• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.

Otázky do pléna:

Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

rozbalit záhlaví
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ALI_EN: tak to je dobrá. Já si to úplně bez dovedu představit až teď, když je teplo. Zrovna přemejšlím, že bych jí hodila do šátku nahatou a šla na nákup. Akorát se mi nechce případně prát šátek - a to je právě asi to, co mi v tom brání. Že mam rovnou strach z nezdaru a nechce se mi to řešit už předem, přitom bychom se nejspíš vrátily domů suchý...
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    KOTENCE: tady taky nevim. kamoska, co me do toho navezla, do toho sla hned od zacatku a naplno. ted ma tak devitimesicniho kluka a je spokojena
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ALI_EN: Nevim, jestli tady vůbec někdo jede od začátku úplně bez plen. Já teda rozhodně ne.
    Poslední dva dny jsem nějak úplně mimo. Mimino se zase naučilo sadu novejch zvuků a celý dny piští, takže vím prdlajs a jen se občas trefím, když na ní zrovna koukám.
    LYDI
    LYDI --- ---
    sem na ten klub narazila az ted ... a dcere uz budou 9 mesicu. ani ted casto nepoznam kdyz musi, v staku sem to treba nepoznala nikdy (ale k tomu treba potreba rict, ze pri to studuju takze nemuzu tomu venovat tolik casu jak jine...) ale netrapim se tim a budu kazdym rict, ze bezplenkova je nej (: myslim si, ze jedna pani to velice vystizne rikala (budu to parafrazovat, tak snad tomu bude rozumet (: ): stejne jak u kojeni to neni o tom, kdyz uz konecne to dite nepotrebuje kojit, tak u bkm to neni kdy uz konecne nebude potrebovat pleny ale je to o tom, ssplnit momentalni potreby. nekdy se povede, nekdy ne... a hlavne ze ji bavi jezdit na nocniku po pokoji (; (hlavne kdyz este nebyla scopna lizt) ... jo a malou byla v zasade vetsinou dobe dole naha i pres zimu a zatim poradne nemocna nebyla ani jednou (:
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    GIMEL: nerikej si, zes to zkazila, to podle me dost demoralizuje. proste nekdy se povede, nekdy ne. ja si vzdycky reknu, ze se zase pekne posral, a zkousim to priste. nechci na sebe ani na nej kladt prehnany naroky, abych se pak nestresovala jejich nesplnenim. ceka nas urcite jeste hodne nezdaru, ale proste se budu v ramci svejch moznosti snazit a doufat, ze se nejak darit bude
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    my zatim jedem kombinaci s plenama. mates ma dvaapul tydne a zkousime to ctvrty den. je super, ze je teplo a muze se valet nahatej. kdyz na nej nedavam pozor, vesele cura kolem sebe, ale kdyz ho hlidam, tak nocnik stihame.
    cura do nej snad pokazdy, co ho nad nej povesim. dost mozna je to tim, ze cura vpodstate porad, ale i tak nam dela radost. s kadenim mam navic pocit, ze je rad, ze v tom neni sam. jak jsme si precetli, ze takovy mrnata maj jeste problem povolit sverac, kdyz zatnou bricho, tak se mi mozna samolibe zda, ze mu vyhovuje moje podpora a ze na ten boj neni sam.
    budem zkouset dal, rozhodne usetrime spoustu plen, pac opicatko umi zlilvidovat tri ctyri behem pul h, kdyz se mu dari.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    GIMEL: dejchej :) když te to takhle mrzi a resis to, je na case se nad to na cas povznyst a vykaslat. a byt rada, ze nemusíš utirat pokadeny zadek.

ono se to zAs rozjede.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    Já to teda pořád nedávám. Když už jsem si myslela, že vím, jak to vypadá, když mi dává signál a povedlo se to, tak to vzápětí zase zkazím a nevidím to. Nebo žádné signály nedává... jsem z toho už docela smutná, protože se mi moc nedaří. V zásadě jsem skončila u vychytání kadění, protože to je celkem pravidelné a přebalení okamžitě po té, co si všimnu, že je mokrá a kontroluju často. Taky mi přijde, že nočník bojkotuje. Sedím s ní, čekám, používám spouštěcí slova a nic. Jakmile ji poožím na přebalovák, v tu ránu se počůrá.

Jinak nosím v nosítku nebo šátku, spí se mnou v posteli, často ji chovám, hrajeme si, dost jsme spolu...
    HARRIS
    HARRIS --- ---
    V těhotenství jsem si koupila o bezplenkovce knížku, potkala i holky, který BKM úspěšně praktikujou a byla rozhodnutá, že budu bezplenkovat. Ale jak přišlo miminko, nějak jsem to klasické bezplenkování furt odkládala používala buď minimální plenky vlastní výroby, látkovky, jednorázovky a nebo měla dítě furt rozbalený a položený na ruzných čůracích podložkách. Až dnes ráno jsem se zařekla, že fakt budu dávat pozor na signály a nosit dítě k umyvadlu kdykoliv začne kňourat a hle, od rána jsem vychytala troje čůrání. Jsem tak šťastná. Ale hlavně ten pohled malé, po té, co se vyčurala /Mami, konečně jsi pochopila!

Tak doufám, že budeme vychytávat častěji a častěji a že mne má roztržitost neodradí od toho to stále zkoušet.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Tak my máme konečně jeden celej den (i s nocí) nepočůranej - zatím náš rekord. Ale teda měla jsem jí hodně rozbalenou a pořád u sebe.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    CHANA: jj, to, ze kdyz vi, ze ji rozumim, tak je to pak schopna dele drzet, to jsem si taky vsimla. :-)
    CHANA
    CHANA --- ---
    Sháním teď trochu větší nočník pro starší dceru a viděla jsem na aukru roztomilé skleněné a keramické nočníky ve velikosti níže zmiňovaného: http://www.branakdetem.cz/miska-pro-bezplenkovou-komunikacni-metodu.htm
    Asi neodolám a koupím ten skleněný, v létě by mohl příjemně chladit a vypadá hodně masivně.

S BKM jsem teď u třetího dítěte dost nedůsledná. Někdy se mu žel nemohu věnovat i když signalisuje úplně zřetelně. Vypozorovala jsem, že čím delší je série podařené komunikace, tím více se prodlužuje doba mezi prvním signálem a rezignací, kdy to pustí do pleny. Je starý deset týdnů, takže bkm je pořád bez problémů
    Osvědčily se mi uklidňující písničky, když vím, že chce močit, on ví, že chce močit, ale je naštvaný a napíná se.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MOLLY: jak to pises, snad ani radit neni treba :-). Mne taky chvili trvalo, nez jsem zachytila signal, pomahalo ji nechat rozbalenou a sledovat, co dela kdyz cura/kaka. Taky byla ukecana, ale slo to pak poznat, co patri k curani...

Jinak u nas ted bida, signaly nespecificke az spis zadne, asi ma plno starosti s prekulovanim. Po rozbaleni klidne 15 minut necura, kaka zcela nepravidelne a casto o tom vubec nevim a pak se v pline divim :-\.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    tak dcera má tři týdny a od včerejška používám nočník. už minul týden mi toho hodně nakadila do umyvadla a při přebalování, takže to mi dodalo odvahu se aspoň částečně do nočníku pustit. zatím chytám tak půlku toho, co z ní vyleze. někdy možná i víc - před chvílí jsem kojila a předtím měla úplně suchou plenu. Zatím tedy signály neznám, jen vím, že po probuzení bude kakat i čůrat. A vzhledem k tomu, že tlačení a nejrůznější zvuky jsou jejím základním vyjadřováním, tak nevím, jak to půjde. Ale vzhledem k tomu, že už poznám zvuky, když spí, tak naděje je... jinak jedu na látkový a v noci jednorázovky - nechci ji přebalováním moc budit... tak pokud máte někdo nějaké začátečnické tipy, tak budu ráda...
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    kdybyste nekdo chtel, mam tady pastelově zelenej "nocnik" pro bezplenkovku včetně látkového pružného obalu na lem "nočníku", mám tady jeden, co už neužijeme.
    Až na barvu je stejný jinak jako je tento:
    Miska pro bezplenkovou komunikační metodu | Branakdetem.cz
    http://www.branakdetem.cz/miska-pro-bezplenkovou-komunikacni-metodu.htm
    za odnos a růžový grep v Praze, více pošta
    CHANA
    CHANA --- ---
    SEBIEN: Tak to je asi obecenstvo na veřejnosti vydatně pohoršené, že tu chudinku trápíš, což? Dávala jsem teď močit šestinedělního syna vedle mhd zastávky pod jabloň a on už měl tolik našetřeno, že močil až do koruny. Obecenstvo to zaujalo:)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Tak mi holka zase změnila signál. Když se naučila prskat, prskala nadšeně celý dny, a prakticky nevydávala žádný jiný zvuky, a mně trvalo víc než týden identifikovat v tom prskání to správné, potřebu oznamující, prskání. Když jsem se začala jakžtakž orientovat, přestala prskat a začala ječet, vřískat a jinak výskat (fakt hrozný zvuky, zní to občas jako vražděnej králík). Dneska, čtvrtý den ječení, jsem konečně identifikovala a párkrát trefila správný skřek. Tak počítám, že pozítří přijde zas s něčím novým...:-)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Ráda bych Vás a všechny další, kdo se o témata spojená s těhotenstvím, porodem a dětmi zajímají, na festival Světový týden respektu k porodu, který se letos koná 19.-25. května. V Praze v Kině Perštýn (probíhá i v jiných městech).

Program a další podrobnosti zde www.respektkporodu.cz.
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Děkuji Kotence za věnovanou knihu :-)..
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    KOTENCE: Ahoj, já jsem dula a knihu bych si ráda zařadila do své malé tématické knihovničky pro (na-)stávající maminky. Četla jsem jí před pár lety, ale jen vypůjčenou. Bydlím v Praze, tak si pro ni ráda někam přijedu, jestli je ještě k mání.

Děkuji :-)

Sylvie Gaarová
    www.lesanka.websnadno.cz
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Kdyby někdo chtěl knihu "Ingrid Bauerová: Bez plenky" pošlu poštou zadarmo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam