• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    takze je to presne naopak, nez tady axtheb napsal, nas bude mit tretinu funci oproti serveru :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja prave ted resim, ze chci nas, ale rozhodl sem se ze si udelam server, protoze ten se hodi na mnohem vic veci, spotreba me netrapi, stejne mam i normalni pc porad pusteny, kdybych mel tohle resit, tak se z toho poseru
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    AXTHEB: tretinu funkci ? to mi chces vykladat, ze kdyz tam bude plnohodnotny operacni system, tak to bude umet min, nez nejaky dedikovany od vyrobce nasu ? ale ale ale, to si vazne myslis ?
    na jednom webu sem nasel odhadem 20 distribuci linuxu primo vytvorenych na nas, s popsanymi vyhodami a nevyhodami, i kdyz zrovna nebude tam to co chces, tak se to da nainstalovat.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    AXTHEB: tak pozor. asus eee s atomem a freenas distrem pohodove tahne dva disky a iscsi jede velice fofrem uz dost dlouho. dela to to samy co synology.
    KAERO
    KAERO --- ---
    AXTHEB: jo, spotreba me taky trapi. defacto jedine co potrebuju je NFS, a teda ten iSCSI, ale proc musi mit komercni NASy ve standby stavu 8 W (obvykle cislo jak to tak prochazim) fakt nechapu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    PISTA1: jenze ani v komore ani na chodbe nemam internet ani elektrickou zasuvku :(
    ANDY_WARHOL: cert vem skrin, tu nepotrebuju. ale spis me treba prekvapilo, ze freenas potrebuje aspon 4G ramky, a pak jsem do toho zabredaval a nemam moc jasne jake parametry jsou vlastne treba.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANDY_WARHOL: Akorát to bude mít oproti NASu o půlku větší spotřebu, poloviční výkon a třetinu funkcí ;)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    KAERO: No však právě od toho je NAS, kterej si šumí někde v komoře či na chodbě a v obytných místnostech máš krásný ticho.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAERO: kup nejakou mini itx desku s integrovanym procakem a pasivem a s napajenim notebookovym trafem, skrin se da i vyrobit (nasel sem nejaky plany na vyrezani laserem)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MUXX: jo tohle me taky zaujalo. navic uz delsi dobu premyslim ze bych si poridil NAS.
    (jenze komercne prodavane nasy maji vetracky, to nesnasim, a homemade nas moc nevim co a jak)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    AXTHEB: strasna sranda
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GANDALFSEDY: jenže malina má rpi foundation která se o podporu snaží, pomeranč má akorát ty, jak si to napsal, svině.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    AXTHEB: jj presne tak, az na to nejaky cinani ... mnohem lepsi model ... ale urcite to neni pro kazdyho ... malinu zas vyrabi nejaky sony, ale na prdel si z toho zrovna nesednu :) muzes si vybrat reseni na noooba 35 nebo 16 za neco s cim si muzes hrat kazdej chce neco jinyho
    btw vetsina tech distribuci na maliniu taky vznikla z prace dobrovolniku co se tomu zadarmo venuji, nadace je rozhodne vsechny nevytvorila, stejne jako shenzhen xunlong dodava androjda a diky dobrovolnikum si uz dneska pustis armbian a openelec
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GANDALFSEDY: myslíš orangepi, který vyrábí nějaký číňani co na se úplně serou a běhá to jen díky pár lidem co se tomu zadarmo věnují? Aspoň takový pocit z toho mám já.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    KAERO: ja sice rpi taky pouzivam na leccos, ale firmu jako takovou uz moc rad nemam, podle me tam sedi stejny svine jak kdekoliv jinde ... proto me vic treba tesi kdyz se podari nekam posunout ten orange pi kterej defakto vyviji par lidi z komunity a trva jim to dyl atd ... dokonce i ty jejich boardy jsou mnohem horsi kvality nez rpi a to vsechno v klidu prekousnu :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    GANDALFSEDY: no jak jsem psal, myslim ze stoji vzit v uvahu ze RPifoundation ma historii 4 let poctiveho rozvijeni a udrzovani. takovou podporu ma uz jen tak odroid. ano, je to spotrebni zbozi. puvodni diskuze vznikla nad uvahou TURBOMATIKa co je nejlevnejsi. tak jsem si jen dovolil poukazat na hledisko ze cena neni vse.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    ale s malinou je to stejny, ten blobik tam vyresili cca rok dva zpatky kdyz broadcom zverejnil potrebne info, ale to taky neznamena ze ten otevrenej ovladac kterej nekdo pripadne napsal neprestanou udrzovat ... proto jsou tyhle hracky spotrebak za spotrebakovou cenu, kdyz to co je prestane stacit tak se koupi novejsi malina, nebo nejaky jiny boardik a jede se zase chvilku dal, pak se najde nekdo kdo prijde s tim jak tyhle stary veci co sou jich plny smetaky nejak rozumne vyuzit, hackaday to zverejni a vsichni si koupi novou malinu nebo jinej boardik .... takkze nejaky blob je uplne sumak kdyz se prihlidne k tomu jakou maj tyhle hracky zivotnost ... obzvlast kdyz to fakt jen prehrava video z flashky a neni to na netu tak je tu uuuuuplne jedno
    u intelu je treba daleko vetsi pruser ty jejich tmp nebo jak tomu rikaji security cipy nez nejakej blob u grafiky
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISTA1: Přesně na tohle mám k mobilu Micro usb na HDMI+ BT myš + kbd. Žádná sláva to není, a stejně musím tahat HDMI kabel. Malina mě taky napadla, ale zase je to další věc navíc - mobil mam furt.
    KAERO
    KAERO --- ---
    THOMASMORTA: nebrani mi nic. pokud ale chces treba video akceleraci, a je k tomu treba binarni blob, ktery dodava jen vyrobce v te sve verzi linuxu, a muze ukoncit podporu klidne po pul roce, jak uz se u nekterych stalo, tak to nevyuzijes plnohodnotne. a i kdyz je ovladac plne opensource, pokud ho v jadre nikdo nebude udrzovat, casem tam novejsi linux nenahrajes. ale uz se trochu opakuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam