• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    GIMEL: u nás tohle začalo právě na konci veder a stále pokračuje, s počasím to asi nesouvisí :/
    Pravidelně kadí právě akorát před spaním, když už skoro usíná. Při přebalování/sezení na nočníku se následně probere a následuje minimálně půlhodinová párty, dneska hodinová.
    Začínám ji podezřívat, že ví, že je to propustka z postýlky, když se u toho vždycky tak řehní :)
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    SEBIEN: teď jak se ochladilo, tak líp spí i míň a pravidelněji kadí. co u vás?
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    LADYSERENDIPITY: to se máš, že se k podkládání nemusíš taky obryndákovávat :), já jak začnu kojit z jedné kozy, automaticky se mi spustí mléko i z druhé. Ve vedrech jsem spala taky nahoře bez a musela jsem si u druhé kozy držet plenku, jinak bych polila dítě :). Ale pak jsem se začala probouzet mokrá, protože to teklo i mimo kojení, takže znova podprsenku. To už bych vůbec ve spánku nedala.

Ale už se mi podařilo usnout u kojení přes den, takže doufám bude jen otázkou času, kdy to vychytám i přes noc. Zas na druhou stranu přijdu o noční čtecí seance. Už jsem takhle během kojení přečetla za poslední 2 měsíce 3 knížky ;)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    hm, tak jsem asi pochopila signal na kadeni: ted kaka skoro zasadne kdyz ma spat, takze lezi, najednou se posadi, zakreni se a kadi :-).
    (nekdy i zavyskne, ale ted zrovna jela rovnou :-))
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    SEBIEN: Tím to není :-). Já jsem se kojením dostala z áček na béčka..
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    GIMEL: Když chce v noci pít, začne se nejdřív maličko vrtět a postupně to stupňuje, dokud prs nenajde. Jako malé miminko uměl jen otevřít pusu, to jsem si ho přitáhla blíž, teď už se i přitočí sám. V poslední době si mě i otáčí, protože vystřídá oba prsy, občas i víckrát během jednoho kojení. A já se "vzbudím" tak málo, že jen natočím prsa, uvelebím se na boku a spím dál.

Když bylo chladněji, nosila jsem košili s velkým výstřihem, teď spím obvykle nahoře bez (občas se nemohl dohrabat přes látku). Mám po ruce různé polštářky, abych se vyhnula tomu podpírání hlavy dlaní. A abych nepřehazovala v noci miminko, měníme každý den zalehávací pořádek, resp. já vždy uprostřed a můj muž a synek mění strany.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KOTENCE, ANNNA: tak to mám asi fakt malý prsa :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    GIMEL: SEBIEN: od neděle každej den pokaděná plína, nechápu...
    GIMEL: ležim na boku a kojim kus noci z jedný strany a pak nějak přelezem a kojim z druhý. Nebo jí nabídnu to horní prso.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GIMEL: Asi záleží na výbavě... já kojím v leže tak, že ležíme obě na boku, prsa střídám jenom mírným natočením trupu, takže vytuhnout se u toho dá dobře. Obecně spolu v posteli nespíme, ale když to tak zrovna vyjde (většinou nad ránem už jí nepřehazuju do postýlky), stačí si lehnout na bok, přitáhnout jednou rukou dítě a pokračovat ve spánku.

Vychytat to u prvního dítěte chvilku trvalo. Nejdřív jsem při střídání stran taky přelejzala dítě - dokud se mi neskulila z postele :/
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    GIMEL: presne takhle by to bylo s nocnim kojenim u nas, vubec nechapu, ze to ma nekdo tak mimochodem, ze o tom nevi. (kojim v sede).
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    LADYSERENDIPITY: Já jsem jednou zkusila dát ji na kožešinu, pod ní plínu jen na čtvrtku (dávala jsem ji tak i přes den, když se ještě nekulila a stačilo to), ta kožešina je pod plínou úplně suchá. Přikrýt ručníkem a pak teprve lehkou dekou. Jenže začala ve spánku strašně kopat a odkopala se, takže ji musím balit do fusaku. Je to škoda, říkala jsem si, že by jí v těch vedrech bylo určitě pohodlnější spát bez plenky, ale nejde to :(

Jinak moc nerozumím jak se ti daří kojit aniž se probudíš. On si prcek sám přileze, najde kozu, vyndá a přicucne? :) Promiň, že se tak blbě ptám, byl by to pro mě sen to takhle mít, já se zatím musím pokaždé zvednout, naklonit se nad mládě, které leží na zádech. Podpírám se loktem a není to až tak pohodlné. Ale líp to neumím. Navíc když střídám strany, tak ji musím přelézt a naklonit se z druhé strany. Spolu s kontrolováním a přebalováním tenhle tělocvik proběhne tak 6x za noc.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    SEBIEN: nejsou to nějaké skvrny na slunci? Mně taky ze dne na den začala kadit 3x denně a ani se neobtěžuje to nějak víc dát najevo dopředu :/
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SEBIEN: ze jsem to sem psala...
    ted kadi nekolikrat denne a vubec nestiham :-\.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    LADYSERENDIPITY: já jí dávám v noci na nočník, když se úplně probere. Spí s náma a pije většinou v polospánku a to nečůrá. Občas kontroluju plínu a přebalím jí případně spící. Dávám jen jednu čtvercovku a většinou je suchá až do rána, kdy dávám zase hned na nočník.
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    OVECZK: První 3 měsíce jsem dávala papírovky (přes noc nekakal tak od 2. měsíce, to už stačila jedna), odsávala jsem zpočátku ruční odsávačkou svoje mléko a to stálo dost energie (včetně vstávání, krmení atd). Jakmile se ustálilo kojení, začala jsem experimentovat a od té doby dávám na noc látkovky. V několika vrstvách, a vydrží to až do rána. Malému je 15 měsíců, spí se mnou a stále se často kojí ve dne v noci. Souhlasím s tím, že maminka se potřebuje vyspat :-) a mně to vyjde nejlíp právě v látkovkách a neomezenému kojení, ani se nevzbudím, jen natočím prsa k malému a je to.

Po počátečním nočním odsávání a krmení z lahvičky jsem byla dost utahaná, když se miminko kojí samo, jde to všechno nádherně jednoduše :-)!

Zkoušela jsem i bezplenkovat přes noc, ale to jsem byla celou dobu tak ve střehu, že jsem spala tak napůl. Každopádně změna polohy nad kbelík vždy malého probudila, což nebylo příjemné ani jednomu z nás. A pak se taky často v noci převalí na bříško a tím tlakem na měchýř se počůrá, a na to jsem žádný fígl nevymyslela. (Spal nahatý, řešit ještě rozepínání plenek jsem nechtěla. Ten zvuk suchého zipu je prostě strašně slyšet..a patentky bych zas ve tmě nezapnula).

Je samozřejmě možné, že kdo jede v noci od začátku, najde si svůj režim a pak to frčí (jako noční kojení, na které se prakticky nebudím a nevím, kolikrát vlastně probíhá). Náš pokus po roce nerušeného spánku ale dopadl takto, doma používám látkovky a na cestách (při spaní v přírodě atd.) holt nějaké šetrnější jednorázovky.

Kdo bezplenkujete v noci od začátku, jsem zvědavá, jak na to jdete..
    LADYSERENDIPITY
    LADYSERENDIPITY --- ---
    SEBIEN: Když začal malý dobře (!) sedět sám, začala jsem doma používat nočník (místo BMK kyblíčku). Chytil se hned, prostě když se mu chce, pustí to tam, na kakání si i několik minut počká. A když se mu nechce, sleze a jde si po svých. Kbelík ještě občas vozím na cesty, protože je skladnější, ale nočník mi ušetří spoustu sil, odpadá zvedání mláděte atd.
    LYDI
    LYDI --- ---
    dcere bavilo sedet na nocniku, zvlast na zaatku kdyz este nesedela moc sama. pak po byte "jela" na nocniku...
    mam jiny dotaz na ty co maji starsi deti - dcere je ted 10,5 m uz asi mesic vic mene odmita nocnik- zacalo to, kdyz se z neho sama dobre dostala. jak dlouho vam tyto protesty vydrzeli?
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    jaké mte zkušečnosti s přechodem na nočník?
    Jsem teď se Zorkou u našich a kyblík jsme nebraly, ale nějakou dobu kakala pravidelně ráno krátce po probuzení, tak jsem toho využila a šlo to, tak tady pokračujeme akorát s nočníkem, protože ten tu je. Dneska už ten režim má jinak, ale stejně se mi to kakání nějak povedlo dopoledne chytit a na nočník ji včas posadit. Před tím se mi dvakrát stalo, že jsem si říkala, že by mohla čůrat a že donesu nočník a když jsem se vrátila, už bylo mokro - ale měla jsem stejně radost, že jsem to odhadla :). Každopádně, teď tedy po dlouhé době vydrží nad kyblíkem/nočníkem, je-li třeba a čůrá i rozbalená, tak se s tím možná bude moct dát zas pracovat, ale možná to bude zas jen na chvíli, uvidíme. Jinak teda sedí sama už pár týdnů, na nočníku vydrží, když má důvod, ale je to spíš haluz, když to trefím.
    HANUMA
    HANUMA --- ---
    ja se vam chtela podekovat za inspiraci a hlavne nadseni to zkusit!:) dceri je pres 5m a od cca 2m malo kaka, rekord je 13 dni, prumer tak 10. rikala jsem si, ze kdyz plne kojim, tak to nevadi a ze s prikrmama se to spravi, ale ono ne. zabralo az vysazeni nad umyvadlo, ktere nam hned ucpala:))). ted uz mam teda misu a vyrazne se to zlepsilo. kdyz prebaluju davam i curat a jsem mile prekvapena z castych uspechu! jen na ty signaly me moc neuzije, zkousim ji pozorovat, ale nic nevidim. obvykle se u toho smeje, ale jsou i situace, kdy jde do breku a kdyz ji sundavam, tak to najednou pusti. docela jsem zvedava, jak se to bude vyvijet dal:)
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    tak dceři budou pomalu tři měsíce a co mi opravdu funguje je dvě raní kojení, to se budí s tím, že chce čůrat a kakat. Většinou je trošku mokrá, ale většinou jen symbolicky. Naopak pak to z ní rychle lítá. Tam to má naučený a jasný. Přes den jsem teď dost povolila, protože docela hysterčila i jen kvůli kojení a občas ji i štvalo, že se nemůže vykakat nebo že u toho prdí. Hrozně to všechno prožívá, hodně tlačí a když se nakojí, tak pak je tak dvě minuty klid a pak začne tlačit a kroutit se (ne vždy, ale často). Moje máma porodila pět dětí a dost na ni kouká, že takový dítě, co by svý útroby takhle prožívalo neměla. Takže nočník používám teď jen ráno dvakrát a sem tam přes den. Pro klid dcery. Kupodivu nerozbalená to tlačení tolik neprožívá. Ale zrovna včera jsem ji po probuzení někdy odpol rozbalila, plenu měla suchou a vyčůrala se do umyvadla. Někde to v ní je, ale už vím, že když se vykakala (ráno třeba i tři dávky) a ještě tlačí, tak to může být i jen proto, že chce kadit, i když třeba není moc co... takže se pak naštve...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam