• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PECA: tak to ti nereknu, na rpi4 mi vsechno beha na prvni dobrou, i psx emulace. Jenom mysim N64 zatim nejde nejak stabilne.
    REDSNAKE: vzhled yt zmenit jde,teda jestli myslis aby to zobrazovalo thumbnaily misto seznamu. Kanaly a odbery a tak mas v zakladu,jenom se musis prihlasit. Jinak jo,ten interface je dost debilni,nastesti yt umi nase telka nativne,takze to moc neresim
    FATTY
    FATTY --- ---
    KAERO: comskip. TVheadend si s nim rozumi..


    RAINBOF: cinske USB dongly jsou vicemene s jOS vicemene datelne..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    KAERO:
    libreelec podporuje hlavne ten jejich tuner. Debilni tunery proste jedou blbe a takovej ten hat za 300 ma tak mizernej driver ze se resetuje. On to dela na bsd a smysl je nechat v tom bezpecnej os. Nevim kolik tech openelec ci libreelec systemu je zaplatovanych a aktuálních.

    Vsechno tam jede pod rootem. A je vpodstate otazka casu nez se z toho zacnou stavat botnety.

    Pip a timeshift, nahravani je v planu.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Tak ja uz kodi na raspi mam, takze dlna a celkove prehravani z nas uz mam vyresene. Stve me podoba youtube v kodi, nelze tohle nejak fixnout?
    Jako abych tam mel prehled odebiranych kanalu s novejma videaama idealne i s nahledakem? Ted to jsou vsechno jen textove vypisy
    PECA
    PECA --- ---
    REDSNAKE: Návody jsou...
    přímo v odkazech s popisem TV hatu: https://rpishop.cz/hat/1095-raspberry-pi-tv-uhat.html
    nebo zde: https://ceskeforum.com/viewtopic.php?f=143&t=15283

    Já si natáhl LibreELEC čistě googlováním a instalací na kartu z jejich webu. Večer snad rozchodím provozování TV programů a ukládání na NAS, ale asi budu muset už konečně natáhnout UTP kabeláž, protože posílat záznam na NAS přes wifi, na který už visí notebooky a telefony, mi přijde jako zhůvěřilost :)

    A jinak je to jak píše KAERO. Jedna TV je kupovaná v roce 2013, ale je to model 2011, takže nic chytrého už na ní prakticky nefunguje (hlavně YouTube nejde), DLNA funguje, ale neumí to přepínat titulky a ani zvukové stopy, přestože v menu to je. Pouze timeshift je v pohodě. Druhá TV nevím, ale nějak jsem k ní nenatáhl internet, tak tu potřebuji dořešit primárně, navíc neumí timeshift, což by žena chtěla, a nevím, v jakém stavu je na ní YT, DLNA... A prostě byť ty TV dneska stojí míň, jak tyto staré modely, tak nevím, proč vyhazovat TV se slušným obrazem. Navíc u LG využívám 3D (cinema typ, neblikací), které je dneska těžko najít.

    DOKKTOR: Testnul jsem IAGL a hned při prvním pokusu spustit něco (Amstrad CPC BombJack) mi to zrestartovali Malinu, tak nevím :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    RAINBOF: v cem je spatne libreelec/corelec nebo neco podobneho? to jsou distra s podporou dvbt2 tuneru. a jak psal PECA niz, raspi4 to rozkodovat zvlada
    KAERO
    KAERO --- ---
    FATTY: z ceskych televizi se daji automaticky vystrihavat reklamy?
    KAERO
    KAERO --- ---
    REDSNAKE: kdyz mas tv s integrovanym prijimacem, a zmeni format (analog->dvb-dvbt2) tak muzes vyhodit celou televizi nebo resit buhvijak kvalitni buhvijak dlouho podporovany uzavreny settopbox. kdyz mas televizi a prijimac nezavisle (televize + miniaturni pocitac), tak muzes oboji vylepsovat nezavisle na sobe.

    tutorialu je na netu milion plus jedna. vetsina reseni bezi pomoci softwaru kodi.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    maxfx pracuje na distru pro raspi s dvbt2 problem je ze shit tunery maji vylozene debilni vystup a raspi to nezvlda prekodovat.
    PECA
    PECA --- ---
    REDSNAKE: Já bych dodal, že jsme si docela dost zvykli na "timeshift" => zapneš TV, jdeš si udělat kafe, svačinu, dát sprchu... Pak si to "přetočíš" na začátek poředu a nudné pasáže či reklamy přeskakuješ. Žena je takto schopná zablokovat TV na celý den jenom tím, že si to furt vrací a odbíhá od toho. Takže dostane krabičku k TV v ložnici, kde mě to nebudě srát vadit :) Dost možná by to vlastně mohlo nahrávat i bez zapnuté TV = timeshift i když přijde divák pozdě :)

    A hlavně, obě naše TV jsou už z hlediska podpory výrobci obsolete, takže na nich nefunguje YouTube - což je primární důvod. Sekundární je, že na tom půjde i jiná IP TV, třeba archiv ČT apod.

    Jinak něco si nahrát je taky fajn, ale to osobně řeším stáhnutím na NAS.
    FATTY
    FATTY --- ---
    REDSNAKE: backend ber jako stale zaplou TV, bez zobrazovaci jednotky.. Pripojenej na siti. V pocitaci.

    Cili kdykoli muzes cokoli nahravat, tahat epg, vystrihavat reklamy, atd, vse automaticky. Tim ze je to na siti, muzes se jakymkoli zarizenim divat na TV. treba na zachode s tabletem. Asi tak nejak.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    Docela mne zaujalo to téma co tu řešíte, nevíte někdo jestli je někde rozepsaný tutoriál jak postupovat aby vše fungovalo a neprošlapával slepé uličky?

    A co mi to přinese oproti tv s integrovaným přijímačem signálu? Nahrávat to neumí a ani bych to nevyužil asi. Spíš by mě to bralo jako projekt asi..
    KAERO
    KAERO --- ---
    PECA: ajo ted koukam ze v novem libreelec byly nejake opravy aby to bezelo plynule.

    jojo, tvheadend server a tvheadend klient. server prijima data z tvhat, hleda stanice, uchovava epg, zajistuje nahravani a timeshift. klient muze byt at uz prehravac televize v kodi, nebo treba vlc v jinem pocitaci. treba si vezmu notebook do dilny a poustim si nejakou tv na pozadi, pricemz se to streamuje pres domaci sit.
    PECA
    PECA --- ---
    FATTY: Dík za dovysvětlení. Bohužel v práci nemám zdroj TV signálu, tak to nahodím na sucho a doladím doma v noci. Je to pro ženu takové poloviční (slibuju to 21 roky) překvapení (vyžehlím si tím Valentýna), tak to dělám "natajňačku".

    Jinak according to RPiShop.cz:
    *Multimédia:
    ** H.265 (4Kp60 dekódování)
    ** H.264 (1080p60 dekódování, 1080p30 kódování)
    ** OpenGL ES, 3.0 grafika
    FATTY
    FATTY --- ---
    PECA: nejde o rozliseni, ale o kodek. Nevim, jestli uz je Rpi schopno nejak rozumne HW dekodovat HEVC, ale ty nase stanice ti pujdou snad i softwarove, vsak uvidis.

    Lokalne-Jo, budes muset server i client, oba budou na maline. Ale klienta se neboj, v pripade Kodi je to par kliku, stahne se binarni doplnek HTS (v pripade, ze zvolis tvheadend ktery nemuzu nez take doporucit). Se serverem si vyhrajes vic, ale je to cesky a mo to i nejaky Basic rezim interface, taky se toho neboj, navody na inetu take najdes ;)
    PECA
    PECA --- ---
    KAERO: RPi4 to má zvládat 1080p v pohodě. Pro přehrávání 4k se doporučuje aktivní chlazení. Tak doufám, že to pojede.

    Teoreticky je potřeba nainstalovat tv server, který streamuje datový proud vybraného multiplexu z TV hatu. Pak na cílovém zařízení tv klienta, který ten stream konzumuje = dekóduje a přehrává vybraný program z multiplexu. Jestli tomu rozumím dobře. Ale na druhou stranu, plánuji to mít lokálně na jediné TV a z té to ovládat - tudíž nevím, jestli je zrovna nutné instalovat na jeden device jak server, tak klienta a nestačí jeden jediný modul...

    Jinak zase je fakt, že by se potom dalo koukat v rámci jednoho multiplexu na vícero programů, ale to neřeším, nemám takovou potřebu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    PECA: ses si jisty ze RPi zvladne dekodovat DVB-T2? mam pocit ze to neni uplne ok. Totiz TVhat jen prijme signal, ale dekodovani stale musi udelat malina.
    ja mam coreelec (libreelec pro procesory amlogic) a pouzivam tvheadend - nastaveni serveru pres www je ponekud komplikovanejsi, ale jak to jednou funguje, uz na to nesahas - umi to i samo dohledavat stanice kdyz se zmeni vysilaci kanal. a koukani televize v kodi je jednoduche.
    PECA
    PECA --- ---
    Ok, takže teď už vím, že v hry jsou normálně dostupné jako instalovatelné doplňky přímo v LibreELEC, nebo v Kodi. Takže předchozí dotaz byl mimo mísu. Okr příště udělat krok 1 a teprve potom těšit košík 2.

    Nicméně k obsluze TV hatu a nahrávání to po mě chce nainstalovat PVR doplněk. Nabídka široká, že nevím co zvolit. Co je nejvíc osvědčené ve stylu "vy to mohla obsluhovat i moje máma, babička, whoever in family is less technician"?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Berryboot tam je oboji a zvladnes to na par kliku.
    PECA
    PECA --- ---
    HOUMLES: Právě proto se ptám, abych nevymýšlel blbosti :)
    DOKKTOR: Dík - to bude to co hledám. Paráda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam