• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    MARASAN: Vraťte mi moje plotýnkové otáčivé disky s magnetickou vrstvou a pacičkou!!!
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RUTHER: pouzivas SD kartu #sestimsmir
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    HARPER: Nevím, co dělám zle, ale po asi 3 pokusech mi vždycky, tak do měsíce, odešla SD karta a celý to přestalo fungovat.
    HARPER
    HARPER --- ---
    Po pár večerech boje a vydatné pomoci AI jsem to rozchodil. Cca 450mb ram po startu, běží z SSD přes usb3 velmi svižně. Nebyl jsem schopný doinstalovat openbox do cli verze, musel jsem začít přímo s openbox verzi a rozchodit lightdm a X. Je zbytečně nacpána tezkyma vecma jako libreoffice atd. To ještě zkusím vyhazet. Pak si udělám ISO a někam si ho dobře schovam,ať s tím zase nebudu muset bojovat :) Mám pocit že piconnect na tom ale nepoběží, na to je potřeba pixel. Každopádně pokud někdo používáte rpi jako desktop,je to zajímavá alternativa k ofiko rpi.

MARASAN
    MARASAN --- ---
    borci, dikec, ja uz to mam objednany ;-)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    MARASAN: předpokládám že scháníš tohle.
    třeba https://www.aliexpress.com/item/1005007057636538.html

TR1
    TR1 --- ---
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAINBOF: o tom jsem uvazoval, nicmene nastohovat headery mi prijde kvalitnejsi.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MARASAN: no a pokud to chces kvalitne, pouzij floppy kabel nebo ufikni PATA kabel :)
    TR1
    TR1 --- ---
    HARPER
    HARPER --- ---
    Nedaří se mi rozchodil sparky 8.1 na rpi500, pořád končím v cli, nestartuje do openboxu, ani ručně, už jsem zkoušel vsechno co umím a zkoušel i s gpt na to přijít a nic. Někdo s rpi5/500 kdo je zbehlejsi s těmi linuxy co by byl ochotný to zkusit? Když jsem udělal SSD s sparky8.1 cli - tak mi to hází chyby hned při pokusu o update/upgrade - neumí do repo.sparky, ale když koukám na sources - mám v tom souboru hodnoty správně - aspoň když to porovnam na stránkách sparky. Předešlá 7.7 povýšena na 7.8 mi chodila - na začátku to chtělo poladit pár drobností jako padající pnmixer, ale pak stabilní, tady s tou 8 neumím hnout :/ přitom na x86 šlape vyborne
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: stohovatelney header jsem hledal - potrebuju "vysunout" konektory nad chladic, abych mohl pripojit HAT k RPi4 nad tenhle chaldic

PES
    PES --- ---
    MARASAN: jako 40-pin prodlužku GPIO v podobě plochého kabelu? Anebo hledáš GPIO stohovatelný "header" anebo "hammer"...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MARASAN: header

2x20pinový stohovatelný female header - RPishop.cz
    https://rpishop.cz/headery/127-stohovatelny-2x20-pinovy-nastavec.html
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Potreboval bych pridelat HAT a trochu mi nestaci drzak/konektor, jak se jmenuje ten bus, ktery se zasunuje do pinu v boardu? Potreboval bych bud nejakou "prodluzku" anebo klidne samec samice propojeny kabelem.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    TR1: peknej hat!
    PES
    PES --- ---
    HARPER: bezdrátové HDMI
    HARPER
    HARPER --- ---
    Nějaká jednoduchá možnost přenosu video signálu bezdrátove do tv? Jako zrcadlení mobilu do chytré tv? Třeba i do hloupé pomocí nějakého toho Chromecastu? A aby to bylo aktivní hned po spuštění Při?
    TR1
    TR1 --- ---
    DANYSEK:
    Diky za informaci, ja se prave bojim, co se s tim stane po nekolika letech provozu. Jestli se treba neunavi pruzinky a nebude to ztracet kontakty nebo zda tam nevznikne snizenim tlaku prechodovy odpor.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam