• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Jak resite bezplenkovku v tomhle pocasi u 3tydenniho prcka? Ted kdyz si tu otazku pokladam, tak si sama odpovidam ze asi navlekama na nozky..
    vincent je schopny premyslet o bobku klidne 20min a na to mi prijde jeste trochu zima.,
    CHANA
    CHANA --- ---
    Dnes odmítla skoro dvouletá dcera bezplenkovaná asi od dvou týdnů svého života, abych jí pomohla svléknout na nočník, že bude močit jen s tátou. Táta večeřel před odchodem na noční šichtu a ona u něj stála, křičela a vzdorovala mým výzvám "pojď já Ti pomůžu" tak dlouho až stála v louži, potvora!
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: no, tak ja mam ted dojem, ze nedela nic - prska prska, najednou ticho a zvlastni vyraz, tak jsem to zkusila a jo. Naopak, co objevila prskani, se jeji vokalni repertoar dost zuzil :-). Pred tim jsem to poznala i z vedlejsi mistnosti, ted na ni musim koukat. Vtipny, jak to ma kazdy dite po svym:-)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SEBIEN: Ty jo, ta naše taky. Už vůbec nedělá, co dělala a nevim, co dělá teď. Řídím se spíš intuicí a podle toho, co se dá očekávat. Řekla bych, že je to tím, že začala vydávat víc různejch zvuků a neverbální komunikace trochu ustoupila do pozadí.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    tak ta nase potvurka zjevne zmenila signaly, zda se, ze to bude nejaka varianta prskani, coz bude slozity, protoze prska furt :-)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Konec odhaduji tak, že se mládě začne víc rozkoukávat kolem sebe, natahuje se po věcech atd. Zase se "vrátí do společnosti", podobně, jako když někdo u stolu dotelefonuje mobilem :-). Ale mému je už 11 měsíců, u malých to ještě nemusí být tak vyhraněné. A určitě tu budou i individuální rozdíly, jako vždy :-).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SEBIEN: to taky moc neumim odhadnout. Většinou koukám na hodiny a dávám tak minutu po každý akci. Když si minutu ani neprdne, tak jí jdu umejt. Ale už mi párkrát pokadila dřez :-)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: jak se ti to povedlo?? :)

bryndák je vlastně dobrej nápad, když jich máme plnou krabici...:)

btw. signály, že chce je jedna věc, ale někdy nevím, že už nechce, myslím u kakání, kdy kadí vždycky na několik zatlačení a někdy těžko odhadnout, že už to bylo všecko... zvlášť, když se jí to teď nějak zalíbilo a trůní si tam fakt jak na záchodě a když s ní hnu, tak si stěžuje...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SEBIEN: :-)
    já jí včera dala bryndák, kterej zůstal suchej, a převlíkat jsem musela sebe..
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: nic nenadelam, ani nejsem schopna spravne nainstalovat plinu, aby si nepoblinkala obleceni, stejne si ji pri machani rucickama sunda, takze oslintany/poblinkany obleceni je nejcastejsi duvod prevlikani...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    jak to děláte po jídle? Mně často ublinkává, když je chvilku po kojení a dám jí do klubíčka. Jí to nevadí, ale mně jo.
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    jo jo děkuji, zkusím signály pozorovat, ale zatím to jakž takž funguje, jak jsem se tu dočetla na to časování. V noci to řešit nebudu, stejně už je zvyklý že nepřebaluji.
    A taky to moc neřeším ráno to totiž nestihám protože čůrá hodně, s postupem dne čůrá méně a odstupy jsou delší, tak se to dá vychytat.)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    ROXXA: A já, než jsem se do BMK pustila, jsem se "bála" toho, jak zvládnu miminko držet a mít kbelík tak, aby to šlo do něj, a taky, že bude během té kraťoučké chvilky mezi rozbalením miminka a "instalací" kbelíku všude načůráno a nakakáno. Kdybych viděla naživo, jak jednoduché to je, ušetřilo by mi to zbytečné obavy :-). Nicméně s prvním miminkem přichází vždycky spousta nového, že se má maminka co učit :-)..
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Já jsem byla velmi zvědavá, jak ty signály budou vypadat - a u nás snad ani žádné nejsou. V průběhu času jsme se spíš tak vnitřně sladili, že to prostě v tu správnou chvíli vím. Začínali jsme spíš časováním, po kojení, po probuzení, po vyndání ze šátku..

Navíc jsem si pro představu kontrolovala "výkony" na hodinách - první hodinu ráno, když vstaneme, čůrá cca 4x, pak to během dopoledne klesá, odpoledne většinou už jen po tři čtvrtě hodinky a večer jen po krmení (což je u nás do hodiny a půl).

Na noc dávám několik látkovek na sebe, spíme a kojíme, aniž bychom se museli zcela probudit. A ráno ten balíček vymáchám..kamarádka kyblíkovala i v noci, ale já jsem fakt ráda, že my spokojeně spíme. Během šestinedělí jsem musela mléko odsávat a přerušovaný spánek se na mě dost podepisoval. Každopádně ta kamarádka přednáší o BMK v pražské Bráně k dětem, tak se můžete poptat na noční fígle třeba tam..
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    doplnuju, ze dneska overeno, ze pri kojeni zacne kopat. Jinak se dneska podarilo vychytat curani i v mezicase, takze mame prvni regulerne vedome usetrenou plinu :-).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Já v noci (počítám svojí noc od půlnoci do osmi) jednou kojím a nepřebaluju. Máme jí v posteli, takže se nají a spí dál. Většinou těch osm hodin vydrží suchá. Přes den naopak čůrá snad pořád.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ROXXA: no, já se řadím spíš k experimentátorkám, než že bychom ortodoxně dodržovali a praktikovali... malý je dva a půl měsíce, zkoušíme tak měsíc s nějakou přestávkou. Na začátku se dařilo hlavně díky situačnímu a časovýmu uspořádání (kadí po kojení, tak jí přistrčím kyblík). Jinak mi trvalo mi dost dlouho, než jsem pochopila její signály - nejdřív jsem vypozorovala specifické zamračení asi vteřinu před tím než začne čurat, což není užitečné, takže jsem se snažila zjistit, co tomu ještě předchází. Malá je hrozně ukecaná, takže pro mě bylo těžký přiřadit si vybraný zvuk k její potřebě, ale zrovna dneska jsem už třikrát správně pochopila, že tenhle pokřik oznamuje, že se jí chce. Prostě tak specificky zahuláká. Teda, specificky, zas mi dost pomáhá situační kontext - mám vypozorováno, že po kojení ještě dvakrát čurá, po tu dobu ji mám vybalenou a vím, že to mám čekat. Někdy v mezičase mám dojem, že hlásí čůrání, ale obvykle to nemůžu hned ověřit, takže nevím. Kadění dáváme teď tak napůl, protože často kaká v momentě, kdy ji po odříhnutí zvedám do klubíčka, někdy chvilku počká a někdy si nejdřív naprázdno prdne, ale teď zrovna kadí téměř výhradně po kojení, takže tam moc jiný signály nehledám, resp. není čas vypozorovat, krom neklidu (ovšem teď je při kojení obecně neklidná a hodně křičí, takže se dá těžko poznat, kvůli čemu zrovna teď). V noci se přiznám, že jsem na kyblík líná, teď obvykle kadí nad ránem zcela mimo kojení, prostě vyprodukuje a spí dál. Když jsem se ji pokoušela přebalovat, vzbudí se křičí, takže to už taky nedělám.
    O tom matení jsem taky přemýšlela, ale nějak mám dojem, že minimálně u naší to zatím funguje spíš tak, že zahlásí, dá trochu času a když nevyhovím, tak to prostě pustí, ať je kde je
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    Ahoj podělím se o mojí krátkou zkušenost.
    chtěla jsem latkovat hned od začatku po příchodu z porodnice a pak začít s BKM, nakonec bylo ale vše jinak a prvních 8 tydnů jsem používala jednorázovky, pak jsem se terpve odhodlala a přešla na látku kompletně, nicméně na BKM jsem neměla odvahu, už jen vzhledem k tomu, že se mi nedařlo, tak jak jsem planovala.
    Za deset dní mu budou 4 měsíce a nakonec jsem se odhodlala a začala ho dávat na kyblík. A mám za sebou první úspěšný týden:) Čekala jsem, že to potrvá, než pochopí, co má dělat, a ono to jde hned od prvního pokusu. Mám velkou radost, že to jde a kdybych se nebála (nevím čeho) už jsem to mohla takhle dělat dávno a neutratit spoutsu peněz za barevné plínky :)

Signály zatím nestíhám, on se prostě kroutí a hýbe pořad a signál jsme nevypozorovala. Dávám ho prostě na kyblík jen před nebo po kojení a on se skoro pokaždé vyčůrá, mezi kojením čůrá o plínky, ale i tak jsem spotřebu plín minimalizovala. kadí jen jednou denně tak to zatím docela stíhám odchytnout.

Chtěla jsem se zeptat jak to děláte v noci? tak dáváte na kyblík? ja ho jen nakojim a položím zpět, v noci nepebaluji, nedávám na záchod... venku taky nedávám neřeším to. Nemůže ho to ale mást, že někdy prostě může a někdy ne?

Máte vypozorované nějaké obvyklé signály (kromě kroucení)? abych věděla, co případně pozorovat?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    KOTENCE: Na vypláchnutí kbelíku :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam