• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    pokud chce neco detekovat tak necht si za 100 koupi usb zvukovku :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TEAPACK: Uvědom si, že tobě nejde o rekonstrukci nezašuměného signálu, ale jen o detekci.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TEAPACK: Tak zrovna lidský hlas najdeš na frekvenční analýze snadno, pokud ti nevadí mírné zpoždění. Stejně tak ve frekvenční doméně ten šum generovaný raspi najdeš/odfiltruješ, protože buď bude víceméně bílý, nebo tam prostě bude pár frekvencí kolem kterých to budeš tlumit.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BURAN: zkoušel jsi někdy odfiltrovat barevný šum? O.o jestli se ti to povedlo a na pozadí zůstalo to, co mělo - nejčastěji lidský hlas, tak ten skript raději rychle prodej NSA, než ti ho někdo ukradne... A já ho rád otestuju =D

    Tohle musí bejt nastavený tak, aby hluk vydávaný z Raspi byl pod úrovní trigru - ideálně pokud reprák bude na druhé straně místnosti než mikrofon. Filtrovat barevný šum dost dobře nejde ani když víš, co ti leze z repráku, protože to, co chytne mikrofon, bude zkreslený prostředím a pokud bude trigger lidský hlas - což asi byl záměr - tak není šance jak to oddělit. Tlesknutí bys tam našel v pohodě, ale to zase nepotřebuješ filtrovat, leda že bys generoval šum o síle > 70dB...
    BURAN
    BURAN --- ---
    TEAPACK: to aby to nechytalo ten vlastni vygenerovany sum bude problem i pri hw reseni - coz resi lp filtr, ktery - znovu podotykam - mi prijde efektivnejsi resit v sw, pokud mam k dispozici delo jako RPi, ktere na to ma dostatecnou vykonovou rezervu, takze pridavat k tomu dalsi hw kdyz muzu problem resit v sw mi prijde zbytecne.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BURAN: já také raději měním fm hež hw, ale jak píše RAINBOF - jeden štelovací kondík paralelně k mikrofonu a máš velkou šanci, že se to povede, a pokud ne, tak není takový problém ho přepájet na menší/větší rosah, pouzdra jsou většinou identická. Navíc psát si vlastní skript pro čtení hodnot z externího ADC a následně na tom dělat threshold na základě úrovně hluku ještě k tomu tak, aby to nechytalo vlastní vysílaný šum.. vopruz...
    Ale možná to tak dopadne, pokud nebude rozumný odstup hluk/šum... pak by celý mechanismus byl takový ... samonasírací ...
    BURAN
    BURAN --- ---
    sorry samozrejme celou dobu myslim ADC prevodnik, nikoli DAC :) jdu radeji spat :D
    BURAN
    BURAN --- ---
    TEAPACK: nema DAC? :D ach tak to pardon. :D
    dioda muze byt jednodussi, pokud bude vyhovovat citlivost hned napoprve.
    kazda dalsi uprava HW pro nalezeni vyhovujiciho stavu vyhodu jednoduchosti puvodniho zapojeni snizuje. alespon ja radeji zmenim hodnotu ve fw nez bych menil obvod - nicmene co plati pro mne nemusi nutne platit pro nekoho jineho :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    BURAN: Raspi nemá analogový vstup.... ta dioda bude jednodušší a navíc to splní přesně to, co potřebuješ s 0% vytížením procesoru, protože Interrupt =)
    BURAN
    BURAN --- ---
    ADAMBERNAU: nebo muzes kondik u mikrofonu vypustit a filtrovat audio z mikrofonu v software digitalnim lowpass filtrem :)

    audio jako takove je stridave napeti, ale jelikoz potrebujes jen hlidat nejakou uroven a jinak te to audio nezajima, tak nebude potreba tu AC vlastnost audia resit. proste na tu "zapornou" cast signalu se vykasleme. pak staci privest na DA prevodnik RPi signal z mikrofonu (ktereho bude jen ta kladna polovina), nechat si hodnoty prectene DA prevodnikem nekde vypisovat a podle toho najit hodnotu, pri ktere se spusti ten sumovy skript.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ADAMBERNAU:
    co to zkusit tak ze mas mikrofon, diodu na jednom ze vstupu a ctes z jednoho ze vstupu a reagujes jen na precteny hodnoty. citlivost mikrofonu pak doladis kondikem paralelne.
    ADAMBERNAU
    ADAMBERNAU --- ---
    Ahoj, jsem čerstvým majitelem zánovního raspberry pi3 a přemýšlím o následujícím využití pro něj: počítač by registroval zvuky okolí, aniž by je kamkoli nahrával, a při zvuku o určité hlasitosti by spustil skript, který by vygeneroval bílý, anebo nějaký jiný barevný šum. Ta poslední část by snad neměla být zas až takový problém. Jak ale řešit ten monitoring a ten trigger? Neporadili byste, prosím, ať nevymýšlím kolo? Předem díky za nasměrování.
    DREAMWEB
    DREAMWEB --- ---
    LEXXA: jo couchpotato & spol je taky dobry smer. ze bych sve stavajici zmatlane skripty narval do kontejneru na malinovy cluster, hmmm, tempting...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    DREAMWEB: ja treba (: uz dlouho :) tvorim timelapse fotak s napajenim ze solarni powerbanky a ovladanej pres IR. Bud muzes pripojit RPi kameru anebo pres gphoto2 primo ovladat nejakej fotak.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    LEXXA: jen kdyby se do toho nekdo chtel poustet tak sonarr je vazne naladovy jaka verze mono na tom systemu je.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DREAMWEB: sveho casu jsem si hral s myslenkou udelat storage cluster. nasel jsem nekde clanek jak se dela distribuovane uloziste napric nekolika systemu. samozrejme by rychlost byla smesna ale bylo by to desne cool :)
    jinak pokud mas nekde dedikovany stroj na stahovani tak na tom muzes rozbehat sonarr a couchpotato. komunikuje to jen pres API a vykon maliny snad postaci. mam to tak na jednom CentOSu a musim rict ze konfigurace od nuly byla velmi prijemna zabava na par hodin.
    DREAMWEB
    DREAMWEB --- ---
    dik za tipy. urcite to nebude zadny media content. cokoliv co zavani NASem by bylo rychlostni utrpeni. takze mi zbyva monitornig, agregace informaci a ovladani spotrebicu. monitoring cluster zni dobre...
    AILAS
    AILAS --- ---
    KAERO: S tím NASem bych to neviděl vůbec dobře. Je to neskutečně pomalé. Prakticky se to moc nedá používat, pokud kopíruješ třeba jen 1GB je to utepení. RPi 3 má tohle stejně jako předešlé RPi. Ethernet na USB sběrnici sdílený se vším ostatním.
    Na streamování filmů do nějakého domácího kina je to ale OK.
    SUK
    SUK --- ---
    DREAMWEB: Co LAN webkamera (s detekci pohybu atd). Ja chtel udelat MIDI (+web) ovladani pro zvukovku a mit z toho mixpult...
    KAERO
    KAERO --- ---
    DREAMWEB: NAS? VPN server? OpenMediaVault? Zobrazovani aktualnich informaci (pocasi, stav serveru, zacpy ve meste, noviny)? Rizeni/sledovani/mereni cehokoliv od spotreby elektriny pres lednicku a osvetleni domacnosti po zavlazovani? Rizeni akvaria podle aktualniho pocasi na tropickem ostrove?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam