• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HC_Bezplenková komunikační metoda
    Minimální pro BKM http://www.petitlulu.cz/kategorie-produktu/minimalni-pleny/

Klub by měl sloužit především pro dotazy těch, co zkouší, praktikují BKM, také uvítám, když budete psát, jak se vám při BKM daří, jaké pomůcky využíváte apod. Osobně mě BKM velmi zaujala, miminko ještě nemám (až v červenci):), nicméně realita s BKM může být různá. Cílem mé diskuse je jednak dozvědět se dopředu, co nejvíc informací, a vytvořit společně jejich ucelený soubor pro využití nás všech. Myslím, že BKM si zaslouží, aby měla samostaný prostor na nyxu.

Otázky do pléna:

Kdy (věk dítěte) jste začali s BKM? Využíváte nějaké pomůcky - jaké? Prvotní zkušenosti?

rozbalit záhlaví
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    KOTENCE: A ty nepromokavé podložky používáš jaké? Jednorázové? Já si právě říkám, že když budu třeba v létě nechávat dítě v lehátku, tak pod něj dám tu jednorázovou podložku a nechám ho bez, aby větralo. Jenže pak mi to přijde co se týče odpadu ještě horší, než s papírovou plínou, tak přemýšlím, jak to vyřešit - plína a pod ní igelit? To bude asi velká zapářka...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    PEKLI: ja ted jedu bezplenkovku predevsim bez plenky. A porad peru :-) Presne, jak pises, bez plenky cura kazdou chvilku, ale v satku vydrzi dlouho. Kakani jde poznat lehko, ale taky obcas vyuzije okamzik, kdy nejsem v mistnosti a pak musim uklizet... uz mi to nejak nevadi. Davam ji na nepromokavy podlozky a stridam pod ni plenky, aby nebyla v mokrym.
    Tuhle se mi pokadila v samosce, kdyz mela jen tak hala bala omotanej ctverec bez svrchnaku, neslo nic delat s dvema detma ve fronte :-D
    PEKLI
    PEKLI --- ---
    Ahoj! Už nějakou dobu to tu sleduju a musím říct, že mě to těší, jak to v podstatě u každého funguje!

S naší 6ti měsíční dcerou tohle taky zkoušíme, máme střídavě oblačno. Prošly jsme si fázemi úspěchů (hlavně ze začátku) a taky bezplenkových propadáků. Co začala trávit notnou část dne na bříšku (ještě neleze), tak doma čůrá na břiše pořád. Signály se ztratí mezi tím ostatním, co vyjadřuje - třeba radosti z hraček nebo nespokojenosti, že jsem odešla někam z dohledu. Když jsme venku, tak to naopak docela dáváme. Hlavně v šátku to vydrží dlouho bez čůrání a počká si si tím až jí vyndám a svléknu. Ale doma si prostě kontinuelně učůrává. když se snažím jí sem tam nasadit na nočník, tak to nemá odezvy, ale za pár minut je pod bříškem loužička. (doma jí často nechávám úplně bez plenky a ta volnost jí asi vyhovuje, nečůrá si do plenky= je spokojená..). Ono by mě to ani tolik netrápilo, kdyby šlo jen o to čůrání. Problém je, že na tom bříšku se jí i dobře kadí a často jen na chvilku někam odběhnu a najdu ji v kaluži všeho.. začala jsem jí teda i doma dávat plenky, ale mrzí mě to, že se nemůže učit pohybovat bez. Třeba je to jen fáze a jak začne lézt, tak se to zase změní, ale je fakt, že těch kaluží už bylo tolik, že mě to dost zmáhá. máte někdo podobnou zkušenost? Ještě je potřeba říct, že my to úplně dogmaticky nejedem. Někdy dostane jednorázovku na ven a v noci (teda hlavně nad ránem) taky čůrá do plínky, neb se bojim, že jí vzbudim, když jí začnu dávat nad kyblík.

Možná je to jen takovej povzdech, my jsme prakticky spokojený, akorát občas nám ta komunikační harmonie dost hapruje, což mě mrzí, ale asi je to normoška.
    SIG
    SIG --- ---
    Hola. je to sice nahoda, ale i tak mi to udelalo radost. mame prvni podchycenej bobek - stale v porodnici... kdyz jsem M.prebalovala tak u utirani zadku jse si vsimla ze tam jeste neco je.. tak jsem si ji vzala na ruku a pochytaly sme toho do ubrousku jeste hromadu :) samou radosti me i porucala.. coz uz se mi do toho ubrousku tak pekne chytit nepovedlo :D ale parada bez vztekani a rvani :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    CHANA: dekuju
    Ty naty mi prisly hrozne prijemny na pohmat..

Ja musim trochu zbrzdit, hrozne jsem se pozorovanim maly nechala vystresovat (prislo mi, ze dava signaly porad), a porad jsem vysazovala, coz asi stresovalo i ji.
    Pred vikend davam pauzu, a od pristiho tydne zacinam tak jak to vsude radi nejdriv s pozorovanim - znameni a zapisovani timingu

A co se tyce latkovek, myslim, ze kdyz to vychytam a budu je mit vicemene jako back up, tak bych to i s mou lenosti mohla zvladat :)
    CHANA
    CHANA --- ---
    PROMETHEA:
    1) My jsme měli spánek - nočník (někdy zároveň s kojením) - kojení - spánek. Používali jsme "evropský čínský nočník" - šlehací misku s oblým okrajem. Vyhovovalo mi to tak.

3) Mám občas období, kdy chci pauzu od látkovek (od té práce s nimi), tak používám jednorázovky a s bkm je to v tu dobu opravdu o dost horší. To samozřejmě způsobuje moje pohodlnost, děti mi reflektují hlavně můj přístup spíš než co mají na sobě. Používám dm nature- levné a funkční a poslední dobou kupuji NATY v Globusu, nepatrně dražší a také funkční. Kikko jednorázovky mi na dítěti nedržely a protékaly a ještě byly hodně drahé.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SANCHA: dekuju, u nas to bude asi podobny

momentalne prdi mala kontinualne, takze misto 3-4 "velkejch" za den, coz se dalo super vychytat, to ted vyprdi nak v prubehu dne…z toho neco do nocniku neco do pliny.
    je mi ji docela lito, protoze ji to budi ze spanku, a kdyz ji v tu chvili kdy mzoura a tlaci, vezmu a dam nad hrnec, prijde jeden prdik a frustrovanej plac :(

kupuju tricka s lemem, a az se otepli, zkusim ji nechat pres den kompletne dole bez...
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    PROMETHEA: K bodu 1.: Mám taky hladové dítě a do asi půl roka po probuzení následovalo kojení, neexistovalo jinak. Takže jsem to řešila většinou tak, že doma jsem dítě vysvlékla z kalhot nebo pleny a kojila nad nočníkem, nebo na pleně. Když jsme byly venku, tak buď čurala při kojení do plenky, nebo udělala pauzu v kojení . Doteď (9,5m) někdy chce při čurání sát, obzvlášť, je-li rozespalá nebo unavená. Kaká už sama na nočníku většinou ráno po probuzení a bez prsa .)
    Jo a s polohou v klubíčku - má citlivý žaludek, takže po napití potřebovala nejprve DOBŘE odříhnout, jinak do klubíčka vůbec nechtěla (nemohla tlačit, dělalo jí to zle) a musela jsem celkově hodně opatrně.

Ale každý dítě je asi jiný a je potřeba zjistit, co vyhovuje vám. U nás se to hodně mění s tím jak roste - čím je dítě starší, tím dýl vydrží, ať už se jedná o kojení, nebo čurání. No a jak objevila lezení a stoupání si, tak mi na nějaký nočník prdí, čurat chce sama ve stoje a na kakání ji musím vždy něčím zabavit, aby mi z nočníku neutíkala po bytě s hovínkem u zadku jako pejsek.

Teď v létě mívá tričko a tepláky případně tričko a dole bez. V chladnějších obdobích nebo když jdem někam na návštěvu či do města body a vloženou čtvercovku, na to kalhoty.
    MISERY
    MISERY --- ---
    PROMETHEA: Tak půl na půl látkovky s jednorázovejma. Mám zatím čtvery AIO, který jí už jsou, ale ty dlouho schnou, nechci je dávat do sušičky. Takže je používám tak obden. Pak mám pár kalhotovek, ale ty jí jsou ještě větší, ona je sice dlouhá, ale dost hubená. No a ze začátku jsem dávala čtverce, ale ona to rychle pročůrá (i když si třeba jenom trochu učůrne) a když jí do toho dám vkládačku, tak má zase prdelku jak medicimbal. Doufám, že časem, až jí budou ty kalhotovky a VV pleny, že jednorázovky omezím třeba jenom na nějaké delší cesty :-)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    dekuju moc za odpovedi

MISERY: tak to mate super timing. u nas je hurhaj (super slovo) vzdycky hned po probuzeni.
    jaky plenky pouzivas pres den? jen slozenou latkovku? nebo mas pro malou uz nejaky kalhotky?
    a jak casto ti neco utece? u nas je hlavne curani strasne casto, a pro me temer nepodchytitelny…nechci kazdejch 20 min menit body...

TABBY:
    add 2...to s tim drzenim jen k vyprdeni zkusim. dobrej napad..

jakej je rozdil mezi cinakem a normalni misou na testo? nevim, jak stary mas dite, ale novorozenec se prece stejne nemuze posadit na ten okraj (coz je jediny, co drzeni usnadnuje, nebo se pletu?)

add 3.
    moje uvaha k tem jednorazovkam byla takova, ze bezplenkovkou jednak zredukuju cas, kdy je budu pouzivat minimalne na polovinu (misto 3 let treba 1,5), ale hlavne, ze jich treba diky vysazovani na nocnik nespotrebujem tolik. ale evidentne je to spis kontraproduktivni kvuli pocitu "sucha", ktery diteti zprostredkujou…
    MISERY
    MISERY --- ---
    PROMETHEA: Já teda zkoušela jak spát - záchod - kojení tak spát - kojení - záchod a spíš mi jde to první, zvlášť ráno, když se začne budit, tak jí chvíli nechám se vrtět a když už poprvé otevře na chvilku oči (spíš tak jako mrkne po očku), tak jí pomalu beru do koupelny nad umyvadlo. Když mi to trvá déle (třeba se ještě sama probouzím, mám ty ranní starty pomalejší), tak už třeba začne trochu poprdkat, ale většinou se nepokadí celá, jenom třeba má na plínce žlutohnědou kapičku :D Každopádně plně se probudí až na tom přebalováku v koupelně, takže na to vyprdění se je ještě v pohodě (čumí na sebe do zrcadla a je ráda, že se může svobodně vykadit/vyčůrat) a většinou ještě vydrží i to oblíknutí, ale samozřejmě největší hurhaj spustí až ve chvíli, kdy už jsme zpátky v ložnici a já odepínám podprsenku. Prostě chce vzbudit tátu, tak to je :D

No a někdy jí to vykadění se nejde, ale strašně mne dojímá to, jak se snaží a tlačí a když jí to nejde, tak se trochu zavzteká, tak buď se jí snažím uklidnit, že to nevadí, že to zkusíme později a nebo jsem zjistila, že někdy pomáhá, když ji na chvíli dám do horizontální polohy, jakože si jí z klubíčka položím na předloktí jedné ruky. Většinou taky odejde pár prdů a pak, když jí dám zpátky do klubíčka, tak i hovňousy :-)
    TABBY
    TABBY --- ---
    1. Kazde dite je jine. Znam matky, ktere koji nad nocnikem, paac dite kadi v prubehu kojeni. Moje nejmladsi dite je mozne dat na zachod pred kojenim, s vyjimkou prvniho nocniho kojeni, kdy chce mliko hned a zachod ji nezajima.

2. Poznas, kdy bude jenom prdet? Jestli jo, tak ji jenom zklubickuj, to ji pomuze vyprdet, a zaroven ji nerozcili, ze je nahata. (Ja to nepoznam. Mam cinak, na tom je drzeni pohodlne pro vsechny strany.)

3. S jednorazovyma plinama nemam zkusenost (myslim, ze se zivotni prostredi bez nekolika tun nerozlozitelneho toxickeho odpadu vygenerovaneho mym ditetem klidne obejde). Pres noc provozuju dite s vicevrstvou plenou a svrchnakama. Pres den ma jenom bodycko se slozenou ctvercovkou, prip. ctvercovku a vlneny obdelnik. Plus rychloprdky. Nedovedu si predstavit dite dolovat z kalhotkove pleny (zdlouhave, otravne).
    Vzhledem k tomu, ze pleny mame pouze pocurane, neni problem je jednou za dva dny vyprat. Macham je samostatne (pracka ma program na 20 minut), dale peru s jakymkoli jinym pradlem s vyjimkou cerneho. Avivaz nepouzivam ani normalne, tzn. savost plen to nijak neovlivnuje.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: doplneni k bodu 2: jde o chovani "nad nocnikem"
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    jsem strasne rada, ze jsem narazila na tohle auditko aneb nyx made my day :)

S petitydenni dcerkou jsem zacala asi ve 3. tydnu drzet nad miskou..mela jsem jen zakladni info o BKM ale proste jsem intuitivne vzala misu na testo a zkusila, co se stane :) vcelku rychle jsme se sladily, a ted uz v podstate vzdycky s "velkou" ceka az ji podrzim…

vcera jsme byli na kurzu BKM a to me privedlo na spoustu otazek, a i trochu znejistelo.

1, vetsina rad spociva v tom, ze se dite podrzi po probuzeni, a pote se nakoji a znovu usne.
    U nas se to, protoze je mala hladovec, ustalilo na spanek, rovnou kojeni, protoze prebalovat hladovy dite bylo trapeni pro vsechny zucastneny, po kojeni prebalovani (nocnik), a pote opet kojeni a spanek

mel jste to nekdo taky tak? jak jste se dostali do rytmu spanek - nocnik - kojeni ? (kterej se mi zda smysluplnejsi, a ve vsech navodech na BKM je uvadenej)
    ja to ted parkrat vyzkousela, a bohuzel to nefunguje - pac hned po spanku nema "co tlacit"…to ma teprv az po kojeni….
    po kurzu ted jeste vic koukam na "znameni" od maly, a mam pocit, ze i po druhym kojeni bych mela dat na nocnik - ale to uz vetsinou nemam naladu, a tak ji i presto, ze dava "znameni", uspim…doted jsem to neresila, po tom kurzu mam fakt cerny svedomi :(

2, jak jste nakladali s "prdikama"? mala dava znameni, vzteka se, po vybaleni je spokojena, ale nevyjde nic nez par prdiku s velkym casovym odstupem….coz ji za chvili zacne stvat, vzteka se (nebo ji boli brisko) a zacne jecet jakoby ji na noze brali…coz zase nevydrzim dlouho ja (nehlede na to, ze po par minutach me fakt bolej ruce :(

3, na kurzu vyslo jasne najevo, ze kombinace jednorazovek a BKM je spis kontraproduktivni, a doporucujou se latkovky…cely tehotenstvi jsem si myslela, ze latkovy pro me budou moc komplikovany, a moc prace, tak jsem se tim vubec nezabejvala, a uprimne receno ani nemam moc chut se tim nejak moc zabyvat. Mela jste nektera nejakou uplne easy metodu? treba ortodoxne v lete uplne bez plenek a jako back-up na noc treba ekologicky jednorazovky? nebo jenom klasicky latkova plinka (novorozeneckej uvaz) a tu casto menit?
    OXIS
    OXIS --- ---
    PETUL_KA: no vida, tu máme i u nás :) díky.
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    OXIS: zkus tescomu
    Miska FUSION ø 15 cm | Značkový eshop TESCOMA
    https://eshop.tescoma.cz/miska-fusion-15-cm
    Miska FUSION ø 24 cm | Značkový eshop TESCOMA
    https://eshop.tescoma.cz/miska-fusion-24-cm
    OXIS
    OXIS --- ---
    Já jsem ve dvou a půl měsících přesedlala na nosítko, už mě to zavazování nebavilo, tak si od toho slibuju větší bezplenkování i venku.

Nevíte, kde v centru Prahy seženu skládací misku? Domácí potřeby nebo zverimex?
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    MISERY: Se šátkem to je náročné. Ale dá se. A bude líp, zaběhneš se a získáš cvik.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    MISERY: Co kříž s kapsou venku? To se nemusí pořád převazovat, já větší mimino dávala sem tam rovnou.
    TABBY
    TABBY --- ---
    MISERY: A to vis, ze to das... Uvazy vepredu jdou jeste dobré, horsi jdou s miminy zada...
    MISERY
    MISERY --- ---
    TABBY: Týjo, to jsi dobrá, to já si vůbec nedovedu představit takhle rychle to všechno udělat, mne by to trvalo alespoň 3 minuty :D Ale možná, že až bude malá držet hlavu, tak to nebude všechno tak náročný na manipulaci...

Jinak ještě jak to děláte vy, co k tomu šátkujete? Teď mám třeba holku v šátku (KsK) a krom toho, než to všechno stihnu (odvázat, koupelna, svléknout...) a zároveň bojuju se svou leností, zvlášť když jsem jí před pěti minutama tak krásně uvázala, tak nevim no :D Asi to bude snažší, až všechny ty úkony budu dělat rychleji, pokud vůbec někdy... :P
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam