• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Jestli ještě neznáte, tak tohle považuji za hodně zajímavý projekt a taky jeden z levnějších způsobů, jak udělat notebook z Raspberry (mimo jiné)

    NexDock: The World’s Most Affordable Laptop | Indiegogo
    https://www.indiegogo.com/projects/nexdock-the-world-s-most-affordable-laptop--2#/story
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    mozna jen pozor na iSCSI. i u vyssich trid Synology nasu jsem s iSCSI dokazal pekne ty krabicce zatopit. Vyhulit CPU a RAM na 90-100% nebyl vibec zadny problem. a to jsem mel jen jeden server s dvema LUNama. je to zrava svine ale uzasna, vazne uzasne jednoducha svine
    KAERO
    KAERO --- ---
    to je vlastne to co mne odrazovalo od koupe komercnich nasu, jako treba synology za 6 kKc - cast ceny pokryva jejich software, a co ja vim co budu chtit v budoucnu pouzit, ted mam dojem ze mi staci jen nas, nanejvys iscsi, a ty dalsi moznosti bych bral jako zbytecne vyhozene penize. jenze jak se znam, casem bych chtel vic, a to vzdycky skoncim u toho ze vyrobce to povolil jen takhle a ja to chci jinak.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ten openmediavault, co pouziva simplenas, vypada moc pekne. asi to nejprv zkusim ve virtualu a berryboot na maline, a pokud to openelec pojede, tak si nejaky nas z neceho postavim
    FATTY
    FATTY --- ---
    MUXX: diky za info, o bootberry jsem nevedel. Otazka kolik vykonu (energie) si to iSCSI veme, pokud to pujde rozchodit v nejake minimalizovane forme na Turrisu, urcite vyuziju.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    About - SimpleNAS -DIY NAS for Banana Pi/ PRO,Cubieboard2, Odroid C1 & Raspberry Pi
    http://simplenas.com
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    takze je to presne naopak, nez tady axtheb napsal, nas bude mit tretinu funci oproti serveru :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja prave ted resim, ze chci nas, ale rozhodl sem se ze si udelam server, protoze ten se hodi na mnohem vic veci, spotreba me netrapi, stejne mam i normalni pc porad pusteny, kdybych mel tohle resit, tak se z toho poseru
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    AXTHEB: tretinu funkci ? to mi chces vykladat, ze kdyz tam bude plnohodnotny operacni system, tak to bude umet min, nez nejaky dedikovany od vyrobce nasu ? ale ale ale, to si vazne myslis ?
    na jednom webu sem nasel odhadem 20 distribuci linuxu primo vytvorenych na nas, s popsanymi vyhodami a nevyhodami, i kdyz zrovna nebude tam to co chces, tak se to da nainstalovat.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    AXTHEB: tak pozor. asus eee s atomem a freenas distrem pohodove tahne dva disky a iscsi jede velice fofrem uz dost dlouho. dela to to samy co synology.
    KAERO
    KAERO --- ---
    AXTHEB: jo, spotreba me taky trapi. defacto jedine co potrebuju je NFS, a teda ten iSCSI, ale proc musi mit komercni NASy ve standby stavu 8 W (obvykle cislo jak to tak prochazim) fakt nechapu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    PISTA1: jenze ani v komore ani na chodbe nemam internet ani elektrickou zasuvku :(
    ANDY_WARHOL: cert vem skrin, tu nepotrebuju. ale spis me treba prekvapilo, ze freenas potrebuje aspon 4G ramky, a pak jsem do toho zabredaval a nemam moc jasne jake parametry jsou vlastne treba.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANDY_WARHOL: Akorát to bude mít oproti NASu o půlku větší spotřebu, poloviční výkon a třetinu funkcí ;)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    KAERO: No však právě od toho je NAS, kterej si šumí někde v komoře či na chodbě a v obytných místnostech máš krásný ticho.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    KAERO: kup nejakou mini itx desku s integrovanym procakem a pasivem a s napajenim notebookovym trafem, skrin se da i vyrobit (nasel sem nejaky plany na vyrezani laserem)
    KAERO
    KAERO --- ---
    MUXX: jo tohle me taky zaujalo. navic uz delsi dobu premyslim ze bych si poridil NAS.
    (jenze komercne prodavane nasy maji vetracky, to nesnasim, a homemade nas moc nevim co a jak)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    AXTHEB: strasna sranda
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GANDALFSEDY: jenže malina má rpi foundation která se o podporu snaží, pomeranč má akorát ty, jak si to napsal, svině.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    AXTHEB: jj presne tak, az na to nejaky cinani ... mnohem lepsi model ... ale urcite to neni pro kazdyho ... malinu zas vyrabi nejaky sony, ale na prdel si z toho zrovna nesednu :) muzes si vybrat reseni na noooba 35 nebo 16 za neco s cim si muzes hrat kazdej chce neco jinyho
    btw vetsina tech distribuci na maliniu taky vznikla z prace dobrovolniku co se tomu zadarmo venuji, nadace je rozhodne vsechny nevytvorila, stejne jako shenzhen xunlong dodava androjda a diky dobrovolnikum si uz dneska pustis armbian a openelec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam