• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.

Otázky do pléna:

Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

rozbalit záhlaví
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    KOTENCE: ani ne, opřu ho zádíčkama o sebe a podepřu mu nohy. váží 10kg, to ještě jde :) horší je, když někde venku dávám čůrat 16kg dcerku (ona by to sice zvládla sama, ale za cenu připočůranejch kalhot a bot, tak raději volím tu první variantu)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    QUAACA: Tak to už je docela posilovna, ne? Ségra měla zlomenou páteř a nesměla sedět, aby to nezatěžovala, ale na záchodě sedět mohla, protože tam páteř visí. Doufala jsem, že by to mohlo bejt s nočníkem podobně..
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    KOTENCE: ne, ještě nesedí právě
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    QUAACA: A sedět ještě neumí? Já si zrovna nedávno říkala, že to bude docela náročný držet veliký mimino, když se nedoporučuje posazovat. My se s mužem střídáme a ani ségra jí nevadila - ale je malá, tak to asi tolik neřeší.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    synovi je deset měsíců a kaká způsobně do kyblíku, ale má to jeden háček. vykadí se pouze a jedině, když ho držím já! což je docela svazující.
    vašim dětem je jedno, kdo je drží nebo to taky mají tak?
    a dál se chci zeptat, jak bude růst, co pak? posazovat na nočník? funguje to pak i dál?
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: jj, akorát já jsem ve fázi, kdy mám pocit, že furt ječí - nejvíc toho vypustí během/po kojení a během kojení jsem nezaznamenala dřívější signál než "odpojím se a řvu", ale zároveň, když jí nabídnu kyblík hned, tak je to zjevně moc brzo a řve ještě víc, ale když ji položím, tak je v klidu a za chvilku se vyčůrá. Musím to ještě vychytat.
    A pár dní zpátky jsem tak tři dny za sebou snad nepřebalovala pokakanou plínu, to se kyblík dařil, ale párkrát jsem to zjevně odhadla blbě, nabídla kyblík a následoval strašnej řev, že tohle teda teďka ne, tak jsem se teď vrátila do fáze pozorování. Ale asi se mezitím stihla naučit na polohu, protože jak ji po kojení chytím do klubíčka, tak kadí :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Ze začátku jsem měla pocit, že je to fakt o odhadování, kdy asi tak mimino bude potřebovat na nočník. Teď už je jasný, že to tak neni. Nebo alespoň moje dítě dobře ví, kdy bude kadit a dělá všechno proto, aby nemusela do plíny. Nejdřív se vrtí, pak kňourá, pak ječí a až pak (pokud není pochopena) to pustí do plenky a ječí dál, že chce čistou. Skvělý, funguje to!
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Ahoj :-) my kbelíčkujeme cca od 10. týdne, hned co se vyřešily komplikace s kojením. Teď je malému skoro 10 měsíců, kombinujeme kyblíček a látkovky. Pokud byste někdo chtěl, můžeme přijet na návštěvu a předvést naše fungování - v rámci Prahy. Já jsem po přečtení knihy "Bez plenky" taky zahořela pro teorii, ale nějak jsem si zpočátku nevěděla rady, jak vlastně to miminko držet (tipujete správně, je náš první). A přitom je to jednoduché, hlavně když to člověk vidí na vlastní oči.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    juchůů, prvních pár ušetřenejch plínek! Začínáme bejt sehraný :-)
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    KOTENCE: jop, to znám, já jednou stihla uhnout a naměřila dostřel 110cm :-D
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    RENNFRI: Právě, že mi to moc nevyhovuje, protože prdí do dálky a musím si hlídat oblečení :-)
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    KOTENCE: jestli ti vyhovuje zatím ji nechat v leže na plínu tak to tak dělej, jednou to přijde že prostě vemeš kyblíček a strčíš ji nad něj :-) hlavně to fakt chce se nestresovat ;-)
    jinak my používáme misku z BkD ale začala jsem ho na něj dávat až jsem si byla fakt jistá manupulací s ním a držel hlavičku, pak už se mi to dělalo dobře http://www.branakdetem.cz/miska-pro-bezplenkovou-komunikacni-metodu.htm (je dražší ale já třeba z brány beru furt něco takže to pro mě znamenalo že nemusím rozumnou nádobu shánět zvlášť a jsem s ní spokojená)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    KOTENCE: já používám tuhle šlehací misku http://www.kasa.cz/misa-na-slehani-okt-2l/
    prodávají ji třeba v kauflandu
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    KOTENCE: Já bych doporučila to hlavně nehrotit, já se po tom všem, co jsem se dočetla, tak nějak prostě bála začít.
    Klidně ji nejdřív jen pozoruj, jestli něco dělá před tím, než se počůrá/pokadí. No a pak ji prostě jednou čapni a dej ji nad nějakou mísu a uvidíš. Zkus vymyslet signál (čššš, písknutí, slovo "čůůr" - co ti vyhovuje).
    Já začínala s takovou cestovní skládací miskou (http://misy-dozy.heureka.cz/tescoma-miska-fusion-15-cm/), ale myslím, že si klidně vystačíš i s klasickou kuchyňskou (zadělávací) mísou/miskou. Oni to děti docela rychle pochopí a tím, že takhle malé čůrají fakt často brzy zaznamenáš úspěchy, což tě zas namotivuje dál.
    Teď s druhým synem se mi zdá, že to jde ještě snáz než s prvním, přijde mi, že si to do toho nočníku vysloveně šetří a do pleny kaká jen když to nejde jinak :). Je mu 5 týdnů, kyblíkujem od 2. týdne (předtím jsem nočník nemohla najít :-)).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Tak mam holčičku, dneska jí je 10 dní a občas je i vzhůru než něco udělá, takže to začíná bejt zřetelnější a hlavně pravidelnější. Ráda bych začala zkoušet.
    Poradíte, kde začít, prosím? Jsou nějaký speciální nádoby pro novorozence? Zatim se mi tak maximálně povede jí rozbalit a nechat konat na plínu pod sebou..
    Četla jsem knížku Bauerové, ale tam moc praktickejch rad neni - obzvlášť pro lidi, kteří v lednu nemají doma dost teplo, aby mohlo mimino ležet nahatý celej den.
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    BLANCHE1: já teda signály nevypozorovala žádný :-D takže u nás trochu funguje časování (po spaní obvykle, teď začínám zkoušet odhadnoud to po kojení) ale nehrotím to, když se to podaří beru to spíš jako bonus a jinak jsme holt na látkovkách
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    díky za reakce, na prebalovak prave davam ctvercovky, takze u toho zustanu a uvidime, treba kdyz to pujde, casem odhalim signaly a prejdeme na kyblicek. Taky jsem ted zacala s latkovkama, na kojeni teda ty jednorazovky.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ROXXA: Ja to zezacatku delavala stejne jako Rennfri, spis jsem syna pozorovala a jen ho nechavala na poskladane ctvercovce a kdyz zacal curat, jen jsem ho prikryla druhou, kterou procural a az pozdeji ho zkousela davat nad nocnik. Tim jsem se docela rychle naucila rozpoznat ten spravny signal.
    Jako uplne malinky kadil pri kojeni, u toho jsem kyblikovat nezvladala, bylo to na me moc krkolomne, pak si to posunul po kojeni a uz to slo snaz.
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    ROXXA: já se ze začátku na kyblíkování necítila takže jsme to řešili čuráním na přebalováku do čtvercovky, blbnout s kyblíčkem jsme začli až teď v jeho 3 měsících
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    HC_: díky, zatím jsme to zkusili jednou a nic, navic jsme ho nestihli podrzet nad kyblem tak rychle, cural okamzite po sundani pliny. uvidime, jak to pujde, nevzdavam to, nicmene taky s nim jeste neumim tak manipulovat a to pridrzeni bylo pro me narocne, ma zlomenou klicni kost po porodu, takze musime davat hodne pozor.
    HC_
    HC_ --- ---
    ROXXA: začala bych dávat nad nočník před přebalením, nebo když se nějak kroutí/prdí, či dělá jiný signál, u kojení bych to tak nehrotila..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam