• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    KAERO
    KAERO --- ---
    DOKKTOR: pretaktovane to nemam. jsem to stopnul, vlezt do podmenu 10 s, vyhledani videi 40 s

    PELDA: zkusim, dik.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PELDA: já mám b+ netaktované a švihá to obstojně, do 10s. každý přechod mezi menu youtube.
    PELDA
    PELDA --- ---
    KAERO: a mas to pretaktovany? u me tohle dost zrychlilo prave pretaktovani.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Tak ja nevim jak si mel nastaveny ten zurnal na danem poli, ale ja tu mam 4 tb raid10 na kterem delam leccos a jeste se mi nestalo, ze by se zurnal prehraval nejakou vyznamnou dobu (treba sekundu). A to uz sem to resetl (vytazenim ze zasuvky) pri kompilaci kernelu (make -j 32) nebo pri zalohovani oracli databaze.
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    SPM: Mozna jsem se spatne vyjadril - (Pokud pi natvrdo vypnes a je zapisovano na kartu) - samozrejme vim, ze jde o to "forced" vypnuti, boot samotnej je samozrejme jedno. O reseni s baterkama a korektnim vypnutim vim, ale prijde mi to uz overkill. Nekde se to dokonce prodava. No zkratka, necham to bezet 24/7 a udelam vse pro to, aby tam bylo celkove zapisu co nejmin :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    KAERO: Schválně sem to zkusil a každej krok max 10s spíš míň.
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: tak ono "vyvola jenom replay zurnalu" vyvolává dojem, že přečteš pár kilo, zapíšeš pár bajtů a je hotovo. Reálně se to s tim bude mořit daleko víc. Nehledě na to, že nutnost zapisování do žurnálu množí nutné zápisy na médium, které je tak dobře nenese...

    U pomalosti je to otázka. Čtení bude +- stejný a nějaký výkon při zápisu je IMHO lhostejný, protože na tu SD kartu nijak zvlášť zapisovat podle mě nechceš... Jednak ji to zničí, jednak ten výkon při lobovolném FS bude stejně mizerný.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: srsly srovnavas SD kartu a nekolikaterabajtovy pole? A btrfs je prima volba jak spomalit uz tak pomaly system.
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: no, jak ten replay ze žurnálu vypadá v praxi jsem na pár TB polích už viděl :-D Každopádně furt lepší něco, co umí copy on write, třeba btrfs.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Obracene. Zurnalovaci FS pri bootu vyvola jenom replay zurnalu, nezurnalovaci system by potreboval kompletni fsck. Cimz se z duvodu zahadnych stane duvod zcela zrejmy.
    SPM
    SPM --- ---
    PALUSHA: mno, poruší to filesystem na té kartě, samotná karta by hardwarově měla zůstat ok. Co bych tady viděl jako příčiny - pokud je na kartě nějaký žurnálovací FS (což ze záhadných důvodů často bývá, raspbian má img s ext něco), tak tenhle reboot vyvolá kontrolu filesystemu a tedy potencionálně bude kartu trápit víc, než při normálním bootu. Druhá věc je, že u SD karet se s takovým používáním moc zjevně nepočítalo, takže karty odchází dost často (a to kolikrát i v telefonech; stačí tam na ně rvát aplikace).

    Tak či tak z toho popisu mi přijde, že problém není tím bootováním, ale tím vypínáním. A ono vypínat takhle dospělý OS bude prasárna tak či tak (na stole při pokusech jsem to ocykloval už snad 100x, všechno ok, ale do produkce bych to takhle nedal). Pak se nabízí otázka, jestli neřešit to, aby se to vypnulo korektně. Takové hardcore řešení - cvaknout na to nějakej shield co to bude napájet z tužkovek/akumulátoru/etc a softwarově to vypnout při ztrátě hlavního zdroje :))
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Já si vypnutím, zapnutím a zas vypnutím při nabíhání systému odrovnal 8gb kartu zařátkem roku :(
    wokna se s ní odmítali bavit. Pod linuxem sem jí přeformátoval. Testoval sem jí, zaplnil datama, stahnul data a bitově porovnal s původníma. Všechno v cajku. Nahrál sem na ní znova image, šoupnul do maliny a zas I/O error.
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    AXTHEB: Pokud pi natvrdo vypnes (treba vytazenim napajeciho kabelu, nebo vypnutim proudu do USB) a zrovna je zapisovano na kartu, ve velke vetsine pripadu ti to tu kartu porusi - nekdy se to da jeste opravit, nekdy uz ne - a system bud nenabehne vubec, nebo hodne spatne. Temat k tomuto je na netu hodne.

    Da se to resit tak, ze cely ssytem je readonly a logy a podobne veci ti to zapisuje nekam jinam. Od te doby, co jsem to tak mel nastavene, tak ani jedna corruption. V mem scenari je to celkem kriticky bod, protoze televize se zapina a vypina casto - proto by se to driv nebo pozdeji urcite stalo, coz samozrejme nechci. Budu tedy muset zvolit 24/7 provoz nezavisly na USB z televize. Nebo hodit cely system na usb, a na karte mit pouze zavadec...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PALUSHA: Ses si jistej ze to bylo powercyclingem? Fakt mne nenapada, proc by reboot mel nejak specialne moc zatezovat kartu. Ono se toho zas tak moc pri bootu nezapisuje.
    PARASONIC
    PARASONIC --- ---
    PALUSHA: no, sem se rozpominal a vzpomnel sem si ze onen "hard reset" mi pak Pi poustel v nejakym rozbitym rozliseni, proto sem presel na dapter.
    Otezkou je zda to stale dela ...
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    MILAZAJICEK: Opravdu? Neco si o tom budu muset precist. Nekolik karet jsem prave powercyclingem na Bcku oddelal, takze tim lip, jestli je to na openelec/rpi2 jinak.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    Což mi připomělo netušíte jestli už umí RPi boot ze sítě?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PALUSHA: vůbec se tam neřeší že to jede z karty.
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    PARASONIC: a presne proto to naopak resim, chci aby to nejelo naprazdno, kdyz je vypnuta TV. Jasne, zere to prd, ale i tak bych se proste citil lip, kdyby to jelo jen z USB. Neni samozrejme problem k tomu dat i adapter, zasuvek mam nastesti jeste dost.

    Otazkou tady zustava, jak rychle by se znicila karta pri tak castem powercyclingu. Nikdy jsem ale openelec nemel, tak nevim jak je to poresene. Jestli uz od zacatku to ma nejak schopne nastavene read only na kartu, nebo jak to je ...
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    FATTY: tak mě to nevadí, kvůli indexaci knihoven mám RPI stejně puštěné furt.
    KAERO
    KAERO --- ---
    Muze mi nekdo prosim zjistit, jak rychle jede na novem Pi v openelecu Youtube plugin? Na starem Pi je to snad jedina vec, ktera mi dost vadi - spustim plugin, dat hledat, 30-40 sekund neco chrousta, zobrazi stara hledani, nejake vyberu, zase 30-40 sekund prohledava youtube a pak to teprv zacne prehravat video.
    PARASONIC
    PARASONIC --- ---
    PALUSHA: "nenazrane" je stejne jako puvodi model B

    USB muzu doma testnout, ale je na vyrobci a modelu kolik do USB pusti. Osobne mam adapter protoze me sere startovani soubezne s tv, na Pi nedojde k vypnuti na urovni Pi, ale vypne se tim ze TV prestane ladovat do usb proud = vypnes natvrdo (aspon tam mi to delal LG).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam