• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    DOKKTOR: koukal jsem, ze by mel fungovat mame, takze potaham nejake romky a uvidim
    ale to je sw cast

    jde mi spis o pripojenitelne = vyzkousene joysticky/kontrolery
    idealne, aby mohly byt dva..

    nejsem si jisty, jestli je to realizovatelne - predpokladam, ze ano

    navody, ktere jsem zatim nasel uvazuji pouze jeden ovladac..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    VLASTIS: ve zkratce - musíš si stahnout emulátor a nekam si nahrát romy. pak si to ve wizzardu všecko nastavíš https://code.google.com/p/romcollectionbrowser/wiki/ConfigurationWizard - pokud to tam není, tak hledej eště jak zpřístupnit romy offline na xbmc. hledej emulátory na xbmc, snad každý má svoju obsáhlou wiki. je taky možné, že musíš stahnout nejaké gui, už si to moc nepamatuju a jak sem psal, wizzard už sem podruhé nespustil, ikdyž to údajně jde.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    pristup k diskum na RPi je teda rychlejsi po siti (nfs) anebo pres usb? eth je v usb, takze ani rychla sit asi nedozene usb, ne?
    3108
    3108 --- ---
    Pls, mate vyskusany USB hub co utiahne 2x 2.5ext HDD(je moznost hdd napajat bud 1xUSB, alebo 2xUSB) a zaroven malinu? teda celko v najhorosom pripade 5x USB 2A 5V? nechcem kupovat macku vo vreci a mozno uz niekto mate tento setup.

    (mam 2x 2.5HDD z davnych cias a chcem ich pouzitvat s malinou, k obom mam ext. case - ak by ste vedeli poradit lepsi setup budem len rad.)

    vdaka za kazdu radu
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    FATTY: Diky ti.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    DOKKTOR: spíš ten rcb . nějak zatím netuším co a jak..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    VLASTIS: ad 4 - myslíš přímo starou arcade krabici nebo plugin rom collection browser? rcb by mělo fungovat, stačí dokoupit ovladače. já sem to zkoušel nastavit, ale posral sem jeden krok v tom wizzardu a už mně to nák nejde rozjet znovu, tak sem to zatim uložil k ledu
    CITRONAK
    CITRONAK --- ---
    SPM: Jasný, klasika ... metoda pokus omyl :)
    SPM
    SPM --- ---
    CITRONAK: Bonding udělá to, že síťovky spojí dohromady a udělá nad nimi jedno virtuální rozhraní - takže máš jenom jednu IP adresu, jednu routu a packety se na střídačku posílají obouma rozhraníma. Dlouho jsem to nenastavoval, nevím přesně, ale to co máš napsané +- dává smysl; vyzkoušel bych to :) Co se max. může stát je to, že to buď nebude fungovat nebo to zacyklí síť (což pokud to máš ve switchi, co nemá loopback detekci, tak to tu síť lehce přetíží :D).
    CITRONAK
    CITRONAK --- ---
    SPM: Děkuju za odpověď. Ano, je to na stejné síti. Napadlo mě teď, že by možná bylo řešení pomocí bondingu (nebo jak je to správně), ale nemohu dohledat nějaký návod na raspberry pi.

    Zatím jsem nainstaloval ifenslave pomocí ("sudo apt-get install ifenslave-2.6") a přidal "bonding" do modulu ("sudo nano /etc/modules"). To jsem nějak dohledal a ještě tedy neudělal reboot, takže nevím, zda to něco nezpůsobí :D Nejsem si jistý, že bude stačit takováto konfigurace v /etc/network/interfaces:

    auto eth0
    iface eth0 inet manual
    bond-master bond0

    auto eth1
    iface eth1 inet manual
    bond-master bond0

    auto bond0
    iface bond0 inet dhcp
    bond-mode 0
    bond-slaves eth0 eth1


    Nerozchodil někdo bonding na rPi s mode 0?

    Ohledně rychlosti vycházím z tohoto článku, kde je poznat rozdíl http://www.midwesternmac.com/blogs/jeff-geerling/getting-gigabit-networking
    SPM
    SPM --- ---
    CITRONAK: No, 480Mbps bych řek, že bude fakt jenom teoretický... ono konec konců i ta interní 100Mbps těch 100Mbps často nedá, pač nestíhá, takže nevím jestli sis pomohl... ale zpátky k dotazu.

    Hádám, že si to měl připojené obě síťovky do stejné sítě. Tipnul bych si něco takového, že tam zůstala default routa, která pakety zpět posílala pořád přes první interface (což v takhle malé síti nevadí a vypadalo to ok) a po vytažení kabelu ty pakety zpět šly do toho mrtvého interfacu. Řešení by asi bylo shodit i ten původní interface (ifdown eth0). V budoucnu pokud chceš používat jenom tu druhou síťovku, tak v network/interfaces odstraň auto u eth0.
    FATTY
    FATTY --- ---
    VLASTIS: 1] System-Nastaveni-Vstupni nastaveni-Periferie-HDMI CEC
    CITRONAK
    CITRONAK --- ---
    Zkoušel jsem si přidat USB 2 Gigabit Lan adaptér (takže teoreticky těch 480 mbit místo 100 mbit), abych o něco málo zlepšil propustnost u rPi2 s posledním minibian.

    Zjistil jsem si, zda je rozpoznany "lsusb", nastavil jsem jej do interfaces (sudo nano /etc/network/interfaces, kde jsem pridal "auto eth1" a "iface eth1 inet dhcp"). Poté jsem aktualizoval pomoci "sudo ifdown eth1 ; sudo ifup eth1" a vypsal si rozhraní "sudo ifconfig". Vše ok, dostal další IP a mohl jsem ho na ní pingnout. Ale... pokud jsem odpojil kabel z interního rozhraní, přestalo reagovat i to druhé (nemohl jsem jej pingnout).

    Netušíte, co jsem mohl udělat špatně? Není potřeba reboot?

    Díky za tipy.

    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    VLASTIS: ad 1) Nekde v nastaveni jsem videl vyber chovani, co udelat kdyz dojde k vypnuti. Nejsem ted doma, tak nevim kde, ale urcite je to tam! Nastavoval jsem aby se mi nevypinalo Pi, kdyz vypnu televizi (prave kvuli HDMI-CEC).

    Vec druha s tim stihnutim/nestihnutim vypnuti Pi se da resit na urovni televize. Mam Philips, ktery ma dve urovni vypnuti - pohotovostni rezim a potom "uplne" vypnuti. Pri pohotovostnim rezimu se vypne panel ale USBcka frci dal. V nastaveni TV si potom muzu vydefinovat, kolik minut/hodin ma cekat, nez se vypne uplne, pak se vypnou i USBcka. Takze tohle by to resilo. Nevim ale, jestli toto maji i ostatni televize. Ja na hratky s napajenim nakonec rezignoval a openelec mi bezi 24/7. Vypnuti by bylo v pohode, ale nevim jak bych to potom zapinal ...
    PARASONIC
    PARASONIC --- ---
    VLASTIS: nemas zac ;)

    1. Pi se nestihne vypnout driv nez odeberes napajeni z TV - muzes si zrusit SD kartu
    2. nemam zkusenost, ale nebude to pouzitou kartou (jeji rychlost) youtube ma preci jen optimalizovanejsi kompresy nez iVysilani?
    3. ja na iOSu pouzivam oficialni XBMC appku ktera mi ze vsech vysla nejlepe
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    PARASONIC: ahoj, diky za tip na skvelou OpenELEC distribuci.

    o vikendu mi prislo RaspPI2, nainstaloval jsem posledni OpenELEC kompilaci pro RaspPI2 a zacal vychytavat problemy-tykaji se prevazne OpenELEC a KODI

    treba uz jste to nekdo resil, tak to sepisu sem:
    1] vypinani systemu - je mozne nastavit/vypnout poslani vypnuti sparovanemu zarizeni pres HDMI-CEC?
    pokud vypnu sytem pres tlacitko v CODI, tak se mi vypne i TV a protoze mam R-Pi napajen pres USB z TV, nevim jestli se stihne R-PI vypnout driv, nez mu TV utne napajeni - to napajeni budu resit samostatnym zdrojem, ale i tak bych chtel aby vypnuti rpi nevypnulo TV - to jsem zatim nenasel

    2] mam problem pri prehravani stream videi na iVysilani - u nekterych videi (vetsinou se jedna o HD videa) se mi stava, ze se po nekolika desitkach vterin zaseknou, po peti vterinach nactou buffer a jednou zase na nejakou dobu dal.
    Co pokud t same video prehravam ve stejnou dobu z PC, tak problem neni.
    sledoval jsem jestli nejsou vytizena CPU * nic, jedine co se deje, ze se proste vycerpa 10mB buffer a pak to dlouho ceka na jeho naplneni (mam 5mbit linku, takze to +- 10 vterin nacita..)
    U videi s mensim streamem je buffer porad full a k vycerpani nedochazi.
    Nezda se mi, ze by slo o vsechna HD videa a ze by to byl problem jen iVysilani - myslim, ze to delalo i u PrimaPlay
    na youtube chodi v poradku - respektive tam jsem zatim na problem nenarazil

    3] jakou doprucujete android mobilni aplikaci? mam nainstalovanou yatsi, na ktere se mi libi preposilani youtube videi do RPI, moznost pouzit klavesnici na mobilu misto cvakani ovladacem. Nelibi se mi , ze pri ovladani RPI pres mobil je dost nepresny - nekdy se v menu posunu stejnym pohybem o dve polozky, nekdy o pet..
    Pokud existuje vychytanejsi aplikace, pripadne rady jakto priohnout, tak sem s nimi :)

    4] resil nekdo zprovozneni arkade konyoli na RPI? - co je k tomu potreba vse dokoupit, chodi to bez problemu na OpenELEC, atd..?

    diky
    PARASONIC
    PARASONIC --- ---
    KAERO: Hoj, aktualne resim novou TV protoze si ho chci dat na veci uhlopricku. Kazdopadne u me vyhralo jednoznacne Lightberry, maj HD a klasickou verzi. Navic maj koupitelnej Scart kit diky kteremu muzes v pripade ze tvoje TV podporuje scart out i odchytavat vysilani TV na ambilight.
    KAERO
    KAERO --- ---
    PARASONIC: vybral sis neco? koupil, odzkousel, spokojene doporucis? taky bych se k tomu chtel ted nekdy dokopat.
    WMUTE
    WMUTE --- ---
    nj, tohle je spíš do IPv6 diskuze, než tady do maliniště ..
    WMUTE
    WMUTE --- ---
    Máte někdo zkušenosti s RPi a IPv6? Zkoušim to se SixXS a přijde mě to celý nějak nepřehledný, nebo tomu prostě nerozumim.. Čtu si tu jejich dokumentaci a jsem z toho fakt jelen.
    De facto mám jen adresu přidělenou a adresu PoP. Když chci mít RPi jako IPv6 router pro svoje strojky, musim teda žádat o další subnet, nebo ne? Jak tedy rozdělim adresy mezi další připojený kompy?
    Zkoušim to podle tohohle návodu https://www.sixxs.net/wiki/Raspberry
    Nechápu, proč tam přiřazujou tu PoP adresu na fyzickej interface..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam