TR1: Kolumbovo vejce: když nevíš, jak na to, je to složitý. Z hlavy:
1. Raspbian skutečně v default.kernelu nemá modul pro btrfs, ten je třeba přidat.
1b. Aby z toho šlo i bootovat (nejen přimountovat do už spuštěného), je potřeba vytvořit initramfs (úvodní minisystém) s podporou btrfs - defaultně je to řešený maličko jinak.
1bb. Je potřeba: initramfs-tools btrfs dosfstools, a navíc přidat btrfs *a fsck* do hooků k initramfs (automagicky to z nějakého důvodu nefunguje, ač by mělo)
2. vybuildíš si tedy initramfs z aktuálního systému (nedoporučuji dělat jinde, kvůli verzi kernelu a modulům)
3. nový initramfs zkopíruješ do /boot (což v případě RPi je /dev/mmcblk0p1, ta malá FAT partition)
Odtud extra doporučuju dělat si zálohy a testovat po každém kroku (tj. reboot s novým stavem), případně zuřivě googlit errory.
4. config.txt je potřeba upravit, přidat initramfs initramfs.name.whatever.4.10 followkernel
Tím se vypne ten defaultní initramfs, který je tam někde zadrátovaný, a bude se startovat přes ten tvůj vypsaný - to mmch znamená, že bude potřeba buildit nový při upgrade kernelu (nejsem si jistý, zda se to udělá automagicky, zatím nebyla příležitost zkusit)
Pokud není nic podělaný, po rebootu budeš mít nabootováno z / /dev/mmcblk0p2 ext4 stejně jako předtím, ale dmesg | grep trfs
vypíše verzi modulu pro btrfs.
5. pak si vytvoříš někde (já mám na ext.USB disku) btrfs oddíl/y, mkfs.btrfs a tak dále, dle vkusu každého soudruha (já si v tomhle kroku vytvořil tu RAID1 array, btrfs to podporuje nativně - obdobný postup by šel i pro jiné FS přes mdadm, to by ale vyžadovalo další modul v initramfs)
6. vypneš RPi (nebudeme kopírovat z přimountovaného /, byť kaskadéři tvrdí, že to taky jde) a rsyncneš si systém z /dev/mmcblk0p2 na cílový disk (u mě /dev/sda5) (nebo si zataruješ ten ext4 oddíl, vytvoříš místo něj btrfs a zase roztaruješ)
7. upravíš v novém systému /etc/fstab
8. upravíš v cmdline.txt rootfstype a rootdevice
a měl bys mít hotovo. Podívám se pak, jak to mám v reálu, a případně to sepíšu pořádně.