• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TR1:
    no dobre ale slo by to nejak lepe ? podivat se kolik je rychlost disku A, disku B a pak kolik je rychlost pole ? Totiz prijde mi ze pokud jsou ty hodnoty stejne je to mereno pres nejake uzke hrdlo u dvou tak pomalych veci bych ten rozdil ocekaval.

    (jinak ten test se dela pres prikaz hdparm -tT /dev/)

    No a druha otazka proc nezrcadlis i se systemem ? kdyz ti odejde karta mas pak predlohu a nemusis to prebouchavat :)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    TR1: Já nic, malina ho tam má. RPi2 to má výrazně lépe a radostněji.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    zacina me lakat myslenka NLB storage clusteru postavenem na RPi2. :)
    TR1
    TR1 --- ---
    RAINBOF:
    lokalne to prenasi stabilne kolem 11.6 MB/s, mam to ale poskladane ze soucastek co dum dal tak by mozna s lepsi mSD nebo flashdiskem mohla byt rychlost jeste o malicko vyssi.

    PISKVOR:
    co porad mas s tim USB? Kopirovani z RPi2 probiha stabilni rychlosti mezi 11.2-11.4 MB/s coz je nejakych cca 90mbit/s a to je hodne blizko k teoreticke rychlosti 100mbit sitovek. Udelej si test na vykonnem pc se 100mbit sitovka a urcite na tom nebudes lepe.
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    ZUZU: To je jedno, já v tuhle chvíli netoužím po konkrétním řešení, spíš experimentuju, zkouším, co je možné. Pokud funguje TV, měl by fungovat i satelit. Problém je v tom, že satelitní USB není úplně běžná věc, tak nevím, jak bude fungovat...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    na dvojce se k tem 100mbit snad i docela priblizim, kdyz prictu overhead. Pouzivam NFS.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PISKVOR: jednička mi přenesla cca 60Mbit ale to už byla vytížená na 100%
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    KRISHNA: ...kde těch 100 mega*bitů*/sec je teoretická maximální propustnost linkový vrstvy; zrovna u malin nedosažitelný ani z leknutí, protože USB overhead.
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    TR1:  vzdyt malina ma 100Mbit sitovku, tak to je tenhle test tak trochu k nicemu ne? :)))
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TR1: nechtěl bys ten test udělat i lokálně?
    TR1
    TR1 --- ---
    Kdyby to nahodou nekoho zajimalo, davam sem test RPi2 se SW raidem1

    Testovaci RPi2 s cerstvou instalaci Raspbian - jessie (lite), proveden upgrade a nainstalovan: mdadm, samba a webmin. Raid1 byl vytvoren z 8GB flashdisku a externiho 2.5" HDD o velikosti 80GB.

    fdisk


    mdadm


    Testovaci RPi2 jsem porovnal s druhym RPi2 ktere mi tu bezi jako domaci server. Na nem je nainstalovan Raspbian - wheezy se sluzbama: webmin, apache, openvpn, bind9, samba a isc-dhcp-server, jako uloziste slouzi externi 2.5" HDD o velikosti 1TB. Vsechna zarizeni jsou pripojena kabelem cat5e k routeru s 1Gbit rozrhanimi. Test jsem provedl ulozenim (ukladani je narocnejsi nez-li cteni) souboru o velikosti 5.65GB.

    Non-raid1


    Raid1


    Popravde, cekal jsem s Raidem podstatne horsi vysledky a to jeste zkusim zitra otestovat, zda nahodou cely raid nebrzdil stary flashdisk.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TR1: raspi ma pomaly usb. Strasne pomaly.
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    TRAVIX: mám zkušenost, že rbpi s distribucí osmc a usb tv donglem umí i nahrávat, je tam kodi jako rozhraní a umí to samo nainstalovat a zprovoznit tvheadend. poté co se to podaří to nastavit (ladění kanálů, to není uplně user friendly), tak je to pak na ovládání jednoduchý, a jde tam nastavovat nahrávání i přes síť. ale vím, že to je úplně jiné řešení, nežs chtěl... :)
    TR1
    TR1 --- ---
    GHORMOON:
    i tady mas pravdu ale ja se na RPi2 zaroven i ucim linux :)

    Jinac raid1 lze vytvorit bez problemu, dnes se budu snazit otestovat jeho rychlost protoze ho mam slozeny ze dvou uplne odlisnych disku a ta mSD se zda dost pomala :(
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    TR1: raid samozrejme ma smysl, kdyz se ti ty data meni prubezne. ale jestli jde o zalohu jednou za mesic, tak bych si tam asi netahal dalsi promennou, co to komplikuje a proste to zkopiroval :)
    TR1
    TR1 --- ---
    GHORMOON:
    no uvidime, treba ti dam za pravdu ale nejdriv si to vyzkousim :)
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    TR1: jestli pak nebude spolehlivejsi a jednodussi ho proste zkopirovat na obe karty ... :)
    TR1
    TR1 --- ---
    SPM:
    mam pujceny flashdisk tak to zkusim zkombinovat s jednou pametovkou co mam volnou abych si otestoval zda to vubec jde a taky rychlost zapisu. Jinac je samozrejme, ze tu zalohu budu mit jeste i jinde. Tohle by bylo fakt pro vsechny pripady kdyby zkolaboval muj pc a treba i externi disk. Zalohu delam vzdy 1 den v mesici do 8GB truecrypt kontejneru jehoz kopii bych pro vsechny pripady zkopiroval jeste na RPi
    SPM
    SPM --- ---
    TR1: nezkoušel jsem, ale teoreticky nevidím moc důvod, proč by to na linuxovém SW RAIDu nemělo fungovat. Potencionální problém může být, že to do toho USB bude rvát 2x tolik dat, takže zápis bude pomalejší, než kdyby tam byla jenom jedna karta. Pak bych asi vypl automatický resync RAIDu po x dnech, co minimálně v čistém debianu někde zakopaný je. A pak teda díky mým dobrým zkušenostem s kvalitou SD karet bych se zamyslel, jestli ty data stejně ještě nervat někam jinam, aspoň jednou za x hodin :-)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    SUMI: imho neni treba.
    nainstaluj raspbian, do nej nainstaluj kodi a pak na foru si najdi jak se dela manualni instalaci retropie
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam