• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TR1
    TR1 --- ---
    MUXX:
    Ja podezrivam ramecek, mam v nem jiz 5 disk (Hitachi, Fujitsu 2x Seagate i WD) a vsechny disky se vypinaji shodne po 60 vterinach necinnosti.

    KAERO:
    Nedostatecnym napajenim to nebude. Pouzivam 2A adapter a k RPI mam pripojeny pouze ext. disk a sitovy kabel, nic vic. Navic pri kopirovani ktere jsem provadel v delce cca 45 minut by se nedostatecne napajeni projevilo tim spis ale neni tom tak, disk se vypnul az po jeho dokonceni.
    KAERO
    KAERO --- ---
    TR1: a se samostatnym napajenim disku si to zkusil? nemuze byt ze pretizeni vyvola pokles napeti co disk/OS nezvladne?
    A jakou mas na RPi distribuci? Mam pocit ze raspbian zadny hdparm nenastavuje, tj. normalne by disk nemel usinat. Jo a hdparm chce sudo.
    TR1
    TR1 --- ---
    SPM:
    ramecek jsem koupil teprve vcera (i-tec) a zatim jsem ho jinde nez k RPI pripojeny nemel. Dnes v noci ho na zkousku pripojim k notebooku a uvidim. Take jsem si na zkouseni pribalil jiny ext. ramecek a nekolik 2.5" disku.

    MUXX:
    Aby ti bezel externi 2.5" disk bez pridavneho napajeni musis v /boot/config.txt pridat tyto prikazy:

    max_usb_current=1
    safe_mode_gpio=4

    Me tez prijde jako by nepropustil prikaz hdparm protoze pokazde dostanu hlasku:
    G_IO: bad/missing sense data, sb[]: 70 00 05 00 00 00 00 0a 00 00 00 00 20 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
    ELPASO
    ELPASO --- ---
    ZPC: noooo tak toto je jeden z nejhodnotnejsi prispevku za posledni mesice :)) neco jako tento muj, ale neodolal jsem ;)
    MUXX
    MUXX --- ---
    TR1: jaky disk a pres co to mas připojené? me se 2,5" ani neroztoci a když roztoči tak USB v rámečku nepropustí hdparm prikazy. nakonec jsem musel koupit jinej ramecek s externím napájením.
    ZPC
    ZPC --- ---
    taky jsem pořídil RPi2 ... roztomilé... s linuxem jsem nedělal cca 15 let, takže je co oprašovat...
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: Nemůže to být nějaká super funkce přímo toho externího disku? Tedy, když ho připojíš k normálnímu PC, tak taky usne nebo jede normálně?
    TR1
    TR1 --- ---
    Ahoj, poridil jsem si sve prvni rpi (rpi2) a postupne do toho pronikam. Momentalne se ale celou noc trapim a uz nevim kudy kam s usinamim externiho disku kazdych cca 30-60 sekund. Neporadil by mi nekdo, jak to uplne vypnout nebo alespon prodlouzit na nekolik desitek minut?

    prikaz hdparm -S xxx /dev/sda o kterem se na netu vsude pise pise mi zkratka nepomaha :(
    KAERO
    KAERO --- ---
    MILAZAJICEK: jo tu jsem mel taky, a ta byla super, trackball perfektni.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    KAERO: já mám předchozí verzi bez podsvícení ale s celkem velkym trackballem
    KAERO
    KAERO --- ---
    jo, fyzicky vypinac na klavesnici je s deckama nutnost :)
    mam tohle:
    http://www.amazon.com/Lenovo-Multimedia-Remote-Keyboard-N5902/dp/B005OTXLLC
    to kolecko uprostred funguje jako touchpad, ale je to moc male. jinak ale baterky vydrzi a logitech pod linuxem fungoval vzdy vyborne
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    KCHARI: mně to funkuje. touchpad si dělá co chce jenom když k němu přiblížím ruku. je trocha citlivější, nemusí se přímo dotknout, to je fakt. já ho stejně nepoužívám ;) odpojit se zatím neodpojila nikdy, ani baterka se zatím za půl roku nevybila - ale my to teda vypínáme kvuli děckám, aby s tím neblbli
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    DOKKTOR: mam tu samou a nespokojenost. touchpad si sem tam dela co chce, občas se klavesnice odpojuje... priste kupuju něco lepšího :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PISKVOR: na bt potrebujes u maliny dongle tak jako tak, tak je lepsi si koupit nejakou klavesnici, co ma dlouhou vydrz. Logitech takovy treba dela, tam mi vydrzi baterka rok a vic a to i v mysi
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AZIM: Ty "sjednocený" mají výhodu, že se do zařízení tváří jako normální USB klávesnice, zatímco BT potřebuje ještě párovat v OSu. Zase na ty proprietární potřebuješ zvlášť USB dongl.
    AZIM
    AZIM --- ---
    ahoj, jakou doporucite wireless keyboard na raspi2 na kterym bezi vicemene jenom openelec ... ted mam usb ale rad bych se toho kabelu zbavil, nevim jestli logitech unifyi... nebo nejakou bluetooth ? zkusenosti ?
    KAERO
    KAERO --- ---
    MC_KALAPU: uprimne s tou vlhkosti - v praci mame prumyslove meraky za 5 000 Kc a vyse, ktere jsou urcene na sledovani laboratori (nekolik typu ruznych vyrobcu), a vsechny potrebuji jednou za rok ci dva prekalibrovat, a dotahuje se to o jednotky % r.h. takze silne pochybuju ze ten blby dht22 bude lepsi. i kdyby po vyrobe meil superpresne, po roce to ujede buhvi kde a za 3 roky tomu verit vic nez tech +- 5% nemuzes.
    SCHRAPNEL
    SCHRAPNEL --- ---
    Hoj, zhanam nejaky osvedceny wifi usb dongle pre Pi 2, s cim mate skuesnoti? Dik.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    MC_KALAPU: Tak ono je to naprosto normalni Ccko, ktery jde jako takovy i kompilovat, jen se musi pridat par hlavicek. Arduino ma hezke knihovny, ktere spoustu veci zjednodusi (a zase nektere znemozni, kdyz si "pod kapotou" nastavi ten chip po svem), ale muzes si napsat i vlastni, nebo si je upravit po svem.

    Ale ten jazyk je fakt obycejne Ccko, jen to v tech prikladech na to moc nevypada, protoze se tam timto aspektem moc nezabyvaji. Ja to treba pro svoje potreby prekladam z prikazove radky primo gcc-ckem (pote, co si tam skriptem dotahnu ty knihovny).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam