• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.

Otázky do pléna:

Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

rozbalit záhlaví
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    MOLLY: jak to pises, snad ani radit neni treba :-). Mne taky chvili trvalo, nez jsem zachytila signal, pomahalo ji nechat rozbalenou a sledovat, co dela kdyz cura/kaka. Taky byla ukecana, ale slo to pak poznat, co patri k curani...

Jinak u nas ted bida, signaly nespecificke az spis zadne, asi ma plno starosti s prekulovanim. Po rozbaleni klidne 15 minut necura, kaka zcela nepravidelne a casto o tom vubec nevim a pak se v pline divim :-\.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    tak dcera má tři týdny a od včerejška používám nočník. už minul týden mi toho hodně nakadila do umyvadla a při přebalování, takže to mi dodalo odvahu se aspoň částečně do nočníku pustit. zatím chytám tak půlku toho, co z ní vyleze. někdy možná i víc - před chvílí jsem kojila a předtím měla úplně suchou plenu. Zatím tedy signály neznám, jen vím, že po probuzení bude kakat i čůrat. A vzhledem k tomu, že tlačení a nejrůznější zvuky jsou jejím základním vyjadřováním, tak nevím, jak to půjde. Ale vzhledem k tomu, že už poznám zvuky, když spí, tak naděje je... jinak jedu na látkový a v noci jednorázovky - nechci ji přebalováním moc budit... tak pokud máte někdo nějaké začátečnické tipy, tak budu ráda...
    LEPEK
    LEPEK --- ---
    kdybyste nekdo chtel, mam tady pastelově zelenej "nocnik" pro bezplenkovku včetně látkového pružného obalu na lem "nočníku", mám tady jeden, co už neužijeme.
    Až na barvu je stejný jinak jako je tento:
    Miska pro bezplenkovou komunikační metodu | Branakdetem.cz
    http://www.branakdetem.cz/miska-pro-bezplenkovou-komunikacni-metodu.htm
    za odnos a růžový grep v Praze, více pošta
    CHANA
    CHANA --- ---
    SEBIEN: Tak to je asi obecenstvo na veřejnosti vydatně pohoršené, že tu chudinku trápíš, což? Dávala jsem teď močit šestinedělního syna vedle mhd zastávky pod jabloň a on už měl tolik našetřeno, že močil až do koruny. Obecenstvo to zaujalo:)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Tak mi holka zase změnila signál. Když se naučila prskat, prskala nadšeně celý dny, a prakticky nevydávala žádný jiný zvuky, a mně trvalo víc než týden identifikovat v tom prskání to správné, potřebu oznamující, prskání. Když jsem se začala jakžtakž orientovat, přestala prskat a začala ječet, vřískat a jinak výskat (fakt hrozný zvuky, zní to občas jako vražděnej králík). Dneska, čtvrtý den ječení, jsem konečně identifikovala a párkrát trefila správný skřek. Tak počítám, že pozítří přijde zas s něčím novým...:-)
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Ráda bych Vás a všechny další, kdo se o témata spojená s těhotenstvím, porodem a dětmi zajímají, na festival Světový týden respektu k porodu, který se letos koná 19.-25. května. V Praze v Kině Perštýn (probíhá i v jiných městech).

Program a další podrobnosti zde www.respektkporodu.cz.
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    Děkuji Kotence za věnovanou knihu :-)..
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    KOTENCE: Ahoj, já jsem dula a knihu bych si ráda zařadila do své malé tématické knihovničky pro (na-)stávající maminky. Četla jsem jí před pár lety, ale jen vypůjčenou. Bydlím v Praze, tak si pro ni ráda někam přijedu, jestli je ještě k mání.

Děkuji :-)

Sylvie Gaarová
    www.lesanka.websnadno.cz
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Kdyby někdo chtěl knihu "Ingrid Bauerová: Bez plenky" pošlu poštou zadarmo.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Znak jsem pouzivala zvukovy cccc a pak ukazovat na pupik. Muzete vymyslet uplne cokoliv. Zoe zacala driv ukazovat nez vydavat zvuk.. A inspiraci pfo znakovani jsem brala z webu znakovani s miminky a z kurzu s touto pani.
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    Děkuji za rady budu zkoušet a uvidíme, když se mu to nebude líbit nebudu ho s tim prapit. dnes mam aspon jeden uspech - jedno rani kakani, to jsme ale vedela ze rano proste vetsinou kaka, ale to pres den jsem neodchytla.

Ještě jsem se chtěla zeptat na to znakovaní? o tom jsme nic neslyšela.... to asi nejsou zvukove signaly? kdyz kaka delam zvuk eee a když čura dělám tššš. to je ono? nebo se jedna o neco jineho?
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    ZEGA: jak prosím tě znakuješ "potřebuju na záchod"? pomalu se učím na znakování najíždět ale tenhle mě nenapadá :-)
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    ROXXA: Zoe to měla stejné. prošly jsme několika stádii, kdy to bojkotovala. neměla čas. nejdřív mě to štvalo. a když jsem si uvědomila, že se na ní a na ten bobek v plíně vlastně i zlobim, jsem to pustila a přestala řešit (dobrá kniha na tohle je: bez plenky). Po čase zase dávala vědět. dobrý je taky začít s dítětem cíleně znakovat, i kdyby to měl být jen jeden jedniný znak "potřebuju na záchod" (oni si pak zažijou ten a už ho nemění).
    i když pak byla nějakou dobu na plenách, beru to jako velkej bonus, i kdyby to mělo být bezplenkování třeba jen na dva měsíce a pak taky, že nikdy neměla trauma z nočníku a záchodu, jako jiné děti v okolí (ale to nemůsí týt zrovna tím, že vyločovala nad kyblíkem od narození).

Vincimu je teď měsíc a ťukám a užívám si, že nám to pěkně jde. Protože bobky v plíně já opravdu nerada... )
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    ROXXA: Myslím, že tìm projde většina miminek a maminek, ne-li všechna. Speciálně jak se začnou přetáčet, najednou mají "plno práce" a nechtějí se nechat vyrušovat.
    Můj syn už po půl roce věku kyblíkování moc nedal, znám kloučka, co to v tomhle období překonali a jeli dál (a vzdali to pak kolem doby, kdy začal chodit) a určitě jsou i děti, co to dají a jsou bezplenkovaná pořád.
    Já v tu chvíli,když to moc nešlo a on nechtěl, respektovala dítě a prostě přebalovala mokré pleny. A protože syn kadil první ligu, časem jsem z pohodlnosti přešla na papírové pleny. Dodnes má stolici hodně řídkou a na 2-4 totál prokaděné látkovky denně jsem neměla morál.
    Pokud dítě neprotestuje, zkoušela bych to dál a úspěchy bych brala jako bonus. Jestli nechce, dej tomu týden, byť ty bys to chtěla jinak a zkoušej to vždy po čase zas a znovu.
    Držím palec!
    ROXXA
    ROXXA --- ---
    tak nam to prestalo jit, coz me mrzi. ze zacatku mu to slo, ale ted najednou jako by to zapomel....zacala jsme s prikrmama a taky se ted zacal otacet na brisko, kde je vetsinu casu....nejprve prestal do kybliku curat a odchytnu to jen nekdy ale malo casto oproti predtim a dnes tomu nasadil korunku a dvakrat se dokonce pokadil do plenky...v mezi dobi, taky se mu u stolice zmenila, konzistence je tuzsi, uz je to rozmatlane hovinko a to je docela masakr. Zacal proste curat a kadit v jinou dobu, nejspis kdyz lezi na brisku. taky jsem uz byla zvykla, ze jsme ho kojila a on byl bez plenky,....tak me vcera a dnes behem kojeni pocural, po jednom kojeni nez jsem ho stacila zvednout nad kyblik, tak cestou pocural podlahu, vesele posledni dva dny.) Doufam ze se to zase nauci, ty hovnajze v plenkach jsou silene.
    Mate nektera zkusenost, ze to miminko jakoby zapomelo nebo zmenilo? a stacilo vytrvat a opet si zvyklo na kyblik? nebo to nadobro bojkotuje? jsou mu 4,5 mesicu doufam ze vse neni ztraceno. A Rady jak to vratit do spravnych koleji?
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ZEGA: otužuju od ledna, kdy se narodila.
    Když mi přijde studená, tak jí nechám ponožky nebo přes ní přehodím deku.
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Jak resite bezplenkovku v tomhle pocasi u 3tydenniho prcka? Ted kdyz si tu otazku pokladam, tak si sama odpovidam ze asi navlekama na nozky..
    vincent je schopny premyslet o bobku klidne 20min a na to mi prijde jeste trochu zima.,
    ZEGA
    ZEGA --- ---
    Jak resite bezplenkovku v tomhle pocasi u 3tydenniho prcka? Ted kdyz si tu otazku pokladam, tak si sama odpovidam ze asi navlekama na nozky..
    vincent je schopny premyslet o bobku klidne 20min a na to mi prijde jeste trochu zima.,
    CHANA
    CHANA --- ---
    Dnes odmítla skoro dvouletá dcera bezplenkovaná asi od dvou týdnů svého života, abych jí pomohla svléknout na nočník, že bude močit jen s tátou. Táta večeřel před odchodem na noční šichtu a ona u něj stála, křičela a vzdorovala mým výzvám "pojď já Ti pomůžu" tak dlouho až stála v louži, potvora!
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE: no, tak ja mam ted dojem, ze nedela nic - prska prska, najednou ticho a zvlastni vyraz, tak jsem to zkusila a jo. Naopak, co objevila prskani, se jeji vokalni repertoar dost zuzil :-). Pred tim jsem to poznala i z vedlejsi mistnosti, ted na ni musim koukat. Vtipny, jak to ma kazdy dite po svym:-)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SEBIEN: Ty jo, ta naše taky. Už vůbec nedělá, co dělala a nevim, co dělá teď. Řídím se spíš intuicí a podle toho, co se dá očekávat. Řekla bych, že je to tím, že začala vydávat víc různejch zvuků a neverbální komunikace trochu ustoupila do pozadí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam