• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    LEXXA: já už se nemůžu dočkat =D jen škoda, že jsem nestihl ještě přiobjednat PineA0, ale snad se to ještě podaří B-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Tak zas to orange pi one je asi nejlevnější cesta jak dostat data z usb zařízení na internet s ssl, to za drobný risk asi stojí.
    KAERO
    KAERO --- ---
    NINE_OF_NINE: jo. Vsude je milion napodob maliny, ale cteni zkusenosti odrazuje. Celkem me prudi, ze zadni novinari o tom moc nepisi, maximalne udelaji hardwarove srovnani.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ja jsem zvedavej na ten PINE64. s tim ze se mi ted osmc zadychava (a zaroven je to pro me optimalne konfigurovane) tak trosku nakopnout hw by nebylo marne.
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    TOOMIX: moje zkusenost s Orange PI (konkretne Orange PI PC) je takova ze prisel, zkusil jsem nemalo oficialnich i neoficialnich buildu a fungoval asi 10 minut (jeden uspesny boot). Kdyz jsem prodejci na Ali napsal ze zbozi nefunguje vubec nereagoval. Refund se mnou vyresil az Ali cca 90% vymenou ze nebudu muset posilat zbozi zpet. Co jsem prochazel fora nejsem zdaleka sam.
    Jinak ta karta funguje na RPi bez problemu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Další alternativa k Raspberry Pi: Mini PC Orange Pi One stojí pod 300 Kč | cdr.cz
    http://cdr.cz/clanek/dalsi-alternativa-k-raspberry-pi-mini-pc-orange-pi-one-stoji-pod-300-kc
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    SUMI:
    pokud by to ještě nekoho zajímalo, tak na osmc lze retropie velice jednoduše dostat pomocí retrosmc - https://github.com/mcobit/retrosmc - je to opravdu noobproof, takže i já jsem to zvládnul. jedině možná, že jsem nenašel, jak se z osmc leze do terminalu, takže jsem tam šel přes ssh z druhého pc.
    pokud k tomu chcete ještě ten raspbian, tak nejjednodušší je, jak už padlo, na raspbian nainstalovat kodi a pak retrosmc
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    THOMASMORTA: Anekdota: pokud jsem kdy experimentoval spolu s uživateli ve směru "úplně jako Windows (XP), na něž jsem zvyklý," strašlivě to zhavarovalo na první odchylce odstínu tlačítka, prvním popisku o pixel mimo, nebo prvním textu s jiným velkým písmenem. A přesně tak to je s Windows na x86 a Windows na ARM: to není ani port (stejný kód zkompilovaný pro jinou architekturu), to je klon (jiný kód pro jinou platformu), pod kterým rozhodně nespustí to, co pod Win x86/x64 funguje.

    TL;DR: hodí ti to frustrovaně na hlavu, že Tohle Přece Nejsou Windows (a bude mít určitým způsobem pravdu).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    THOMASMORTA: V tom případě se podívej na nějaký microPC od Alzy nebo CZC, stojej kolem šesti tisíc, věší se na monitor a rozjedeš na nich plnohodnotné wokna nebo user-friendly distro linuxu a není co řešit. Malina a podobné jsou opravdu pro lidi, co se v tom chtěj aspoň občas rejpat.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THOMASMORTA: ne je to stejny. jen to vychazi z toho ze MS distribuuje jen binarni tvar takze nejaky portovani a ohybani je mozne pouze mimo jadro systemu.
    Dnesni linux neni to co byl linux pred 10ti lety. Stejne jako Windows dneska se kompatibilita presouva na "druhou" vrstvu tj na ruzne interprety takže dneska většina věcí běhá v prostředí něčeho jiného od .NET frameworku až po flash či html5. Důkazem budiž android.

    Táakže když si pořídíš Windows pro ARM a spustíš na tom v prohlížeči Facebook půjde ti stejně (blbě) jako na Linuxu.

    Závěr nad tím dělám ten že
    hračka = hraju si
    = rozbíjím, zkouším, upravuju, přidávám. = raspi a obecně se rýpu ve všech těch nových boardech.

    hračka = nevýkoný, nenápadný pc bez nároku na výkon
    = sháním aktuální stroj (ideálně 6gen) v ITX a menším provední. Čekám pak od toho že na to 5let nebudu muset sáhnout a v zásadě jsem schopen zapomenout co v tom vlastně je za HW.

    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: scratch je cesky, a neni to prikazova radka. kru*a proc vsichni s linuxem mysli na prikazovou radku? neni rok 2005. ale jestli je navykly na windows xp/7, tak nove windowsy mu taky moc nepomuzou. neni ale teda lepsi spis normalni pccko, nez se ucit nove veci na novych jednodeskovych pocitacich?

    navic pod pocitacovou hrackou si jaksi automaticky predstavim delani novych veci, a ne toho co uz umi. co by mel na te hypoteticke pocitacove hracce vlastne delat?
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KAERO: Je opravdu jednoduchý, pokud je Tvůj mozek nastavený na učení nových věcí. Když Ti je pětašedesát a v životě jsi nedělal informatiku, tsk chceš své znalosti spojit s tím, co umíš - to jest Windows a Andriod. Bojím se, že pro malinu by musel nejdřív zapomenout, co už umí, aby se to naučil jinakk. A na příkazovou řádku zapomeň:-( Navíc neumí anglicky.
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: a co takhle malina, scratch, par diod, tlacitek a propojovaci kabliky? scratch je opravdu jedoduchy
    KAERO
    KAERO --- ---
    ta snaha cpat windowsy na slabsi jednodeskove pocitace narazi na tyhle problemy:
    -windows core nemaji desktop a jsou komplikovane, vetsina win softu na tom nejede
    -windows pro arm nespusti windowsi programy pro x86
    -plnohodnotne widnows jsou naroce a zaberou vetsinu ramky, a jeste to pojede pomalu

    a proto vivat linux a opensource - dobry software je opensource a clovek si ho muze prekompilovat na ruznou architekturu dle libosti (obvykle), a hlavne desktop se da zvolit nejaky jednodussi takze operacni system nezabere moc ramky, a pokud neni potreba desktop tak v bashi se toho da delat moc (windowsi powershell, ja vim, ale je to fuj)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    RAINBOF: To je docela zajímavé info - kde bych se mohl víc dozvědět, jak to funguje? Deset let šla informatika mimo mě a teď doháním ten skok:-)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Ale pokusím se na RAINBOFův dotaz odpovědět obšírněji: Hledám nějakou počítačovou hračku pro nevlastního otce. Je v důchodu, zjevně márád moderní elektronické hračky, ale nemá moc peněz. To v současnosti vede k tomu, že má počítač často dost zahlcený reklamou a občas i malwarem.
    Nikdy neprošel hlubším informatickým vzděláním, živil se prací se dřevem. Na stará kolena asi nemá smysl ho učit ovládat linux, ale rád bych něj udělal poučeného uživatele. Sám ale netuším, jak na to - ani o literatuře pro tuhle cílovku nevím. Rád si nechám poradit.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THOMASMORTA: no tady se dostavame na tenkej led W10 maj verzi pro arm a verze bez desktopu (core se ji rika ve svete serveru) je zdarma.
    tj mas neco jako cistej raspbian. Horsi je to pak dostupnosti zdrojaku sw kdy ho musis prelozit pro arm protoze by x86/amd64 binarka nebezeala.
    MS cpe do lumii Win10 s desktopem pro mobil coz se nazyva W10 phone. Jsou to "klasicke widle". jen jsou pro arm. je li pro tebe klasika x86 platforma tak je to ale jina povidka :D
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    RAINBOF: Tak proč MS cpe do Lumií Win10 Phone, když by tam mohly být klasické widle?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    THOMASMORTA: w10 rozjedes i na ARMu je dost otazkou co si pod hranim predstavujes.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    TEAPACK: Nevím, jestli Toomixovi nešlo o x86 procesor. Přiznám se, že by se mi také líbila deska na které rozeběhnu plnohodnotné Win10, abych si s nimi mohl hrát.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam