bylo jen pár kapek :-)). Určitě je to příjemný a asi fakt i přirozený i jim, jen mi nějak uniká, že pak je to přestane zajímat a s bobajzem na zadku klidně vesele běhá bytem a když ho chci odlovit a umýt, ještě se vzteká :-).

Já teda pleny, který byly jen trochu čůrnutý a taky teda dokud byl malinkej a nebyly příkrmy, jen prosušila v koupelně na topení a dala je znovu. Beztak byly za chvíli zas... Pak už jsem je prala.
    HC_
    HC_ --- ---
    IBERIA: no ja mam ted pocit, ze kadi vic, ze se proste na tom nocniku snazi a tlaci..a ze ho brisko uz tak neboli
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    HC_: to bylo u nas stejny, zadna uspora, protoze ucvrnknuto bylo vzdycky. Ale velky klad pro me byl, ze vetsina kadeni skoncila v nocniku (dcera byla schopna tvorit 5x denne).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam