• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THOMASMORTA: ne je to stejny. jen to vychazi z toho ze MS distribuuje jen binarni tvar takze nejaky portovani a ohybani je mozne pouze mimo jadro systemu.
    Dnesni linux neni to co byl linux pred 10ti lety. Stejne jako Windows dneska se kompatibilita presouva na "druhou" vrstvu tj na ruzne interprety takže dneska většina věcí běhá v prostředí něčeho jiného od .NET frameworku až po flash či html5. Důkazem budiž android.

    Táakže když si pořídíš Windows pro ARM a spustíš na tom v prohlížeči Facebook půjde ti stejně (blbě) jako na Linuxu.

    Závěr nad tím dělám ten že
    hračka = hraju si
    = rozbíjím, zkouším, upravuju, přidávám. = raspi a obecně se rýpu ve všech těch nových boardech.

    hračka = nevýkoný, nenápadný pc bez nároku na výkon
    = sháním aktuální stroj (ideálně 6gen) v ITX a menším provední. Čekám pak od toho že na to 5let nebudu muset sáhnout a v zásadě jsem schopen zapomenout co v tom vlastně je za HW.

    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    RAINBOF: To je docela zajímavé info - kde bych se mohl víc dozvědět, jak to funguje? Deset let šla informatika mimo mě a teď doháním ten skok:-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Ale pokusím se na RAINBOFův dotaz odpovědět obšírněji: Hledám nějakou počítačovou hračku pro nevlastního otce. Je v důchodu, zjevně márád moderní elektronické hračky, ale nemá moc peněz. To v současnosti vede k tomu, že má počítač často dost zahlcený reklamou a občas i malwarem.
    Nikdy neprošel hlubším informatickým vzděláním, živil se prací se dřevem. Na stará kolena asi nemá smysl ho učit ovládat linux, ale rád bych něj udělal poučeného uživatele. Sám ale netuším, jak na to - ani o literatuře pro tuhle cílovku nevím. Rád si nechám poradit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THOMASMORTA: no tady se dostavame na tenkej led W10 maj verzi pro arm a verze bez desktopu (core se ji rika ve svete serveru) je zdarma.
    tj mas neco jako cistej raspbian. Horsi je to pak dostupnosti zdrojaku sw kdy ho musis prelozit pro arm protoze by x86/amd64 binarka nebezeala.
    MS cpe do lumii Win10 s desktopem pro mobil coz se nazyva W10 phone. Jsou to "klasicke widle". jen jsou pro arm. je li pro tebe klasika x86 platforma tak je to ale jina povidka :D
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    RAINBOF: Tak proč MS cpe do Lumií Win10 Phone, když by tam mohly být klasické widle?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THOMASMORTA: w10 rozjedes i na ARMu je dost otazkou co si pod hranim predstavujes.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    TEAPACK: Nevím, jestli Toomixovi nešlo o x86 procesor. Přiznám se, že by se mi také líbila deska na které rozeběhnu plnohodnotné Win10, abych si s nimi mohl hrát.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    TOOMIX: jako klidne bych do toho sel, specialne, pokud ten ethernet neni pripojenej pres USB, ale pres PCI :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Minipočítač JaguarBoard: Levný, podobný Raspberry Pi a spustíte na něm Windows! | cdr.cz
    http://cdr.cz/clanek/minipocitac-jaguarboard-levny-podobny-raspberry-pi-spustite-na-nem-windows
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KCHARI: zpozdeni tam bude vzdycky, pokud ti audio nesedi k videu, budes muset pozdrzet video.
    SUK
    SUK --- ---
    KCHARI: Co NetJACK?
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    PALUSHA: no to znam, ze jo. u rodicu provozuju OSMC k plne spokojenosti, ale to nechci. ja chci poustet veskery audio z pc pres raspi do zesiku. a nechci zpozdeni :)
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    KCHARI: ja se neptal :) To jsem nabidl jako reseni. Hudbu ti to prehraje taky a video bez problemu. Melo by to v pohode jit i s prevodnikem.

    BTW ja mam dve Raspi, jedno ciste Volumio @ HifiBerry a druhe OSMC na video.
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    PALUSHA: Volumio pres UPNP
    PALUSHA
    PALUSHA --- ---
    KCHARI: openELEC? OSMC?
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    chtel bych se optat, jestli tady nekdo mate zkusenosti se streamovanim z pc do raspi (mam na nem RaspiDAC od Grulicha). pouzivam to uz docela dlouho na pousteni hudby pres Airplay z telefonu nebo ci hudby z NAS, coz funguje velmi dobre sic s malickym lagem na zacatku prehravani, ale u hudby to je ok. ale kdyz jsem ted zacal laborovat s tim, ze bych si treba prehral video na pc a streamoval to do raspi, tak jsem narazil na to, ze ten lag je v radu sekund a to je dost nepouzitelny.
    zatim jsem do toho moc nevrtal, ale co jsem zbezne prohlidl internet, tak spis to nefunguje nez funguje. ma s tim tady nekdo nejaky zkusenosti? abych zbytecnou snahou o zprovozneni nepromrhal x hodin :) dik
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MIKROM: no me na rdesku nesly nektery klavesy v horni rade a numerika vubec. cestina byla domrvena hadam ze to ma spojitost.. jenze klavesnici v systemu jsem mel spravne.
    MIKROM
    MIKROM --- ---
    RAINBOF: na hackaday.com bylo včera jak připojit ps2 klávku přes gpio
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SUCZKER: dej pak vědět jak jsi rozchodil klavesnici...
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    prave jsem objednal dvojku, pote, co jsem venoval jednicku s 256 MB ram, za ctrnact dni me na tom budou jedni silenci ucit rozchazet docker s failoverem z jednoho RPi na druhy :)

    Kdyz se objevila ta dvojka, tak tu nekdo tvrdil, ze uz je ta rychlost snesitelnejsi. Nicmene moje dlouhodoby vyuziti bude spis tohle thin client distro: http://rpitc.blogspot.be/ - poreferuju, jaky s tim mam zkusenosti :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam