• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: myslim že mi to tohle dělá i na té tiskárně v práci. Ono to není nic dramatického, ale občas si toho u těch kruhových věcí všimnu... a není to teď tak, že bych tu malinu měnil, ale budu pořizovat pro druhou novou tiskárnu, takže v tu chvíli mi je relativně jedno, jestli koupím 3B+ nebo 4B, cenový rozdíl velký není. Jen jsem si nebyl jist, jak s tou teplotou, jelikož na ty 4ky se hodně nadávalo a tady se mi k tomu aktivní chlazení úplně cpát nechce :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: ja pouzivam prusu s octoprintem, ktery sem si sam nainstaloval na ten oragne pi pc a facha to naprosto v pohode, nepozoroval sem nic zvlastniho. takze se obavam, ze ti jinej hw nepomuze. zkusil bych fresh instalaci na stavajicim hw, nez budes nakupovat.
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: no, problém co mi ten octoprint dělá (upřímně teda teď nedám ruku do ohně za to, jestli tam mám teď 2B+ nebo 3B), když to tiskne soubor přímo z něj a tiskne se něco, kde je hromada gcodu - typicky nějaký větší kruh, kde se to sune po milimetrech, tak je vidět, že tiskárna se jakoby seká a bufer příkazů padá na nulu. Teda jakoby tiskárna ty příkazy vykonávala rychlejš, než to tam octoprint posílá... detailně jsem to zatím nezkoumal, jenom jsem právě ve FB skupině něco takového zahlédnul, že nejsem jediný komu to dělá a že octoprint to nedělá zrovna efektivně, protože jiný sw to i na malině zvládá v pohodě.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: no ja pouzivam na octoprint orange pi pc a pochybuju, ze by to klipper nejak vyrazne zmenil, ze by se to pouzit nedalo, a cena je 15 dolaru, nebo byla, ted uz jsou jiny desky od nich asi, je to uz nejakej patek co sem to kupoval.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: používám tyhle, na ebay se dají sehnat po deseti za dva dolary, ale tenhle link je rychlejší =) Jinak já si na trojce přepájel piny tak, aby koukaly dolů, pak jsem měl dost místa i na velkej heatsink.
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: hmm, hmm :-) Na bok to dát můžu, to problém není, krabičku si budu tisknout, takže udělat ji větší a hodně děravou taky problém není, ale úplně ji tam nedávat se mi zase tak moc nechce, vypadá to potom jako hrozný bastl :-D BTW znáš nějakého ježka, co se vejde na CPU ještě pod shield? Mi přišlo, že je tam strašně málo místa. Alespoň u té 3ky nebo 2ky nebo co to mám teď byl dost problém pod ten shield nacpat ten placatý kabel od kamery :-)

    ANDY_WARHOL: step down měnič. Teda, na té současné mám step down z 12V a pak ještě proudový zdroj, relátko a výstup na LEDkový světlo, který ovládám z GPIO. Na tu současnou mi bude stačit asi jenom ten stepdown měnič (deska k tiskárně má ještě dost volných výstupů, takže se světlo dá připojit tam). Overkill, no, jestli ji budu stejně kupovat, tak cenový rozdíl už takový zas není. A jsou jistý chvíle, kdy to ta současná nedává a nestačí tu tiskárnu krmit (byť teda tady za to dojistý míry asi může nějaká neefektivita octoprintu, pač na FB jsem narazil na nějakou zmínku, že klipper a emulace SD nebo co tím problémem netrpí... ale nevím jestli se s tím chci babrat :-) ).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: co za shield pouzivas na octoprint ?
    ps: na to je imho malina 4 zbytecnej overkill
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: 4ka ani tak nepotřebuje nějaký extra chladič na CPU, ale spíš aby mohl vzduch k celému PCB, takže když nahodíš shield, postavíš to na bok / na výšku a necháš to bez krabičky, tak to bude v cajku =) Malý ježek na CPU mi pak bohatě stačil...
    SPM
    SPM --- ---
    Jak moc je to žhavé s tím přehříváním u 4ky? Když ji vezmu bez nějakého dodatečného chlazení, nacvaknu na ní shield, zavřu to do děrované plastové krabičky a pustím na tom octoprint se stremováním kamery (tedy aplikace, kde se nepoužívá žádný grafický výstup, GPU se bude asi spíš flákat, ale na CPU trvale nějaký load bude), uchladí se to nebo to velice pravděpodobně začne throttlovat?
    EDASX
    EDASX --- ---
    Jinak ted mam pi zero w a pi cameru 2 a jsem spokojen - uz to ma uptime asi 200d
    EDASX
    EDASX --- ---
    plus jaky zrcadlo a jakej byl controller (obyc usb?)
    EDASX
    EDASX --- ---
    RAINBOF: možný je všecko, taky se to za pět let určitě posunulo... a jakej byl vas setup... myslím hlavně softwarove
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    EDASX: hele a nekolaboval ti spis usb stack a karta?
    EDASX
    EDASX --- ---
    RAINBOF: muj setup byl unattended a 365/7/24
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    EDASX: jj pouzivali jsme canon zrcadlo na mikroskop
    EDASX
    EDASX --- ---
    RAINBOF: nevim, uz je to dlouho co jsem to dělal... ten setup jako takovej byl moc složitej a drahej... nakonec jsem to vyřešil rozbitym telefonem s trema apkama. .) což na maintenance a replikaci bylo mnohem snazší

    takže na tvoji otázku... odpovim "na čem?" - mas nejakej zarucenej návod?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    EDASX: co je na tom nestabilni ?
    EDASX
    EDASX --- ---
    MARASAN: tak tenhle setup bych si rad prohlid - párkrát jsem o tom přemejslel a bylo to nakonec dost nestabilní pro moje účely
    PECA
    PECA --- ---
    RAINBOF: Nene, neke!
    Akorát netuším, k čemu je to dneska dobrý. I přes veškeré pochopení nostalgie při hraní starých her, protože ty hry na PMD byly (co si matně pamatuju) předělávky her z jiných historických 8bitů, jako třeba ze ZX Spectra. Nejvíc jsme v kroužku pařili asi Manic minera... :)
    Osobně bych volil Retropii, ale do toho mi nic není. Každopádně dík za refresh vzpomínek!
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MARASAN: tak to muzes cimkoliv skoro.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RAINBOF: heh, ne dik, to radsi knihu :-)
    osobne ted kupim hardware, kterym chci ovladat canon eos.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam