• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    AILAS
    AILAS --- ---
    Nepoužívá tu někdo nějakou verzi MINNOWBOARDu? Prakticky mi jde o něco jako Raspberry PI ale na x86.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    FATTY: v tom případě si kup Pine64 ;) to má na Wifi/BT slot a je jen na tobě, zda si to osadíš modulem ;) Výhodou je, že máš pět sériových portů na různý další periferie - např. 5 3D tiskáren kterým budeš sypat Gkód =)
    FATTY
    FATTY --- ---
    SPM: jo takhle.. potom beru zpet co jsem rekl :)


    TEAPACK: nezustane.. nesmi.. nechcuuuu :) Klidne at delaj dve verze radeji.. Ale stejne je zatim 265 v nedohlednu takze zatim jsem v klidu :-) S chladicem asi tak: pro me (a nebudu sam) je to vyhodny vykonny pocitac v sirokem spektru (zero), ktery je PASIVNI, a zvladne toho dost.. Zacnes pasivem, a nutne to bude casem aktiv, az z toho bude nejaka Intel box krabicka :)

    No ale nebudu hazet certa ze stodoly, zatim jsou vyrobci rozumni (az na ten 3 ulet), snad budou rozumni i v dalsich verzich :-P

    Jinak ja nic nikam nedavam, ja mam cca 4 Rpi2, jednu Rpi1 a jednu Zero a jsem spoko. Trojku jsem prodal..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    TEAPACK: pekny :D

    FATTY: a co to dat na ten ROCK64 :D ? navic u 3ky se vi ze chladic proste potrebuje. takze to nejsou divne problemy ale rekneme zakladni problemy.

    3ka neni mrtvy fork ale proste evoluce v cpu ma to vic duvodu nez hon za vykonem. BT/Wifi rozhodne zustanou spis bych se nedivil kdyby ubyl LAN na nejakym experimentu typu Zero.

    naopak by mohlo pribyt LVDS rozhrani....
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    FATTY: Wifi a BT tam už zůstane ;) už kvuli tomu, že Raspi Foundation to chce mít jako low-cost vzdělávací počítač... takže BT je třeba kvuli klávesnici a Wifi zase na IoT moduly apod...
    Co se týče taktování podle teploty, tak to je od RPi fail... nechali tam jenom dvě úrovně a víc se tím nezatěžují.. Pine ti běží asi na osmi taktech podle toho, kolik potřebuje výkonu a jakou má zrovna teplotu...
    A usb se síťovkou je omezení pouze v případě, že ho používáš, ale existuje mnohem víc použití, kde přes LAN posíláš 10 zpráv za vteřinu a víc nepotřebuješ, protože to taháš přes GPIO nebo z kamery... ;)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: otázka, jestli za to může RAMPS nebo to pochybné dvojí napájení na arduinu pod ním.

    FATTY: nn, ono to bylo trochu jinak. Předchozí stav byl, že jsem měl dvě RPi2 a běžela na nich stejná aplikace. Jedna fungovala v pohodě, druhá fungovala na vyližp... koupil jsem teda novou RPi3 (protože jsem stejně potřeboval další malinu a na té další poběží úplný kulový, tak jsem to chtěl zaměnit) a problémovou RPi2 jsem vyměnil za RPi3. Spolu s tím jsem vyměnil i SD kartu, protože o té jsem si myslel, že je hlavním strůjcem problému, když druhá instalace fungovala ok i s RPi2. Leč funguje to pořád nahovno, takže upřímně ani nevím, čím to je :-D
    FATTY
    FATTY --- ---
    TEAPACK: no, nevim jestli je "uplne" na miste.. Pro me, vzhledem k omezeni architektury (USB, NET), moc nema smysl chtit cokoli vic nez utahne Rpi2.. Ja to myslel v kontextu tazatele, jak psal pode mnou, dvojka mu jede v poradku, proto myslim ze je rozumnejsi prodat 3 a koupit se ziskem 2, a byt spokojeny, nez resit divne problemy s trojkou..

    Pro me je 3 mrtvy "fork", davam sem tam chladice na dvojku jen "pro jistotu" na netaktovane... To mereni teplot 3 (Pi netaktovane by IMO melo V POHODE funguvat pasivne) me docela zklamalo..

    Od 4 / 5 ocekavam osekani bluetooth a wifi kravin, a akceleraci 265 GPU.. nic vic nechcu a ani mi zasadne nevadi ta sdilena lanka s usb :))
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RAINBOF: tvl, o RAMPs mi ani nemluv,... minulý týden mi jedna taková deska málem odpálila notes přes USB kabel - komp nebyl připojený k adaptéru, jenom přes USB k tiskárně a když se tiskárna zapla, tak se mi vypnul komp a dobrou půl hodinu nešel zapnout... nakonec jsem musel vytáhnout akumulátor a pak naštěstí naběhnul...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    jsem si vzpomel ze kdysi jsme chladili drivery na 3D tiskarnach (na ramps) prave maticema prilepenyma vterinakem. ale casem to padlo :)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    REDSNAKE: jj, má na sobě 3M teplovodnou lepící pásku ;)
    SPM
    SPM --- ---
    hmm, beru zpátky... posral se zjevně ten můj zbastlenej shield (je na tom DC/DC měnič, abych to mohl napájet přímo ze zdroje od tiskárny). Teď jsem to chytnul při tom a všim sem si, že malina úplně jebne. No nic, haluz :-)
    SPM
    SPM --- ---
    Jinak to asi teplota bude... Když to nabootovalo, mělo to těch 40C, pustil jsem nějaký tisk, vylezlo to přes 50. Tisk doběhnul, takže by se to teď mělo kopat do zadku, teplota, ale vůbec dolů neleze. Takže když vezmu, že to včera běželo už celý den + se to zakrytovalo, což tomu nepřidalo, tak to asi klidně přes těch 80 jít mohlo...

    tak zkusíme chladič. Jenom se teda nabízí otázka, jelikož na tom mám shield, jestli se tam vejde :-) A jestli celkově nebude potřeba odvětrat tu krabičku, aby se teplo nehromadilo v ní... ale větráku bych se teda chtěl vyhnout za každou cenu.
    SPM
    SPM --- ---
    Stejně mi ale štve, že to ukládání gcodu na týhle instalaci je brutálně pomalý, když to srovnám s druhou malinou doma. Karta vyměněná, malina vyměněná... asi to zkusím někdy celý přeinstalovat / přeplácnout image.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    TEAPACK: ten chladič má na sobě rovnou nějaký lepíky?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: Já už si zvykl dávat tyhle chladiče na všechny desky co mám automaticky.... člověku tím rovnou odpadne zdroj random problémů, které se většinou blbě odhalují ;)
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: dík, zkusim ještě kouknout na ty teploty, ve kterých se to pohybuje... eventuelně se dokopat vyhodit to z krabičky ven jako první krok :-) je to divný, jak to přestane tisknout, tak se třeba odmlčí i ten webový xicht, po chvíli se to tváří normálně. Normálně bych řekl, že po tom upgradu / výměně se tam něco rozjebalo, ale fakt je, že to odpoledne fungovalo normálně, než jsem to kartonem přivřel do trošičku teplejšího prostředí a spadlo to 2x po sobě...
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    FATTY: kdepak... výkon je někde úplně jinde ;)

    Benchmarky programu v pythonu:
    Raspi3 singleProc : Found 78497 primes in 0:01:06.150777
    Pine singleProc : Found 78497 primes in 0:01:07.816517
    Raspi2 singleProc : Found 78497 primes in 0:01:50.654155

    Sysbench (a to byla trojka bez chladiče)
    i5 5200U 11.3420s
    Pine 12.8702s
    Raspi3 182.2835s
    Raspi2 292.3076s

    Sysbench jsou optimalizované C/C++ skripty a jelikož Pine v sobě nemá žádné bloby, tak to na něm jede opravdu pěkně ^.^


    SPM: Přehřátí se projeví tím, že ti to srazí takt procesoru na 600MHz, jakmile to schladne a má to co počítat, tak to vyletí zase na 1.2GHz dokud to nevyleze na nějakých 80°C. Dolní limit pro znovu obnovení maximální frekvence jsem ještě nehledal, ale Raspi normálně běhá na 58°C... Pokud to pujde, kup rovnou nějaký chladič buď z rpishop.cz nebo z aliexpress/ebay. Já kupuju tyhle:
    20pcs DIY Spiky Silver Aluminum Heatsink With Thermal Pad Applied For Chip | eBay
    http://www.ebay.com/...Spiky-Silver-Aluminum-Heatsink-With-Thermal-Pad-Applied-For-Chip/112459440737
    Někdy příští týden by mi jich pár přijít mělo, tak ti můžu nějaký vyměnit za margotku ;)
    FATTY
    FATTY --- ---
    SPM: kup dvojku.. trojka je celkem zbytecna, vykon je tusim obdobnej..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    SPM: jezis. jen to tam poloz a pokud se to zlepsi porid si hlinikovej chladic. matka je absolutne nevhodna.
    SPM
    SPM --- ---
    RAINBOF: dá se to nalepit vteřiňákem nebo je potřeba vychytat něco lepšího?

    Jinak IO na týhle instalaci je nějaký v hajzlu a nechápu proč... když dám uložit gcode, tak to trvá docela dost dlouho. Dělalo to i na tý předchozí malině, nicméně ta, co mám s octoprintem doma (kterej je na RPi 2), jede v pohodě. Někdy při tisku se i octoprint seknul, když jsem se na to připojil třeba mobilem. Podezíral jsem vadnou SD kartu, ale tou trojkou jsem koupil novou (32GB Sandisk UHS) a image na to přenesl, ale chová se to stejně...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam