• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FROORaspberry Pi - miniaturní počítač za 35$
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SCHRAPNEL: Na to je lepší mít watchdog...ten běží někde asi ve firmwaru, kernel do něj šťouchá, a když přestane, tak se udělá hard reboot.

    Setting up the raspberry pi watchdog - Domoticz
    https://www.domoticz.com/wiki/Setting_up_the_raspberry_pi_watchdog
    SCHRAPNEL
    SCHRAPNEL --- ---
    ABE: Tak dam poweoff a potom vypnem power? Ale zas mne maliny doma bezia 24/7; vysia na tej zasuvke len kvoli tomu ak by sa zasekli a potreboval by som 'hard reset' ..
    ABE
    ABE --- ---
    SCHRAPNEL: to ale neumi poslat halt signal do maliny?
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    Používám Kodi na RPi4 s pasivním chladičem a nechávám to jet pořád, vůbec nevypínám, jede to pár měsíců a teď poslední dobou poměrně často a bez problémů. Když chci zapnout tv, tak přes CEC jen ťuknu do nějakého tlačítka na ovladači. Ten je s BT dongle, výhoda, že má i qwerty klávesnici a nemusím šmejdit po té softwarové.
    JIMX
    JIMX --- ---
    když vidím, kolik PECA už ztratil času tím, že se snaží nainstalovat malinu, tak mezitím mohl vydělat na novou moderní televizi, která tohle všechno už umí sama od sebe jenom po připojení k NASce :-D
    PECA
    PECA --- ---
    MUXX: Nešlo, je to v krabičce. Jedná se o FAN shim. Na milině běhá LibreELEC/KODI a větrák je řízený pluginem. Bohužel to plugin zjevně při shutdownu nevypne (zkusím featurerquest). Navíc mi přijde trochu zbytečné, aby tam malina furt jela. Je to sice pár watů, ale proč. Ale hlavně po tom shutdownu ji není jak probudit (leda vytáhnout reset na tlačítko ven z krabičky)
    PES
    PES --- ---
    PISKVOR: Tohle by chtělo nějakou zásuvku, která by se dala ovládat z toho R-Pi a zareagovala by na "poslední povel" z R-Pi a (s nastaveným zpožděním) by napájení odpojila i s adaptérem (neb ten žere i v klidu + to je riziko i zahoření při běhu na prázdno)... na zapnutí pak pochopitelně na tom "odpojovači" normální tlačítko, kterým by se to nahodilo...

    Dovedl bych si to představit i celkem jednoduše s nějakým ESP8266 a bezreléovým spínáním (diak/triak/SSR ?)
    MUXX
    MUXX --- ---
    PECA: Odpojit vetrak a nevypinat by neslo?
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PECA: Co nějaká zásuvka spínatelná přes WiFi?
    PECA
    PECA --- ---
    Potřeboval bych vyřešit vypínání a zapínání maliny. Teď je nalepená zezadu na TV. K napájení používám Zonepi USB-C 5,25V⎓4A napájecí zdroj. Zdroj je v zásuvce za skříní, přívodní kablík vede lištou za telku, kde tak akorát dosáhne do konektoru pro napájení. Co mě vadí je, že když dám v menu KODI "vypnout" - tak se sice ukončí systém, ale deska zůstane bežet a větrák (FANshim) fučí - furt. Ledky svítí. vytahovat zdroj ze zásuvky je nepohodlné. Vytahovat USB-C z maliny je taky blbý, ˇžena ty otvory moc nerozlišuje a hned vedle je to malý HDMI (flashku narvala do DispalyPortu, protože to vypadalo stejně a bylo to vedle sebe)...
    Co bych uvítal je, jednoduchý a uživatelsky blbuvzdorný způsob vypnutí a zapnutí. Ale i jednoduchý na výrobu, protože už se topím v tolika blbostech co se snažím nějak dokopat do konce, že radši koupím hotový spínač mezi přívodní USB-C a USB-C v malině...
    Leda by ten přívodní kablík byl pouze 2 dráty pro napájení a já tam mohl švihnout libovolný on/off vypínač - ten se mi tu nějaký válí. Sice bych to chtěl mít hezký a nějak zautomatizovaný podle vypínání a zapínátí TV a tak, ale jestli k tomu n-pólovýmu USB-C konektoru vedou pouhé 2 dráty, tak to šmiknu, vypínač a hotovo.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    LOPIK: v TMM si muzes vytvorit NFO soubor podle sebe, co chces to vyplnis, ono to NFO vygeneruje. CHapu ale ze to je jebacka kdyz je toho vic
    MUXX
    MUXX --- ---
    Zalezi po cem touzite. Ja si vystacim s tim, ze nastrkam do kazde slozky folder.jpg, ktery se automaticky nastavi jako obrazek slozky. Mel jsem na to i nejaky sw, ale zas tolik veci na disku nedrzim...
    KAERO
    KAERO --- ---
    LOPIK: uplne to nechapu - vzdyt prece muzes tam torrentem neco stahnout a pak na to koukat. kdyz se nechces drbat s metadatama, tak das soubor->adresar->film. osobne kdyz se chci kouknout na nejakou oddychovku, co po dokoukani smazu, tak se metadatama ani nenamaham.

    kdyz chces metadata a pekne obrazky, tak soubor(adresar) musi mit aspon nazev filmu, nenapada me jak jinak by to slo lip?

    nemusis prepojovat disk, muzes ten disk nasdilet pres sambu/ssh/nfs nebo jine.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    KAERO: Já mám potíže, že stahuju celkem nesmysly a bez nfa souborů, co si připravím v kompu jsem u půlky věcí naprosto nahranej. Škoda že Kodi neumí (nebo jsem nenašel plugin) to, aby tě to nechalo scrapovat podle něčeho, co si sám zadám - na android boxu je práce se souborama peklo, než si tam něco přejmenovávat a zkoušet, jestli se to pro tentokrát chytí, tak to radši chytnu disk a připojím si ho k PC, kde si to musím připravit... O tom jak Kodi umí se seriálama se ani rozepisovat nebudu, to je ještě další level.

    Blbý je, že to trochu popírá smysl toho zařízení - ve snech jsem si říkal, jak si tam přes torrent něco stáhnu a pěkně se budu koukat a tak to bohužel pořád nejde, pokud bych teda nejel jenom nějaký legit scene release masterhacker marvelovky nebo si zvyknul na neofficiální pluginy, kde to je teda jiná liga pirátění a to funguje snad až moc dobře..
    KAERO
    KAERO --- ---
    LOPIK: metadata maji vyhodu, ze ti misto seznamu souboru zobrazi treba obrazky filmu. moje deti to maji rady, jeste neumi cist. pokud to nepotrebujes, muzes vsechno poustet pres soubory, ne?
    jak jsem psal o kousek niz, soubory -> odebere se zdroj (prave tlacitko), a pak v nastaveni dat vycistit knihovnu.
    tiny media manager jsem zkousel, ale moc vyhod to nedava, dulezite je spravne pojmenovat soubor (adresar).
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    PECA: Kodi bez scraperu a databáze v podstatě nefunguje, bez PC a Tiny Media Manageru to spravovat taky asi moc nejde - spoustu filmů to prostě nepozná a nenechá tě to moc samo vybrat. Dá se tam pouštět videa mimo databázi - tuším přes "VIDEOS" a pak skrze adresářovou strukturu. Odebrat zdroj tam jde, ale je to dost složitý, musíš to odendat někde v nastavení, možná i skrz ten jeho file explorer, aby to neindexovalo a pak dát obnovit databázi, ale je to naprd no..
    Tu logiku taky zrovna moc nechápu, ale to je asi spíš můj osobní boj s kterým bojuju už od dob iTunes, kdy se ty metadata nesmysly začly prosazovat..
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    Nevali se vam doma nevyuzity HIFI hat nebo DAC pro Rpi3? Rad vas ho zbavim ;)
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    SCHRAPNEL: Ok, diky. Tak jeste pockame az bude stable upgrade eeprom FW :)
    SCHRAPNEL
    SCHRAPNEL --- ---
    TALAGE: Bootloader je na SD karte. Root partisna na SSD.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam