• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAINBOF: o tom jsem uvazoval, nicmene nastohovat headery mi prijde kvalitnejsi.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MARASAN: no a pokud to chces kvalitne, pouzij floppy kabel nebo ufikni PATA kabel :)
    TR1
    TR1 --- ---
    HARPER
    HARPER --- ---
    Nedaří se mi rozchodil sparky 8.1 na rpi500, pořád končím v cli, nestartuje do openboxu, ani ručně, už jsem zkoušel vsechno co umím a zkoušel i s gpt na to přijít a nic. Někdo s rpi5/500 kdo je zbehlejsi s těmi linuxy co by byl ochotný to zkusit? Když jsem udělal SSD s sparky8.1 cli - tak mi to hází chyby hned při pokusu o update/upgrade - neumí do repo.sparky, ale když koukám na sources - mám v tom souboru hodnoty správně - aspoň když to porovnam na stránkách sparky. Předešlá 7.7 povýšena na 7.8 mi chodila - na začátku to chtělo poladit pár drobností jako padající pnmixer, ale pak stabilní, tady s tou 8 neumím hnout :/ přitom na x86 šlape vyborne
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: stohovatelney header jsem hledal - potrebuju "vysunout" konektory nad chladic, abych mohl pripojit HAT k RPi4 nad tenhle chaldic

PES
    PES --- ---
    MARASAN: jako 40-pin prodlužku GPIO v podobě plochého kabelu? Anebo hledáš GPIO stohovatelný "header" anebo "hammer"...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MARASAN: header

2x20pinový stohovatelný female header - RPishop.cz
    https://rpishop.cz/headery/127-stohovatelny-2x20-pinovy-nastavec.html
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Potreboval bych pridelat HAT a trochu mi nestaci drzak/konektor, jak se jmenuje ten bus, ktery se zasunuje do pinu v boardu? Potreboval bych bud nejakou "prodluzku" anebo klidne samec samice propojeny kabelem.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TR1: peknej hat!
    PES
    PES --- ---
    HARPER: bezdrátové HDMI
    HARPER
    HARPER --- ---
    Nějaká jednoduchá možnost přenosu video signálu bezdrátove do tv? Jako zrcadlení mobilu do chytré tv? Třeba i do hloupé pomocí nějakého toho Chromecastu? A aby to bylo aktivní hned po spuštění Při?
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Diky za informaci, ja se prave bojim, co se s tim stane po nekolika letech provozu. Jestli se treba neunavi pruzinky a nebude to ztracet kontakty nebo zda tam nevznikne snizenim tlaku prechodovy odpor.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    TR1: mam v provozu tenhle (x4 PCIe slot) a zadny problemy s tim nejsou. Na stole asi dva mesice, pak se to presunulo do vytahovy strojovny na panelaku - nekdy od konce srpna.
    TR1
    TR1 --- ---
    Ma nekdo dlouhodobejsi zkusenosti s HATem, ktery pro napajeni pouziva pogo piny? Laka me Suptronics X1016 PCIe 3.0 jenze mam obavy z tech napajecich pinu.

+ PCIe 3.0
    + 4x NVMe
    + napajeni 9-17Vdc

- pogo piny
    HARPER
    HARPER --- ---
    Sosnul jsem si sparky 8 RC a smůla, nestartuje mi do desktopu, končím na konzoli a startx nahrazuje jen chyby. Chtěl jsem se vrátit k 7 a zjistil jsem že jsem instalační maznul a nové stažení mi padá. No tak jsem dal šanci twisterOS a překvapil zatím příjemne. Jen je na můj vkus moc obrázkový,ale jinak je pro amatéra jako já celkem blbuvzdornej a klikaci. Na pohodu nainstaloval jak Průša slicer, tak bambu. Jeho přepínání vzhledu je taky pěkný - jedním klikem skočit do w95 a člověk kouká jak to bylo grafické peklo :) no nic zkusím znovu stáhnout to sparky7 znovu, případně holt počkám jestli finální 8 pojede v pohodě. Jo, ještě jsem zkoušel start z SD/USB flash/USB SSD a to SSD je paráda,jde to do desktopu velmi rychle. Jen nějak nemám plonkove SSD, tak musím pokusu zanechat. Válí se mi tu ale asi 5 HDD 2,5 co jsem vytáhl z ntb při výměně za SSD, má někdo zkušenost,jak to pofrci přes USB? Má to cenu se s tím trápit?bude to rychlejší než SD karta? Uvažuju že nějaké to HDD nakrmil batocerou s pořádnou naloží romek.
    HARPER
    HARPER --- ---
    REDSNAKE: super dík, na výšku s tím problém nebude, na délku nevim no, myslel jsem že jsou menší o fous ještě. Asi to budu muset tisknout, když tak je pak pošlu do světa.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    FYI Raspberry Pi4 je 8x rychlejsi a Rasperry Pi5 dokonce 20x rychlejsi nez Cray-2 z roku 1985. #kuriozitka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam