• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PISKVOR: klasicky IP56 box?
    řeší to GILHADovo gumový těsnění a nerezivějící šroby
    průchodka správnýho průměru s těsněním vyřeší přívodní kabel (+ ho to tam bude držet, aby se nevytahoval ven)
    otázku tlaku pak vyřešit jak říká PISTA1 - 1mm vrtákem díru (třeba blízko průchodky) a to celý pověsit směrem dolů, ať se tam nic nedostane zvrchu

    jediný čeho bych se osobně bál, je drbnout tam RasPi když bude venku 35°
    udělat té krabici stín navíc je určitě dobrý nápad, ale osobně bych se stejně bál o teplotu na jakou pak vyleze RasPi při zátěži, takže bych se tam asi snažil nacpat aspoň pořádný kus hliníku na odvod/rozptyl tepla
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: (eventualne prelepit ty srouby (a pripadne i tu ryhu) s co nejmensim presahem nejakou lepenkou a to lepidlo dat az prez ni a s patricnym presahem, aby to drzelo a tesnilo, pricemz pri proriznuti na tu lepenku to uz pujde snadno rozebrat. Mozna by ani nebyl spatny napad tam dat tu lepenku a prez to to vzit montazni penou, pokud by se to dalo tak, aby neblokovala zbytecne velkou cast povrchu - tepelnou izolaci moc nepotrebujes)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    PISKVOR: Ja osobne bych asi taky volil tu krabici s pruchodkou, ne zbytecne velkou, at s tim teplotni roztaznost (zvlaste vzduhu uvnitr) moc neclouma (netlakuje).

    Mozna bych do dna a/nebo vika vyriznul velkou diru, kam bych vsadil kus plechu (ale zase ta wifi, no. Ale zase me nenapada jiny levny teplovodic, co by sel pouzit - mozna to dat tak, aby na to pokud mozno foukalo nez do zavetri?), at se teplo odvadi a vyrovnava s vnejskem (tech -20 jsem bral jako extrem, ze pri moc nizkych teplotach muzou byt problemy, pri normalne nizkych topit netreba, takze radeji at se vyrovnavaji teploty, nez aby se to pri +35 nejak moc zahrivalo jeste zevnitr)

    A pak bych to cele proste zalepil nejakym vhodnym lepidlem (spis gumovitym) - ono na plastu teda vetsinou nic moc nedrzi (snad az na rozpusteny plast), ale pokud to lepidlo nahradi gumovou manzetu v mistech, kde ji nemas, tak staci, ze tam je proste "skripnute" a pruzenim to tesni. Navic gumovite lepidlo v pripade potreby opravy celkem snadno uriznes/utrhnes - coz stejne planujes delat pokud mozno co nejmin, takze to nevadi. A asi bych tak osetril i srouby, co to drzi pohromade, at nereznou a netahne kolem nich.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    PISKVOR: hele a co tam vrazit nějakej sektor třeba od ubiquiti jde tam nahrát openwrt takže další požadavky by měli být realizovatelné je to venkovní a budeš řešit jen vodotěsný napáječ.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    GILHAD: Vodotěsnost je jistá, to jo - ale jak? Nepotřebuju v provozu do tý krabice lézt, to by mělo být deploy-and-forget - potřebuju dostat dovnitř jen tu elektriku a dovnitř/ven wifi. Tím je asi daný, že by to měl být plast - stavební krabice s průchodkou na elektriku? Pokud bude -20, budem stejně mít jiný problémy; -10 je reálný, stejně tak +35.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    PISKVOR: Minimalne vodotesny to chces urcite, protoze dest, snih, led, teplotni zmeny + kondenzace - kdyz to nejak nezabezpecis, tak ti to uvnitr zmokne a neco se zkratuje (at uz tech 230, nebo tech 5, ve vysledku to prinejlepsim odejde bez velkych efektu). Plus teda ruzne zvirectvo co bude mit snahu vlezt dovnitr, protoze to v chladnu hreje, nebo proste jenom proto a bud ti tam pojde, nebo se zabydli a natahaji tam dalsi bordel.

    Resil jsem pocitac, kde nesel tisk, i kdyz vsechno ostatni slo - dirou po sitove karte tam nalezly mysi, udelaly si hnizdo a krome toho, ze posraly desku v tluste vrstve (a tim i mechanicky zablokovaly vetrak na CPU), tak to prochcaly tak, ze nektere nozicky integracu urezly uplne, vetsina ostatnich byla silne nacata - a to to bylo provozovano na krytem balkonu u male zahrady (odkud tam nalezly - v dome nebyly)

    -5 by nemel byt pro elektroniku problem, holt dobre chlazeni, -20 se muze podepsat na umelych hmotach, u obojiho muzou mit problemy pohyblive casti (vetracky a tak) kvuli namraze a tuhnuti maziva.

    +35 by opet elektronika snest mela, ale nemelo by to byt na primem slunci, protoze tam pri "+35 ve stinu" muze byt v uzavrenem prostoru i nasobne vic. Stejne tam das nejakou samostatnou strisku proti kroupam a vetsim vrstvam snehu/ledu, takze kdyz mezi ni a vlastni krabici bude kus mista na vetrani, tak by to "ve stinu" byt mohlo. (Striska nemusi byt nijak sofistikovana, par prkynek, stary nocnik, ci cokoli jineho, co tu vlastni krabici nejak lehce priochrani)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    Ahoj, řešili jste někdo zodolnění pro venkovní provoz? Mám lokaci relativně
    mimo civilizaci, kde není lautr nic kromě sloupu s osvětlením. S technickou správou máme dohodu, že nám z toho sloupu vyvede 230V - neboli je tam sice proud, ale jinak nic, je to v městském parku.

    No a jde o to, že na tom sloupu má být nějaký počítač, dostupný veřejnosti (jako wifi AP, bez spojení do internetu) zhruba 24/7. Na něm poběží nějaké základní služby typu statický webserver a pár jednoduchých skriptů v cronu.

    Dává smysl tohle řešit jako "rpi ve vodotěsný krabici", resp. jak do něčeho takovýho dostat napájení? Má smysl tam nějak topit/chladit, aby to v -5 nezmrzlo a v +35 neodteklo?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Chci se zeptat: neměl by někdo nepoužívanou klávesnici z raspi ? stačí vpodstatě libovolný stav i poškozená, potřeboval bych jí rozebrat a podrobit jistým zkouškám.
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    LASICE78: Potvrzuju, jak říká [ RAINBOF @ Raspberry Pi - miniaturní počítač za 35$ ]
    Funguje to výborně, zvuk z jack zásuvky naprosto čistý..
    je fajn, jak miniaturní, dobře funkční a levný dokáže být v dnešní době digital-to-analog převodník..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    JECZNY: napis to do nejakyho okna misto adresare.
    JECZNY
    JECZNY --- ---
    JOPS: Hele díky, nevím jak, ale pomohlo mi to uvědomit si, že možná bude stačit povolit FTP. No a ono se to podařilo.
    JOPS
    JOPS --- ---
    JECZNY: \\ipadresawd\slozka
    JECZNY
    JECZNY --- ---
    Zdravím, přátelé, nevím, jestli to sem patří, když tak smažu.
    Potřeboval bych spárovat OSMC a WD MyCloud. No a prostě neumím vygooglovat návod. Za pomoc budu vděčný
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    JACQUES157: zkus třeba TTC, nebo KPE
    JACQUES157
    JACQUES157 --- ---
    cau, shanim jednotlivce/firmu ktera by zvladla vyrobit (slozit) custom zarizeni na bazi RPi.
    v podstate se jedna o:
    1) vyrobu/upravu GPIO rozsirujici desky (napajeni tlacitka, diody, portu)
    2) vyrobu/zajisteni vyroby custom hlinikove krabicky
    3) slozeni dohromady

    existuje k tomu veskera dokumentace i software, mame uz nekolik funkcnich prototypu, ale potrebovali bychom sehnat nekoho, kdo toho zvladne narazove vyrobit treba desitky mozna az stovky kusu.

    napada vas neco/nekdo? i za nasmerovani budu rad.

    lokalita praha, vesmes ale cela CR.

    diky!
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    LASICE78: funguje. mel jsem nez jsem poresil kabel.
    LASICE78
    LASICE78 --- ---
    COMMANDER: jestli to koupis, napis sem potom nejaky report, dekuji
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    C-TECH redukce HDMI na VGA + Audio, M/F, - Redukce | Alza.cz
    https://www.alza.cz/c-tech-redukce-hdmi-na-vga-audio-m-f-d4089518.htm
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    SUK:, SAMGARR: Děkuju za info..
    --
    našel jsem dobrou (a dobře hodnocenou) redukci z HDMI na VGA + 3,5mm audio jack.. docela dobrý pro moje účely = Pi do dílny s využitím staršího Samsung monitoru jen s VGA vstupem a zároveň možnost napojení na stávající ozvučení dílny
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    COMMANDER: Pokud potrebujes lepsi analogove audio, muzu doporucit Axago ada-10. Za 200 Kc lepsi nez 95% integrovanych zvukovek v pc.
    SUK
    SUK --- ---
    COMMANDER: Zdar. Ano, je to naprosto bezne u "integrovane zvukovky" nejen u RPi, ale i u stolnich pocitacu a notebooku, je to proste neprilis dobre provedena analogova cast obvodu.

    S HDMI se ti tohle stavat nebude, protoze to je digital (i kdyz treba na hifinadorech by te byli schopni presvedcovat, ze zalezi i na HDMI kabelu) a tam pak zalezi na druhe strane, co s tim provede..
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    ahoj.. jsem novým majitelem Pi3 typ B
    je slabý (ale slyšitelný) pískot a elektrošum v analogovém výstupu audia normální?
    (mění se s činnostmi počítače: pohyb kurzoru, klik, diskové operace,...)
    audio z HDMI jsem zatím nezkoušel, mám tu jen HDMI monitor bez audia a k Pi mám připojený sluchátka
    díky za info
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam