• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: Jo takhle. Tak to jo, to jsem jenom nepochopil, o cem byla rec.
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: Hamachi neni veřejný routování, na VPN si taky běžně cpeš nějakej privátní rozsah. S tím, pro koho je hamachi určený, je velice pravděpodobný, že v jeho síti bude 10.x nebo 192.168.x. Když se nastane konflikt na tom jednom pecku, tak se maximálně stane to, že tomu člověku nepojede hamachi. Přijde mi to jako daleko přijatelnější riziko, než tam naroutovat rozsah, který na to nikdy nebyl určen a bylo jasné, že se použije pro veřejné adresy a jeho konflikt znamená, že inkriminovaný uživatel nemá k dispozici relativně velkou část internetu.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: "V SoHo routerech je vsude 192.168.1 /24" zdaleka neni ekvivalentni s "nehrozi, ze by se nekde pouzily;" ono se to pouziva, a leckde. Verejne routovat rozsahy, ktery jsou oficialne oznaceny za neverejny, by byl jeste vetsi pruser...to uz by snad bylo lepsi snazit se protlacit treba 127.137/16 jako routovatelny rozsah (ty neverejny rozsahy i localhost jsou zvoleny mj. kvuli snadnosti bitovyho maskovani, a kdovikde vsude je to natvrdo).
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: Já bych za to taky vydřiduchum neplatil (ono vůbec ty dnešní NATy mě nějak nelákaj...) Nicméně já mám zase doma /28 free :))
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: Tak tohleto čekat snad nemohl nikdo - při 2^32 adres bylo jasný, že se to použije :) Nicméně mohli vzít třeba 172.16.0.0/12, které jsou private (a nehrozí že by se někde použili) a zároveň to ani domácí routery povětšinou nepoužívaj.
    ITAL
    ITAL --- ---
    PISKVOR: Jasný, vždyť to říkám. Ale já mám asi štěstí, minimálně letos se mi nezměnila (IP), presto pouzivam to dyndns a funguje to dobře.
    Mimochodem, mám 3 veřejný IP. Proč mi to cpou - asi taková krize zase není. Spis je to neprerozdelitelny.
    Ale to je OT. Majte se fajn, musím jít užívat Vánoce :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: To mě taky napadlo, ale je to drahý řešení a za tu cenu dost na pytel (pac jsi omezenej uploadem; navic kdyz temer totez lze ziskat zdarma s nejakou freedns).
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SPM: No jo, oni si s Hamachi kdysi uzurpovali blok, ktery byl jen oznaceny jako "reserved" a cekali, ze to tak bude vzdycky. Ja s nima seknul zhruba v te dobe, kdy bylo 5/8 prideleno, ale z jinych duvodu. Holt IPv4 je na konci, no.
    SPM
    SPM --- ---
    GIX: Hádám že on tu stovku platí providerovi za to, že má doma veřejnou adresu. Nicméně můžeš si někde koupit VPSku, které už se tou cenou dosti přibližují (a veřejnou adresu mít musí) a tam si nainstalovat OpenVPN server.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GIX: Normalni linuxovy server: http://hosting.wedos.com/cs/virtualni-servery.html?affd=64068 - pravda, pouzivam ho i na par dalsich veci (BTSync, www server, bittorrent, fileserver, ...), ale puvodne jsem ho mel jenom kvuli tomu ssh pristupu.
    SPM
    SPM --- ---
    PISKVOR: Ne teoreticky, ale prakticky se to děje... už jsem to viděl, jak se řešilo, že některejm lidem nejedou některé weby. Až se po několika týdnech přišlo na to, že tam mají tuhle jebku, která používá adresy, co by vůbec neměla.
    GIX
    GIX --- ---
    Ok, asi jste me presvedcili. Vyzkousim nejakou plnohodnotnou vpn. Ted jeste sehnat providera za rozumnou cenu.

    PISKVOR: A co si platis za tu stovku? OpenVPN? Mohl bys kdyztak napsat odkaz?
    diky
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: (a v kontextu RPi jeste dodam, ze existuji lightweight ssh implementace, napr. dropbear)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ITAL: UPC ma verejny IPv4 adresy, ale dynamicky - menej se nejmin trikrat za rok - takze nejaky dynamic dns je potreba, jinak te ta zmena kousne v tu nejblbejsi chvili, kdyz to zrovna potrebujes (been there).

    OpenVPN je plnohodnotny virtualni sitovy adapter, takze potrebujes admin/root prava na (instalaci a) konfiguraci ovladace, ale pak pres nej automagicky jede cokoli bez ohledu na port a protokol (TCP nebo UDP nebo IGMP nebo co); Hamachi obdobne, jen potrebuje root jen na instalaci (a ta 5.0.0.0/8 sit uz je pridelena, takze teoreticky muze kolidovat s normalnim provozem), a teda provadi s tema datama kdovico a kdovikde (security by obscurity?); SSH umi jen forward TCP (ma i nejakej tunelovaci bastl, ale v takovem pripade uz pouziju ovpn), musis nakonfigurovat konkretni porty a aplikace uzivajici je (nebo SOCKS proxy), ale na klientovi ho nemusis ani instalovat (PuTTY Portable, napriklad), a taky umi ProxyCommand, coz je velmi uzitecne na transparentni host hopping.
    ITAL
    ITAL --- ---
    GIX: UPC ma veřejný adresy a ani se nemenej. I když to není zaručený. Ale to řeší ten nejakej freedns.
    Tu openVPN jsem kdysi provozoval na klientovi s pristupem k netu jen skrze http proxy. Ale musíš mit i na klientovi ovladac (což možná u SSH reseni nemusis?). Šifrovaný to bejt muze a chová se to jako VPN - jsi v domácí síti.
    Ale jestli nemáš nikde veřejnou IP, tak musíš sehnat někoho kdo ti udělá prostředníka. Bud nejakej kamos, nebo nějaká sluzba (hamachi).
    Princip - server s veřejnou čeká na požadavky, když přijde, tak vytvoří tunel mezi virtuální sitovkou serveru a virtuální sutivkou klienta (asi velmi nepresne řečeno). Zbytek je hračka.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GIX: Ja platim sto korun mesicne (ctyri piva), a pripada mi, ze se mi to sakra vyplati.
    GIX
    GIX --- ---
    PISKVOR: jenze to predpoklada server s verejnou IP adresou. To se mi nechce platit.
    Chci ted nejakou dobu cestovat a mit v Praze bezici RPI, na kterej se muzu odkudkoliv(treba zpoza Cinskeho ci Britskeho firewallu) sshcknout a spustit kuprikladu torrent klienta etc..

    Jako reseni toho verejne dostupnyho serveru vidim prave treba public jabber server, pres kterej bych mohl zadat aspon tech par prikazu na opraveni forwardovani na routeru, kdyby kuprikladu router vyhorel a ja nemel nikoho, kdo za me to forwardovani na druhy polokouli znovu nastavi.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: (pravda, ssh-in-ssh asi nebude zadna velka diskoteka co do vykonu, ale zatim jsem nenarazil na situaci, kdy by to nejak vyrazne vadilo)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GIX: Ja takto pouzivam autossh (+ ssh, pochopitelne). Setup: server s verejnou IP adresou, zaNATovany klient. Autossh z klienta na server + remote forward z libovolneho portu serveru na klienta:22. Autossh resi znovunavazani spojeni, ssh resi transparentne control + forwarding + multiplexing. (Vetsinou se pripojuju jeste odnekud jinud na server a odtamtud skrz ssh hopping na klienta. Az se dostanu k pocitaci, muzu sem hodit cely setup.)
    GIX
    GIX --- ---
    ITAL: jako jo, vypada to, ze existujou i celkem free dyndns provideri. Nicmene to predpoklada, ze mas pod kontrolou vsechny NATy po ceste. Coz sice mam, ale chtelo by to nejakej zalozni plan.

    Existuje proprietarni software Hamachi, kterej zrejme umi projit skrz NAT celkem kdykoliv.

    Lepsim resenim by asi bylo neco jako ssh over jabber. Coz kdyz ted tak zkousim googlovat, tak na me vyskakujou nejaky starsi projekty. No, zkusim zapatrat trochu vic...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam