• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    MC_KALAPU: Tak ono je to naprosto normalni Ccko, ktery jde jako takovy i kompilovat, jen se musi pridat par hlavicek. Arduino ma hezke knihovny, ktere spoustu veci zjednodusi (a zase nektere znemozni, kdyz si "pod kapotou" nastavi ten chip po svem), ale muzes si napsat i vlastni, nebo si je upravit po svem.

    Ale ten jazyk je fakt obycejne Ccko, jen to v tech prikladech na to moc nevypada, protoze se tam timto aspektem moc nezabyvaji. Ja to treba pro svoje potreby prekladam z prikazove radky primo gcc-ckem (pote, co si tam skriptem dotahnu ty knihovny).
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    TOOMIX: nojo, tak halt uvidime, v nejhorsim to prepisu, az to prijde. Zatim jsem si to tak nejak odvodil z tech prikladovejch programu v tom IDE, tak myslim, ze uz to mam napsany. v nejhorsim to prepisu a snad o nevypada jako nejaky tezky jazyk, to bych mel zvladnout (hlavne ted to co potrebuju je hodne primitivni)..
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ikdyž...

    Arduino Simulator | SourceForge.net
    http://sourceforge.net/projects/arduinosim/

    Arduino Simulators Lineup - Start Developing Without a Real Board - Smashing Robotics
    http://www.smashingrobotics.com/arduino-simulators-lineup-start-developing-without-real-board/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MC_KALAPU: tak to máš smůlu. Můžeš si jen ověřit po buildu, jestli máš celou syntaxi správně ;)
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    TOOMIX: nechci ted byt za blbce, ale bud si nerozumime, anebo nerozumim jen ja tobe (to je pravdepodobnejsi) - ja prave zadny arduino jeste nemam, takze to nemam jak do nej nahrat. potrebuju neco, v cem mi to "jako" pobezi, abych videl, ze to bere "moji" logiku. zkratka, abych si tu nevysnil, ze to mam napsany a pak nebyl v cracku, ze je vsechno jinak
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MC_KALAPU: Stačí zkompilovat, nahrát do arduina a pak poslouchat na jeho virtuálním COMu. Přes Tools - Port nastavíš virtuálním COM, co se Ti nainstaloval, a pak přes Tools - Serial Monitor posloucháš, jak Ti na něj z Arduina chodí každou vteřinu řetězec Hello World!. Takže si pak v loopu vyčteš teploty a vlhkosti a pošleš si je třeba na COM nebo pak do displeje ;)

    void setup()
    {
      Serial.begin(9600);
    }
    
    void loop()
    {
        Serial.write("Hello world!");
        delay(1000);
    }
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    TOOMIX: diky za tip, ten displej je dobry napad, mrknu se jeste po nem..
    to arduino software jsem si nainstaloval, ale jediny co mi to zatim dela je, ze to kompiluje a rika, jestli je tam chyba v syntaxu, ale zadnou emulaci, kde bych tomu daval nejaky treba vstupy tam nevidim... mam to na macu, teda..
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MC_KALAPU: emulátor netřeba, použij Arduino IDE. Akorát sis k tomu mohl přibalit nějaký malý displej (třeba 16x2 - eBay cca 50kč) abys ty teploty viděl, nebo si to budeš muset posílat po sériovce a odposlouchávat. Poslouchat na COM portu taky to IDE umí

    Arduino - Software
    http://arduino.cc/en/main/software
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    Objednal jsem teda nakonec arduino a ten dht22 senzor - nepotrebuju laboratorni presnost, ale zase aby to litalo +- 5% na vlhkosti, to je trochu moc...
    tak cekam, az to dorazi a zacnu si hrat. Nejaky dobry emulator arduina neporadite? abych si mohl pripravit program a pak uz jen vse pospojovat..
    Diky!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KAERO: stejně jako s teplotou, rozdíl oproti DHT22 byl i 5%
    KAERO
    KAERO --- ---
    TOOMIX: a jak jsou na tom s vlhkosti?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DHT11 a DHT22 používám na Arduinu a ta 22 je s přesností úplně jinde. Dal jsem za okno 4x DHT11 a jednu DHT22, všechny vedle sebe, a ty DHT11 se všechny vzájemně lišili o 1-2°C. Vyplatí se připlatit si za DHT22, to je přesný v nějaký přijatelný toleranci, ikdyž na eBay stojí cca 90kč, což je 4x tolik, co DHT11
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    AXTHEB: Diky moc za info, uz jsem na to koukal, a to Arduino bude bohate stacit
    KAERO: Tak zkusim teda dht22, diky moc za upozorneni
    KAERO
    KAERO --- ---
    MC_KALAPU: RPi je na tohle jak kanonem na vrabce. pouzij arduino. a zrovna tenhle DHT11 z dx se mi nepovedlo zprovoznit. mozna mam vadny kus, ale nejak blbne. a jinak - ano, jen to staci pripojit na gpio piny a brat data a spinat. tyhle moduly jedou na 3.3V i 5V a maji vlastni trandaky aby nezatezovaly GPIO vstupy.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MC_KALAPU: dht11 se vyhni, meri uplny bludy. dht22 je o neco min spatnej.
    ALESH
    ALESH --- ---
    MC_KALAPU: ja jdu jen nahodou kolem, neznam poradne ani jedno, tak si to poradne over :)
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    ALESH: Popravde, jak na to ted koukam, tak mas ocividne pravdu...
    ALESH
    ALESH --- ---
    MC_KALAPU: nebude na tohl elepsi arduino?
    MC_KALAPU
    MC_KALAPU --- ---
    Mam takovou obsirnejsi otazku - rad bych si postavil susarnu na maso ze starsi lednice a premyslim, jak ji kontrolovat. Porad me trochu svadi myslenka vyuzit na to rpi, ale potrebuji se ujistit, jestli vse funguje tak, jak si predstavuju, takze:
    V zasade si prestavuju mit 2 vstupy (vlhkost a teplotu uvnitr) z neceho, jako je tento senzor http://www.dx.com/...fr4-temperature-humidity-sensor-module-for-arduino-red-blue-300280#.VQlXyGYSGz4
    a potreboval bych na zaklade dat z tech senzoru ovladat 4 vystupni rele, asi na necem takovym http://www.dx.com/p/8-channel-5v-solid-state-relay-module-board-red-blue-121337#.VQlXMGYSGz4 (napajeni lednice, napajeni zvlhcovacky, vetrak1, vetrak2).
    Tak, a ted ke konkretnim otazkam:
    1) Je to tak, ze v podstate jen pripojim ten blok s relatkama pres ten GPIO na jednotlive kanaly a na nich jen protahnu napajeni jednotlivych pristroju?
    2) Ten vlhko/termo sensor zase jen pripojim na GPIO a bude mi to z nej brat data?
    3) Je nejake pratelske prostredi, ve kterem si muzu napsat program, ktery by bezel a cely ten system ovladal? (mam nejake zkusenosti s programovanim PLC) Idealni by bylo, kdyby existoval nejaky emulator, kde bych si to zkusil naprogramovat a mohl bych zkouset, jak mi to funguje a idealne we woknech, teda...

    Za kazdou radu budu moc rad, diky moc!
    PELDA
    PELDA --- ---
    Mam tu jedno temer nepouzite RPI model A.
    Kdyz by to nekdo chtel, napiste do posty a domluvime se.
    Praha nebo posta.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam